Veckobrev v.12 Veckans räntebesked från FED och Riksbanken i fokus

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.

Marknaden har under veckan kastats mellan hopp och förtvivlan allt eftersom Trump kastar uttalanden om kring sig, mer om detta nedan.

Därmed är Världsindex ner omkring 2% under veckan.

Veckans Bolag – Raysearch
RaySearch Laboratories är en svensk pionjär inom strålbehandling med bra tillväxtmöjligheter som vi har ägt för fondernas räkning under snart några års tid. Bolaget, med huvudkontor i Stockholm, är ett ledande mjukvaruföretag inom strålbehandling för cancer som grundades år 2000 av Johan Löf, fortfarande är VD och storägare. Sedan starten har RaySearch etablerat sig som en innovatör och viktig aktör inom onkologi, med sin flaggskeppsprodukt RayStation som ett av de mest avancerade planeringssystemen på marknaden.

Under pandemin 2020 drabbades RaySearch, liksom många andra aktörer inom sjukvårdssektorn, av en markant nedgång i investeringar i icke covid-relaterade sjukvårdsprodukter. Kliniker och sjukhus prioriterade akutvård och pandemihantering, vilket ledde till att många investeringar inom strålbehandling och annan avancerad medicinsk teknik sköts upp. Detta skapade ett uppdämt investeringsbehov, som nu börjar lossna, särskilt i USA, som är RaySearchs viktigaste marknad.

RayStation är ett avancerat behandlingsplaneringssystem för strålbehandling. Trots att hårdvaruleverantörerna Elekta och Varian, erbjuder sina egna mjukvarulösningar tillsammans med sina strålkanoner, tar RayStation hela tiden marknadsandelar. Raystation fungerar med all hårdvara på marknaden. RayStation funktioner som AI-driven optimering av behandlingsplaner och stöd för protonterapi, en växande teknik inom onkologi. Dessa innovationer gör att RayStation ofta uppfattas som tekniskt överlägsen jämfört med mjukvara som levereras av de stora utrustningstillverkarna. Rationalen att välja Raystation är även ekonomisk då hårdvaran är väldigt dyr och motivationen för klinikerna att klämma in så många patienter som möjligt per skift driver försäljningen. Kan en klinik skapa en vårdplats till per dygn blir investeringen i Raystation betald många gånger om.

RaySearch försöker även att diversifiera sina intäktsströmmar genom produkten RayCare, ett molnbaserat system för onkologisk arbetsflödeshantering. RayCare är en Software-as-a-Service, SaaS-lösning som hjälper kliniker att samordna behandlingsplanering, resurshantering och patientdata i realtid.

RaySearch kan med RayCare också få möjlighet att generera återkommande intäkter genom licensavtal. Detta är en viktig del av bolagets strategi för att skapa en stabil och förutsägbar intäktsbas framöver, i kontrast till de mer projektbaserade intäkterna från RayStation.

Vi ser att bolaget har en lång resa av hög tillväxt framför sig. Anledningen till det är att bolaget har möjlighet att växa i flera dimensioner. Idag har RaySearch cirka 1 100 kliniker som kunder, den totala marknaden uppgår till cirka 9000 kliniker världen över. Bolaget har adderat cirka 100 kliniker per år de senaste åren och äter som sagt marknadsdelar. Därefter tillkommer en penetrationsresa på respektive klinik som tar sig uttryck i 1) antalet Raystations per klinik, där man idag har sålt cirka 4 300 Raystations till befintliga kunder och där potentialen med dagens kundstock är kring 8–9 000. 2) antalet moduler per Raystation, där en kund typiskt sätt nyttjar tre av bolagets 20 moduler. Här finns alltså stor potential för up-selling när bolaget börjar jobba mer aktivt med det säljarbetet, något man hittills inte gjort. Som en långsiktig grädde på moset kommer RayCare in. Affären är volymbaserad och man kan tänka sig typkunden som att: ”Klinik A köper Raystation för X, då blir intäkten för RayCare cirka 1,4X”, alltså en ökning på 140 %. Det är tidigt i RayCares penetrationsresa och det återstår att se vad intäktsmultipeln faktiskt blir i det långa loppet, men att produkten adderar på signifikanta intäkter på befintliga kunder känner vi oss trygga i.

