Veckobrev v.12 FED sänkte inte… men börserna steg ändå!

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.

I veckan har vi sett starka marknader trots räntebesked från USA på onsdagskvällen. Börserna tog fasta på oförändrade ränteprognoser om tre sänkningar under 2024 från ledamöterna i FED.

Världsindex är därmed upp omkring 2% under veckan.

Veckans Bolag – Karnell

Idag kommer årets första nytillskott till börsen i form av industriteknikbolaget Karnell. Bolagets historik är kort men vi tycker att värderingen ser attraktiv ut.

Petter Moldenius är vd på Karnell och beskriver sig som en långsiktig ägare av industriteknikbolag och är inspirerade av bolag som Indutrade och Lagercrantz. Petter rekryterades just från Lagercrantz under 2021, där han arbetade med M&A.

Bolaget i sin nuvarande form grundades 2016 av Hans Karlander och Patrik Rignell, med bakgrund inom private equity. Strategin går ut på att köpa lönsamma industriteknikbolag i storleken 50 till 350 miljoner kronor i intäkter. Karnell har i dag tolv direktägda bolag som i sin tur är indelade i två affärsområden. Affärsområdet Nischproduktion innehåller fem bolag som ofta har tillverkning som är fokuserad på en enskild del eller komponent. Det andra affärsområdet, Produktbolag, innehåller sju bolag där verksamheten baseras på egenutvecklade produkter. En majoritet av koncernens intäkter kommer från Finland, nästan 58 procent under 2023, vilket också speglas i att sex av tolv bolag har sitt huvudkontor i vårt östra grannland Samma år kom drygt 22 procent av intäkterna från Sverige och 6 procent från övriga nordiska länder.

Karnells bolag riktar i huvudsak sin försäljning mot andra företag, vilket innebär att industrikonjunkturen i Norden är av högsta vikt. Konjunkturen är för närvarande inte på topp, inte minst när det gäller byggsektorn i Sverige och Finland. Det var en starkt bidragande faktor bakom Karnells svaga siffror för 2023 där bolagets organiska försäljningstillväxt stannade på 1,3 procent, samtidigt som bolagets ebita-resultat backade organiskt med 9 procent. Tydligast var nedgången i finska Rotomon, ett företag med stor exponering mot byggsektorn som Karnell förvärvade under 2022 till affärsområdet Produktbolag. Här föll ebita-resultatet från 19,2 miljoner kronor under 2022 till 6,5 miljoner kronor under 2023. Börsnoteringen genomförs för att ta in nya pengar som ska möjliggöra Karnells fortsatta förvärvsresa. Man vill samtidigt öka kännedomen om bolaget, vilket kan vara av godo när ägare av potentiella förvärvsobjekt ska sälja sina ögonstenar och sannolikt även till viss del få betalt i Karnell-aktier. Ingen av bolagets befintliga ägare säljer aktier i samband med ägarspridningen, vilket vi tycker är mycket bra. Karnell tillförs därmed omkring en kvarts miljard, lite beroende på var den slutgiltiga teckningskursen landar.

Vi deltar i noteringen av Karnell för fondernas räkning och det ska bli mycket spännande att följa bolaget framöver.

Veckans Händelse – FED sänkte inte… men börserna steg ändå!
USA-börserna gick starkt efter Feds penningpolitiska möte och räntebesked på onsdagskvällen och alla tre indexen stängde på rekordnivåer. Amerikanska räntor föll något där10-åringen nu handlar på 4,25% och framför allt räntor med kortare löptid än 2 år föll, vilka tenderar att påverkas mest av förändringar i penningpolitiken.

Fed lämnade som väntat sin styrränta oförändrad och gjorde ingen förändring av de kvantitativa åtstramningarna (QT), men utlovade ett beslut kring dessa “ganska snart”. Fed-ledamöternas ränteprognoser, som var i fokus inför mötet, fortsatte att signalera tre sänkningar i år, men man höjde räntebanan något därefter. Över lag var budskapet från både prognoserna och ordförande Powell optimistiskt. Tillväxten kommer att ligga kvar över trend och inflationen kommer fortfarande att återgå till målet om några år.

Det som framför allt fick marknaden på gott humör i onsdags var det faktum att ledamöterna bibehöll sin prognos på tre sänkningar i år.

Vi räknar med en första räntesänkning i juni och med totalt 100 punkter i år, Det är intressant att se hur snabbt marknaden prisar om sannolikheterna för räntesänkningarna i USA. I måndags var sannolikheten för räntesänkning i juni 50% och nu efter onsdagens möte 67%.

Det som har oroat marknaden under den senaste tiden inför FED-mötet är de inflationsbesvikelser vi har fått i januari och februari, senast februarisiffrorna som vi diskuterade förra veckan. Nedan ser vi hur förändringstakten i framför allt KPI, men även kärn-KPI, har avstannat och man har börjat oroa sig för att exempelvis arbetsmarknaden i USA fortfarande är för stark för att KPI ska kunna komma ner hela vägen till målet på 2%.

Det blir fortsatt viktigt att studera inkommande statistik, men FED verkar vara säkrare än marknaden på vi är på rätt väg.

Veckans Spaning – Nvidia – Är AI en ”fluga”
Det är många av oss som kommer ihåg när Ines Uusmann använde uttrycket “internet är en fluga” i en intervju 1996. Det visade sig som bekant att hon fick fel och vi hör nu åter en del som inte riktigt tror att AI kommer att revolutionera världen, vi tror att de har fel.

