Veckobrev v.12 – Halvledarbristen i fokus

Marknaden inledde veckan stabilt i kölvattnet av marknadsräntorna, vars tidigare branta stigning avtog. Under slutet av veckan fick börsen en ny släng av teknikfrossa. Världsindex är ner med omkring 0,5 procent under veckan.

Veckans Hållbara Bolag

Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen i enlighet med FN:s hållbarhetsmål. Denna vecka tänkte vi presentera ett mycket spännande bolag, Siemens Gamesa. Vi har ägt bolaget under en tid för fondernas räkning. Siemens Gamesa tillverkar och säljer vindkraftverk för alla typer av installationer: Siemens Gamesas specialitet är dock till havs, offshore, till skillnad från exempelvis Vestas Wind som naturligtvis också har offshore-verksamhet, men räknas som ledande på land. Intressant är att man ser ganska tydligt att investeringar i vindparker under de närmaste åren alltmer kommer att kanaliseras mot offshore. Bolaget arbetar aktivt med FN:s hållbarhetsmål och anser att man uppfyller flera. Vi menar att Siemens Gamesa primärt verkar i linje med FN:s mål nummer 7, Hållbar Energi åt Alla. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling givet en fin accelererande tillväxt hittills.

Veckans händelse

Teknikaktier har tappat i veckan. En av orsakerna är nya rapporter om komponentbrist, bland annat inom bilindustrin som Volvo vittnade om under veckan med rejält kursfall som följd. Effekterna av komponentbristen som har pågått under ganska lång tid nu, men förvärrats, blir dominoartad. Teknikbolagen drabbas då de inte får chip och kan därmed inte leverera till sina kunder som kan vara industriföretag som Volvo. Produktionen blir lidande och på grund av det stora teknikinnehållet i så många produkter numera får detta naturligtvis i sin tur effekter på den ekonomiska tillväxten som för tillfället inte behöver fler negativt påverkande faktorer än den pågående pandemin.

Veckans spaning

Bure var på torsdagen förs ut i Sverige med att notera en så kallad SPAC. Man erbjuder alltså marknaden att investera i ett idag tomt bolag. Bure åtar sig därefter att inom en viss tid köpa ett bolag, i detta fall ett teknikbolag som efter köpet kommer att överta SPAC:ens börsplats. Investeringen är vanlig i USA och möjliggör alltså för bolag, såsom Bure, som åtnjuter marknadens förtroende att finansiera bolagsköp på förhand. Om man därmed hyser förtroende för Bures investeringsfilosofi kan detta vara ett bra köp. SPAC:en steg under första handelsdagen och vi har gjort en mindre investering i densamma för fondernas räkning.

Veckans Vinnare

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland storbolagen denna vecka. Electrolux, Avanza, Telia och Atlas Copco toppar portföljen och är alla upp mellan 3%-7%.

Globalt är det roligt att se att två topplaceringar i veckan i de globala portföljerna knips av våra invalda hållbara bolag. Aker Horizons och förra veckans hållbara fokusbolag, Prysmian. Därutöver har även ASML och Avanza gått bra, alla är upp mellan 5%-6%. ASML är av marknaden utsedd som den enda vinnaren på bristen på halvledare då man både producerar, men även tillverkar produktionsutrustning för komponenterna.

Veckans Viktigaste

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk åter efter förra veckans väntade negativa överraskning, och uppgick till 730.000 personer. Antalet personer som fortsatte att få bidrag minskade också med hela 264.000 personer och uppgick till 3.870.000 personer. Väntat var 4.043.000 personer och utfallet blev därmed bättre än förväntningarna. För den ekonomiska återhämtningen är det viktigt att dessa siffror fortsätter att minska vecka för vecka i enlighet med vad vi har sett under de senaste månaderna, vi får hoppas att veckans mindre ökning är tillfällig.

USA:s ekonomi är ”mycket förbättrad” med stöd från såväl kongressen som centralbanken vilket saknar motstycke, men den ekonomiska återhämtningen är “långt ifrån klar”. De budskapen framförde Fedchefen Jerome Powells vid en kongressutfrågning på tisdagen. Med dessa ord vill han åter tydliggöra att det finns mycket kvar som måste göras i den amerikanska ekonomin och därmed kan man förvänta sig stödåtgärder under lång tid ytterligare.

I Tyskland meddelar Merkel att det pandemiska läget är allvarligt och att man därför ämnar utöka restriktionerna under påsken i syfte att få lite bättre kontroll över smittspridningen.

Under perioden 1-5 april kommer det att bli “tysta dagar” med reducerade sociala kontakter, och det kommer att bli en förlängd påsk då folk ska stanna hemma. Inte mer än fem personer från två hushåll får träffas samtidigt under denna period, och endast livsmedelsaffärer får hålla öppet. Kyrkor ombes vidare endast hålla gudstjänster online, utlandsresor avråds och en överenskommelse med flygbolagen innebär att passagerare som återvänder till Tyskland ska testas före resan. Tuffa tider för tyskarna som dessutom enligt undersökningar börjar bli allt mer negativa till de kraftiga restriktionerna.

Finansinspektionen kommer att låta undantaget från amorteringskraven för bolånetagare löpa ut den 31 augusti. Det skrev Finansinspektionens ordförande Erik Thedéen i en debattartikel på onsdagen. I november sade han att amorteringskraven skulle återinföras när undantaget löper ut den 31 augusti så länge det inte var kris i ekonomin. Med tanke på de fortsatt starka bostadspriserna kanske beslutet inte är så dumt.

Veckans räntespaning

Efter en tid med stigande långräntor sjönk räntorna något under veckan som varit. Den amerikanska 10-årsräntan handlas i skrivande stund runt en yield på 1,65 procent efter att varit upp över 1,7 procent föregående vecka. Den svenska motsvarigheten handlas kring 0,34 procent efter att varit uppe runt 0,44 procent föregående vecka.

Det har varit full aktivitet på primärmarknaden under veckan. Vi har deltagit i en emission under veckan och det var Gjensidige, som sysslar med sakförsäkring i norden och emitterade 1,2 mdr NOK till Nibor +225 bps.

På Castellums bolagsstämma under torsdagen, som på förhand varit mycket omtalad, röstades Rutger Arnhult fram som ordförande. Anledningen till att detta skapat en hel del debatt är att Rutger är huvudägare till två konkurrerande, nämligen bolag Klövern och Corem. Rutger är även störste ägare i Castellum med 23 procent av aktierna.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.48 Inflationen går i rätt riktning

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.47 Kalkonvecka i Open AI

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.46 Inflationen i USA verkar vara under kontroll

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.45 Ska börsen fortsätta uppåt?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.