Under 2023 och 2024 har aktiekursen mer än fördubblats, vilket reflekterar att allt fler investerare upptäcker bolagets fina utveckling med tillväxt på över 20% konstant sedan 2022 och en stark marginalförbättring efter de kraftigt negativa åren 2020–2021. Vi har ägt RaySearch under många år och köpte de första aktierna under 70 kr, för fondernas räkning.

I veckan fick vi chansen att köpa lite fler aktier på rabatt.då RaySearch vd och grundare Johan Löf sålde en mindre del av sitt innehav, 2 miljoner B-aktier i bolaget. Affären som genomfördes genom ett bookbuilding-förfarande, skedde på tisdagskvällen. Man kan kanske tycka att det är oroande att VD säljer men man får betänka att det trots allt måste vara möjligt att sälja aktier även för en grundare när han trots allt har haft merparten av sin förmögenhet bundna i bolagets aktier i 25 år. Dessutom äger ju Johan Löf fortsatt cirka 10% av bolaget efter försäljningen. Vi tycker att timingen är passande då det finns ett positivt momentum i både aktien och bolagets nyhetsflöde just nu. Man har slagit rapportförväntningarna under hela 2024 och för bara ett par veckor sedan annonserade bolaget sin tredje största order någonsin, som delvis kommer att bokföras i innevarande kvartal.

Det ska bli fortsatt spännande att fortsätta följa Raysearch under de närmaste åren.

Veckans Händelse – Veckans räntebesked från FED och Riksbanken i fokus
Federal Reserve lämnade målet för dagslåneräntan, Fed funds, oförändrat inom intervallet 4,25–4,50 procent på onsdagskvällen, i linje med förväntningarna. Federal Reserves styrränta ändrades senast den 18 december 2024, då intervallet sänktes med 25 punkter. Fedkommittén var enig om räntebeslutet. FOMC skriver i uttalandet att i övervägandet av omfattning och timing för ytterligare justeringar i målintervallet för FED fundsräntan (styrräntan) kommer de att noga utvärdera inkommande data, hur utsikterna utvecklas och riskbalansen. FED stryker därmed budskapet från tidigare pressmeddelanden om att riskerna mot att uppnå sysselsättnings- och inflationsmålen är i stort sett balanserade och ersätter med “Osäkerheten om de ekonomiska utsikterna har ökat. Kommittén är uppmärksam på risker mot båda sidor av sitt dubbla mandat (prisstabilitet och maximalt uthållig sysselsättning)”, skriver FOMC

Ledamöternas nya medianprognos (Dot Plot) för styrräntan pekar nu mot 3,9 procent i slutet av 2025, 3,4 procent i slutet 2026 och 3,1 procent i slutet av 2027. På längre sikt väntas styrräntan ligga på 3,0 procent. Ledamöterna tror alltså i snitt på lite mer än en sänkning i år, se nedan.

Powell ser stor osäkerhet, som dock kan vara övergående. Den nya administrationen implementerar betydande policyförändringar. Osäkerheten om policyförändringarna och dess effekter är hög, men det är nettoeffekterna som är avgörande enligt Fedchefen Jerome Powell vid en presskonferens efter räntebeskedet. Han sade att Fed inte behöver ha någon brådska utan kan avvakta ytterligare klarhet. Osäkerheten är i dag ovanligt förhöjd och penningpolitiken är inte på någon förutbestämd bana. Powell sade vidare att Feds beräkningar antyder att PCE-inflationen uppgick till 2,5 procent i februari jämfört med samma månad 2024. Kärn-PCE-inflationen, som exkluderar livsmedel och energi, beräknas ha varit 2,8 procent. Han noterade att inflationsförväntningarna har stigit den senaste tiden, och handelstullarna har varit en drivande faktor.

Ovanstående kommentarer från FED innebär svidande kritik mot Trump-administrationens politik och det är anmärkningsvärt hur tydliga och eniga FED är i sin kritik mot den förda politiken rörande FED:s möjligheter och risker för att nå sina mål kring stabilitet kring inflation och arbetsmarknad.

