Veckobrev v.13 – Margin Call

Marknaden inledde veckan försiktigt i kölvattnet av den amerikanska Hedgefonden Archegos haveri. Succesivt återvände marknadens entusiasm efter en tids fokus på inflationsoro och stigande amerikanska marknadsräntor. Världsindex är upp med omkring 2 procent under veckan.

Veckans Hållbara Bolag

Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen i enlighet med FN:s hållbarhetsmål. Denna vecka tänkte vi presentera svenska Nibe. Vi har ägt bolaget under lång tid för fondernas räkning. Nibe tillverkar och säljer värmepumpar. Bolaget står för kvalité och spjutspetsteknik med mycket bra konverteringsgrad i toppsegmentet i branschen. Under 2018 och 2019 lyckades man äntligen med att attrahera internationella kunder till sina produkter och tillväxten lyftes till en högre nivå än vad vi tidigare sett med årliga intäktsökningar på 60%-70%. Intressant är att man ser en klar vilja hos bolaget att fortsätta växa och produktutbudet har breddats med exempelvis solceller. Bolaget arbetar aktivt med FN:s hållbarhetsmål och anser att man uppfyller flera. Vi menar att Nibe primärt verkar i linje med FN:s mål nummer 7, Hållbar Energi åt Alla. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling givet en fin accelererande tillväxt hittills.

Veckans händelse

Den amerikanska Hedgefonden Archego Capital Management drabbades i veckan av Margin Calls vilket innebär att man inte kan ställa säkerheter för de utfästelser man har gjort hos sina depåbanker för exempelvis derivatpositioner. Depåbanken kommer när man förstår att det råder likviditetsproblem hos fondbolaget genast att sälja de säkerheter man har till varje pris, omgående. Banken vet ju inte vilka andra positioner som finns hos andra banker. Detta kan naturligtvis leda till turbulens och är positionerna tillräckligt stora kan hela marknaden skaka till, vilket vi såg på måndagen.

Ett antal banker visade sig ha exponering mot Archego Capital Management. Credit Suisses aktie rasade med över 10 procent i börsöppningen på måndagen, efter att den schweiziska banken varnat för förluster efter den amerikanska hedgefondens kollaps, tidigare hade också den japanska banken Nomura kommenterat i samma riktning vilket vi också fick höra från amerikanska Morgan Stanely och Goldman Sachs strax därefter.

De aktier som fonden har ägt blir följaktligen de positioner som depåbankerna kan sälja. I Archego’s fall verkar några av de största longpositionerna ha varit Baidu, Tencent, Viacom och Discovery som alla föll med tvåsiffriga procentuella tal under veckans första dagar.

Tyvärr blir då Margin Callet ett självspelande piano på väg mot undergång. När depåbankerna säljer säkerheterna i de bolag man äger blir förlusterna i fonden bara värre på grund av kursfallen.

Händelsen belyser riskerna i det finansiella systemet och man kan notera att många Hedgefonder har haft problem med avkastningen under de senaste åren och det är inte svårt att skapa ett negativt scenario som bygger på att veckans händelser skulle drabba flera Hedgefonder samtidigt.

Veckans spaning

I EU lyser inte flitens lampa rörande pandemibekämpningen, vaccinet är försenat och många länder inför ökade restriktioner under påsk. I Tyskland verkar ytterligare ett potentiellt orosmoln formeras. Vi noterar att ett antal professorer i konstitutionell rätt har vänt sig till Tysklands Högsta Domstol för att ifrågasätta vilken rätt Angela Merkel hade att underteckna EU:s återhämtningsprogram i Tysklands namn. Man hävdar vidare att den skuldsättning som EU kommer att dra på sig är i strid med konstitutionen. Situationen är i sin linda och EU hävdar med bestämdhet att argumenten som åberopas i Tyskland är irrelevanta eller kan kringgås men framtiden får utvisa om det blir något för marknaden att oroa sig för framöver.

Veckans Vinnare

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Bravida, Collector, Hexatronic som alla är upp mellan 3% -7%.

Globalt är det roligt att se att alla topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, knips av våra invalda hållbara bolag. Sunova, Siemens, Gamesa, Scatec och Vestas Wind. De är alla upp 10%-15%.

Veckans Viktigaste

I USA var man, likt Storbritannien och till skillnad från EU, tidig med att ekonomiskt stötta olika forskningsprogram kring Coronavaccin och skördar nu frukterna av detta stöd. Joe Biden meddelade på måndagen att man mer än fördubblar antalet vaccinationsställen i det offentliga vaccinprogrammet. 90 procent av de vuxna ska ha kunnat vaccinera sig till 19 april. Vi befinner oss fortsatt i krig med detta dödliga virus. Vi stärker vårt försvar, men detta krig är långt ifrån vunnet”, sade Joe Biden.

Vi får hoppas att Europa också får fart på vaccineringarna så snart som möjligt då varje veckans väntan leder till ökad arbetslöshet, fler bolagskonkurser och en längre väg tillbaka ut ur pandemins ekonomiska stryptag.

Veckans räntespaning

Det är fortsatt händelserikt inom den svenska fastighetssektorn. I måndags presenterade Corem ett aktiefinansierat bud på Klövern med ett värde på 19,5mdr SEK. Corem menar att detta kommer stärka bolagets kreditprofil och att det finns synergier om 200mSEK att hämta.

Vi är positiva till en eventuell sammanslagning av bolagen och tror att det kan gynna båda parter. För närvarande äger vi obligationer både av Klövern och Corem i portföljerna.

I övrigt noterar vi att Indutrade, som vi äger i portföljerna, har fått en officiell kreditrating på BBB- av S&P.

Fonderna har inte deltagit i några nyemissioner under veckan som varit.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.48 Inflationen går i rätt riktning

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.47 Kalkonvecka i Open AI

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.46 Inflationen i USA verkar vara under kontroll

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.45 Ska börsen fortsätta uppåt?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.