Veckobrev v.13 – H&M vittnar om inflation

Världens börser har åter handlat med försiktig optimism under större delen av veckan. Världsindex är upp med drygt 2% för veckan.

Veckans Hållbara Bolag
Ett av våra intressanta hållbara bolag är medicinteknikbolaget Xvivo Perfusion.
Xvivo tillhandahåller en mängd produkter för läkare och sjukhus med huvudfokus på transplantationer. Xvivo har över tiden blivit världsledande med bland annat organbevaringssystemet Perfadex och konserveringsvätskan STEEN Solution med marknadsandelar på upp till 90%.

Tillväxten i bolaget är mycket god med en försäljning som växte med över 40% 2021 och efterfrågan på företagets tjänster är fantastisk. Xvivo tillhör de innovativa pionjärerna i branschen. Bolaget arbetar aktivt med FN:s hållbarhetsmål och anser att man uppfyller flera. Vi menar att Xvivo primärt verkar i linje med FN:s mål nummer 3, ”God Hälsa” och 9 ”Hållbar industri och innovationer”.

Vi ser fram emot en fortsatt spännande tid som aktieägare i Xvivo för fondernas räkning.

Veckans händelse
Större delen av marknadens positiva skutt togs i början av veckan när det verkade som om fredsförhandlingarna mellan Ryssland och Ukraina för första gången visar framsteg. Ryssland har också genomfört en del trupptillbakadraganden, frågan är dock om det främst är för proviantering och omgruppering eller om avsikterna faktisk är uppriktigt menade. Sannolikt har Ryssland mött starkare motstånd än väntat i Ukraina och förhoppningsvis bedömer man utsikterna att vinna som små utan en mycket kraftig ökning av de militära insatserna, vilket skulle leda till enorm förödelse. Kanske vill man kraftsamla på att skapa en landkorridor till Krimhalvön.

Samtidigt är det kanske för tidigt att hoppas på en snabb lösning i fredsförhandlingarna, sannolikt står parterna fortfarande ganska långt ifrån varandra. Vi hoppas att samtalen fortsätter och att det faktiskt kan finnas en möjlighet till försoning. För det måste förtroende byggas och uppriktighet visas rörande eldupphör och humanitära korridorer.

Veckans spaning – H&M kommer med färsk information
H&M redovisar ett rörelseresultat på 458 miljoner kronor för det första kvartalet, perioden december till februari. Analytiker hade i genomsnitt räknat med dubbelt så mycket och aktien föll rejält. Det som intresserar oss är att vi här får en tidig indikation kring ökande kostnader. H&M säger att förutom stängda butiker i Ryssland, Belarus och Ukraina var det främst externa faktorer, som ökade frakt- och råvarukostnader, påverkade inköpskostnaderna negativt under första kvartalet. Marknadsläget för externa faktorer bedöms bli ytterligare negativt under andra kvartalet, jämfört med första kvartalet.

Här får vi alltså ett färskt vittnesmål på vad högre inköpskostnader gör för marginalerna i företagen. Kom ihåg vår diskussion från förra veckan där vi jämförde nuvarande inflations- och ränteläge med 2011 där inflation och snabba räntehöjningar knäckte bolagens marginaler.

Det som oroar oss lite är också den kommentar som VD Helena Helmersson lämnade efter rapporten. ”Självklart behöver även vi höja priserna”. Det är naturligtvis exakt på detta sätt inflation skapas och det är just inflationen som vi hoppas ska stanna av, men just nu syns inga tecken på det.

Veckans Vinnare
I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Hexatronic, MIPS och EQT som alla är upp mellan 10% – 13%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Vitec, Nordnet och veckans bolag Xvivo som alla är upp mellan 8% – 10%.

Det är roligt att se flera av topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, åter knips av våra invalda hållbara bolag. Listan toppas av Elos Vind, Nibe och Sonova med uppgångar på 8%-11% Bland övriga bolag hittar vi bland annat, Hexatronic, MIPS Sagax i topp med uppgångar på mellan 8%-13%.

Under Strecket – värt att notera
Vi noterade att tekniktunga Nasdaqbörsen i USA som hastigast befann sig i Bear-market territorium för två veckor sedan (-20%), ett tillstånd man sedan dess har lämnat. Emellertid kan vi konstaterar att i 5 av tolv liknande fall de senaste femtio åren har marknaden efter en snabbvisit i Bear-market gjort en snabb återhämtning för att därefter igen återvända in i tristare miljö. Den genomsnittliga nedgången under Bear-market kan skrivas till -37% under en elva-månaders period. Finns det möjligen mer att vänta på nedsidan?

 

Veckans räntespaning
Det har varit fortsatt stora rörelser på räntemarknaden. En 10-årig svensk obligation handlade upp nästan 20bps under 2dagar för att sedan falla tillbaka. På veckan är den upp ungefär 5bps.

Under veckan vi fick se den amerikanska avkastningskurvan gå under noll för andra gången i år, dvs att den 10-åriga räntan är lägre än den 2-åriga. Historiskt sett indikerar detta en recession inom 6 månader till 2 år. Skillnaden denna gång är att prissättningen förmodligen drivits av att Fed varit väldigt aktiva med att signalera flera höjningar under året. Samtidigt är kurvan relativt brant om man jämför exempelvis 3mån-räntan med 10-års räntan. Det återstår att se om sambandet negativ räntekurva = recession håller denna gång.

På den svenska kreditmarknaden har det varit relativt lugnt. Vi deltog i en grön obligation utgiven av fastighetsbolaget Vonovia som äger fastigheter i framför allt Tyskland, men som även har ett svenskt bestånd. Bolaget som är ratat BBB+ lånade totalt 1,25mdr SEK och fick betala 3mStibor +140bps på den 5-åriga löptiden.

 

Trevlig Helg

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.28 Överraskande låg amerikansk inflation

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.27 Aktiespararna Småbolag Edge firar 3 år och får 5 stjärnor av Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.26 ”Vad väntar Riksbanken på?”

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.25 S&P 500 ska fortsätta uppåt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.