Även Riksbanken lämnade styrräntan oförändrad på 2,25 procent på torsdagsmorgonen, helt enligt förväntningarna. Riksbanken ändrade senast styrräntan vid det penningpolitiska mötet den 28 januari 2025, då den sänktes med 25 punkter till 2,25 procent. Beslutet om styrräntan var enigt. Riksbanken skriver att trots den stora turbulensen i omvärlden bedöms de svenska inflations- och konjunkturutsikterna stå sig i stora drag. Man ser att återhämtningen i svensk ekonomi har inletts, men konjunkturläget är fortfarande svagt. Inflationen väntas vara mellan 2 och 3 procent i år för att sedan sjunka och stabiliseras vid målet.

Banken konstaterar att den globala utvecklingen sedan det penningpolitiska mötet i januari har varit dramatisk. Det är framför allt omläggningen av handelspolitiken och kraftigt ökade försvarsutgifter i Europa i spåren av det förändrade säkerhetsläget som har betydelse för den ekonomiska utvecklingen. Händelseförloppen har i viss mån påverkat Riksbankens prognoser, men osäkerheten är betydande. Den oväntat höga inflationen i början av året beror enligt Riksbanken, på ett ovanligt stort bidrag från den så kallade korgeffekten och att vissa livsmedelspriser stigit snabbt. Även om inflationsuppgången under inledningen av året bedöms vara övergående är direktionen vaksam på spridningseffekter som kan innebära att inflationen inte sjunker tillbaka som förväntat. Osäkerheten i omvärlden är ovanligt stor till följd av den upptrappade handelskonflikten och det snabbt förändrade säkerhetsläget.

Riksbankens prövande och försiktiga taktik har tjänat oss väl, men ska inte misstas för att vara en avvaktande strategi enligt riksbankschef Erik Thedéen vid pressträffen efter att Riksbanken lämnat sitt räntebesked. Vi är fullt ut redo att agera om våra prognoser inte slår in, sade han vidare. Riksbankschefen sade vidare att de inte kan veta om inflationsuppgången vi har sett i år är övergående, det är vår bästa bedömning, men vi vet inte säkert, sade han.

Han noterade vidare att kronan har stärkts kraftigt på senare tid och sade att kronan är en faktor som kan “hjälpa ned” inflationen. På en fråga om Riksbanken nu borde agera mer asymmetriskt, det vill säga agera mer mot risker på uppsidan, svarade han att de har diskuterat detta, men att det underliggande inflationstrycket inte är detsamma som i början på 2022. Riksbanken är väldigt måna om att inte göra om misstag från 2022.

Erik Thedéen noterade att höga matpriser drabbar dem med lägst inkomster hårdast och sade att han välkomnar ökad konkurrens på livsmedelsmarknaden, i likhet med den rapport vi fick i veckan från konkurrensverket. Vi tycker att konkurrensverkets rapport är anmärkningsvärd då myndigheten samtidigt har godkänt konsolideringen av marknaden de senaste åren både rörande Axfoods köp av Bergendahls och City Gross. Det är fascinerande att en myndighet först godkänner de två största utköpen av oberoende aktörer på den svenska matmarknaden, för att därefter producera en rapport där man konstaterar att konkurrensen har minskat?

Veckans Spaning – Ska man ”Go with the flow”
Vi har under de senaste veckorna sett investerarna minska sina positioner ut ur marknaderna i USA i en takt det var mycket länge sedan vi såg. Är det en tillfällig trend eller början på något nytt?

Det har varit tydligt i börsutvecklingen de senaste veckorna och det visade sig också i veckan när Bank of America presenterade en färsk investerarenkät, som utfördes under perioden 7–13 mars. Från att ha varit kraftigt överviktade i amerikanska aktier så sent som i december har exponeringen dragits ner succesivt i början av året men i mars har något radikalt inträffat. Fallet hittills i mars på 40 procentenheter är det största månadsraset i undersökningens historia. Vi ser också att fallet, S&P 500 nedan, är samstämmigt med de två senaste tidigare riktigt stora fallen, inringade i rött i grafen nedan.

Nedan ser vi hur övervikter och undervikter i amerikanska aktier har utvecklats över tid.

Parallellt faller också investerarnas tro på den globala konjunkturen och fler tror nu på en svagare ekonomi de närmaste 12 månaderna än vad som tror på en starkare ekonomi. Inflationen väntas ändå förbli hög och ett stagflationsscenario är därför ett hot som merparten av de svarande väntar sig framöver. Andra indikatorer i undersökningen som visar på att investerarna blivit mer försiktiga är att andelen kassa har stigit från låga 3,5 procent till mer normala 4,1 procent i mars, se grafen nedan.