En av Ciceros absolut största positioner är Nvidia som vi tror kommer fortsätta att gå bra även om aktiekursen har utvecklats i hisnande fart under de senaste åren. Tittar man på värderingen kan man dock konstatera att aktiekursen faktiskt inte har utvecklats lika snabbt som vinstestimaten. Nedan kikar vi på hur P/E-talet ser ut om estimaten för de fyra nästkommande kvartalen stämmer.

Ur värderingsperspektiv har Nvidia alltså blivit billigare under det senaste året och nivåerna för närvarande är inte speciellt utmanande om man jämför med historiken. För att ovanstående ska gälla måste dock estimaten vara korrekta. Med de fantastiska priserna som Nvidia kan ta för sina AI-chip, se nedan, finns goda möjligheter för bra aktiekursutveckling även framöver.

Under veckans utvecklarkonferens i Kalifornien presenterade Nvidia en ny och ännu kraftfullare generation AI-chip och mjukvara på måndagen. ”Generativ AI är vår tids avgörande teknik”, konstaterar Nvidiagrundaren Huang Jensen. Utvecklarkonferenser brukar vanligtvis inte tilldra sig något större intresse. Särskilt inte när det gäller lanseringar med gäspframkallande ord som processorer, petaflop och transistorer eller har produktbilder som föreställer serverrack. Sedan femton månader tillbaka, efter OpenAI:s lansering av ChatGPT, lever vi i AI-boomens tidevarv och på måndagen hade 11 000 åhörare bänkat sig i konferenshallen i San Jose.

Där presenterade Nvidiagrundaren en helt ny generation AI-chip och mjukvara kallad Blackwell. Första produkten med denna nya arkitektur börjar skeppas senare i år. Det är, enligt Huang Jensen, dubbelt så kraftfullt när det kommer till att träna AI-modeller jämfört med dagens chip. Därtill har det fem gånger högre kapacitet, denna ökning kommer att märkas på hur snabbt AI-modeller såsom ChatGPT kan svara på användarens frågor.

Man har verkligen lyckats knyta samarbetsavtal med en rad viktiga bolag och exempelvis Amazon, Google, Microsoft och Oracle kommer att sälja tillgång till GB200 via sina molntjänster. Detta kan tänkas vara hett eftertraktat och är ett av skälen till att vi har investeringar i Microsoft och Google i fonderna.

Andra bolag som vi tror är AI-vinnare och därför har investerat i är Meta, Google och Microsoft förstås samt ett antal andra chiptillverkare som exempelvis AMD. Svenska Sivers Semiconductor har vi ett gott öga till. Vi tror att de samarbetar med Nvidia för nästa generations chip som kan komma att innehålla Sivers laserteknik som skulle lösa ett stort problem med dagens datahallar, den enorma elförbrukningen. Flat Capital är ett annat bolag vi gillar på temat AI som har investeringar i både Klarna och Open AI direkt samt nu även AI-bolagen Perplexity och Harvey. Det kommer att bli en mycket spännande resa att följa de närmaste årens AI-utveckling och Cicero är helt klart med på tåget, är du?

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Gubra, Embracer och Sunrun alla upp mellan 20%-26%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Embracer, Mips och Hexatronic med uppgångar mellan 8%-20%.

Veckans Räntespaning
Det har varit en händelserik vecka på den svenska kreditmarknaden. Takten för emissioner har varit hög och vi har fått se flertalet nyemissioner under veckan. Sentimentet är starkt och emissioner generellt går bra. Det finns pengar på sidlinjen redo att placeras vilket märks på både primär och sekundärmarknaden.

Bland dem vi har deltagit i hittar vi Nibe, Cibus Fastigheter och CA Fastigheter. Nibe emitterade totalt 2,7Mdr SEK. Vi deltog i det tre-åriga rörliga lånet med kupong på 3MStibor + 110bps.

En stor händelse på marknaden har varit Intrum, där det förra veckan läckte ut att bolaget kontaktat en rådgivare för att se över sin kapitalstruktur. Den stora osäkerheten över vad detta innebär fick bonds att handla ned kraftigt. Det återhämtade sig dock något i slutet av veckan efter att bolaget kommenterat att de inte vill se en fullskalig skuldrekonstruktion. Ratingfirmorna har agerat under veckan och dragit ned Intrums kreditbetyg till B (S&P) och Caa1 (Moodys). Bolaget har en investeraruppdatering med marknaden på måndag där vi förhoppningsvis får reda på mer om hur framtida strategi ser ut.
Även Heimstaden Bostad fick sänkt kreditbetyg under veckan. Fitch drog ned betyget till BBB- med negativa utsikter. Detta på grund av likviditetspress, en sjunkande ränteteckningsgrad samt begränsad insyn i hur det går med ett nytillskott av kapital.

Trevlig Helg önskar Cicero Fonder

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.50 Intea – ett fängslande fastighetsbolag

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna ...

Läs mer

Månadsbrev November, Trump tar makten igen

Under månaden har vi sett starka börser lett av de amerikanska marknaderna i kölvattnet av Trumps valseger. Dollarn har varit ...

Läs mer

Veckobrev v.49 Apotea till börsen

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna ...

Läs mer

Veckobrev v.48 Kalkonvecka

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna ...

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.