Pengarna som flödar ur USA stoppar förvaltarna helst i Europa och som skydd för ett handelskrig pekas återigen guldet ut som den tryggaste hamnen att ankra pengarna i. Det återstår att se hur länge kapitalet fortsätter flöda ut ur USA men enligt historien ovan är det inte omöjligt att det finns en hel del kvar av samma vara.

Ett exempel på vart pengarna tar vägen är svenska aktiefonder, enligt Fondbolagens Förenings fondflöden, se ovan. Vi på Cicero Fonder har också tydligt upplevt dessa flöden där investerare väljer svenska fonder framför utländska. Vi tror också att dessa flöden är del i den stärkta svenska kronan mot andra valutor som vi har sett under den senaste månaden.

Undersökningen hos BoA omfattade 222 fondförvaltare som tillsammans förvaltar 638 miljarder dollar. De viktigaste slutsatser, förutom ovanstående flödesdiskussion, var att investerare nu är mer optimistiska än vid något tillfälle sedan november 2021. 9 % av de tillfrågade förväntar sig en starkare global ekonomi under de kommande 12 månaderna, upp från 0 % föregående månad. Allokeringen till aktier ökade till den högsta nivån sedan januari 2022. Allokeringen till kontanter sjönk till den lägsta nivån sedan november 2021 (4 %). Det finns ett fortsatt stort intresse för ”Magnificent Seven”-aktierna (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta, Tesla), men flödena visar också alltså en rotation mot småbolag, tillväxtmarknader och Europa, som vi diskuterar ovan. Oro kring inflation och geopolitiska risker kvarstår, men rädsla för recession har minskat.

Det blir spännande att följa utvecklingen av dessa fakta under de närmaste månaderna, lyssnar man till investerarna i enkäten skulle marknaden kunna ta ny fart inom kort.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Flat Capital, AMD och Tomra som alla är upp mellan 5–19%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Flat Capital, NCAB och Karnov med uppgångar mellan 8%–19%.

Veckans Räntespaning
Under veckan lämnade flera centralbanker sina räntebesked. FED valde som förväntat att lämna styrräntan oförändrad på 4,25%-4,5%. Osäkerheten kring utvecklingen av ekonomin har ökat i och med Trumps politik och signalerna visar att ekonomin går mot en inbromsning. Jerome Powell påpekade att arbetsmarknaden är fortsatt stabil med en låg arbetslöshet men att inflationen håller sig kvar på något förhöjda nivåer. FED förutser att räntan kommer sänkas med 50bps under 2025.

Riksbanken lämnade sitt räntebesked under torsdagen och även där lämnades styrräntan oförändrat vilket var helt i linje med förväntningarna. Skälet till att lämna räntan oförändrad var en oväntad ökning av inflationen samt det pågående tullkriget vilket medför en stor osäkerhet kring den ekonomiska utvecklingen. Styrräntan förväntas ligga kvar på samma nivå under året.

På primärmarknaden deltog vi i en emission från Fastpartner som efter flera års frånvaro från obligationsmarknaden nu är tillbaka. Bolaget emitterade en 3-årig grön obligation med en emitterad volym på 1,25 mdr SEK som betalar 3M Stibor +250bps. Vi deltog även i en emission från Tempcon Group, ett marknadsledande bolag som nischar sig på kyl transporter i Sverige. Bolaget emitterade 550 mSEK på 4 år till 3M Stibor +525bps.

Trevlig helg önskar Cicero Fonder

 

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.17 Tullarna: Förhandling och kritik

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt ...

Läs mer

Veckobrev v.16 Tullarna: Förhandling och kritik

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna ...

Läs mer

Månadsbrev Mars – Amerikanska Tull-hot i fokus

Månaden har präglats av amerikanska hot om tullar mot stora delar av världens länder varför börser, räntor och konjunkturutsikter har ...

Läs mer

Veckobrev v.15 Tullarna träder i kraft, skakar marknaderna – och pausas

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna ...

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Subscribe

* indicates required
Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.

Cicero
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.