Veckobrev v.12 FED höjer igen

Veckan har bjudit på försiktiga rörelser. Marknaden väntade nervöst på FED:s räntebesked på onsdagen och hade fokus på banker både i Europa och USA efter förra veckans turbulens.

Världsindex är trots allt upp knappt 1% under veckan.

Veckans Bolag – Alcadon
Vi har i veckan för fondernas räkning ökat investeringarna i portföljbolaget Alcadon. Bolaget är leverantör av infrastruktur för nätverk. Alcadon har sedan starten 1988 etablerat sig som en ledande nordisk leverantör av produkter och system för data- och telekommunikation. Alcadon erbjuder ett brett sortiment av högkvalitativa lösningar från ledande varumärken och egenutvecklade varumärken som ECS, European Cabling Systems och DC-Line. Styrkan i Alcadons affärskoncept ligger i omfattande kompetens och erfarenhet från nätverkslösningar och den tekniska utvecklingen inom området, i kombination med ett stort fokus på kvalitet och service.

I veckan genomförde bolaget en nyemission i syfte att stärka rörelsekapitalet inför uppstarten av verksamheten i Belgien där man tog en stororder på 15 M EUR i februari. Vi tycker detta skapar ett mycket intressant läge att komma in i bolaget på rabatt och deltog i boken för fondernas räkning.

Bolagets verksamhet går mycket bra, men kryddan för oss ligger i att fiberpenetrationen i länder som Storbritannien, Tyskland och Belgien ligger på 30%, att jämföra med Sveriges 70%. Många länder har avsatt pengar för utbyggnad av fibernätverk som man nu inser att man verkligen behöver. Problemet i flera länder har varit att stora monopolister, som Deutsche Telecom, har saknat intresse att bygga ut fiber utan istället har velat kapitalisera på sina kopparnät och den politiska viljan har saknats fram till pandemin. Det är nu investeringarna kommer och Alcadon ligger bra till att ta många fina ordrar som den i Belgien.

Värderingen har kommit ner och vi tycker inte att marknaden till fullo värderar de globala trender som för närvarande råder. Bolaget växer över 30% och handlas på P/E 13 med en EV/Sales multipel på under 1.0.

Vi är mycket förväntansfulla inför bolagets framtid.

Veckans Händelse – FED höjer igen
Fed höjde som förväntat räntan med 25 räntepunkter på onsdagen till ett nytt målintervall om 4,75-5,00% men mildrade sin guidning om framtida höjningar något. Fed signalerar nu en höjning till, kanske, men inga räntesänkningar förrän nästa år. Beslutet beskrevs som en balansgång mellan mer oro över inflationen och nya nedåtrisker från stramare kreditvillkor som en följd av problemen i banksektorn. Fed-ordförande Powell skickade under sin frågestund ett lugnande meddelande om situationen för banksektorn men ett hökaktigt budskap om inflationen. Marknaden reagerade initialt positivt men sentimentet vände efter presskonferensen och aktier, räntor och US-dollar föll alla kraftigt. Powells hökaktiga tonläge under frågestunden kan ha spätt på oron för ett policymisstag eftersom marknaden nog inte är helt övertygade att bankproblemen är helt under kontroll. Nedgången i sentimentet kunde också ha speglat kommentarer från finansminister Yellen som verkade stänga dörren för en höjning av den nuvarande gränsen på 250 000 USD på insättningsgarantier. Banker gick dåligt på en börs som till slut föll, vilket visserligen återhämtade en del under torsdagen.

Även svenska banker hade en trist dag under torsdagen med breda nedgångar. Dels funderar marknaden säkert kring om räntehöjningarna även i Sverige blir färre än vad man tidigare trott med lägre marginaler i bankerna som följd. Dels drabbas även våra högkapitaliserade banker av den allmänna internationella bankoron.

Även Sveriges riksbankschef Erik Thedéen menar att penningpolitiken fortsatt behöver vara stram för att få ned inflationen. Risken för en internationell finanskris bedöms som liten enligt Thedéen vid ett tal på torsdagen. Han kommenterade de problem som uppstått i ett par amerikanska nischbanker och i den schweiziska banken Credit Suisse. Även om läget har blivit lite lugnare finns det en underliggande oro för att problemen ska sprida sig till andra banker och vidare i det finansiella systemet. Jag tycker man ska ha en sansad men också ödmjuk inställning till den risken, sade han. Just nu verkar sannolikheten för en internationell finanskris vara liten, liksom spridningseffekter till Sverige.

Det är stor skillnad på de banker som har drabbats och de svenska bankerna som har hög lönsamhet, god likviditet och relativt stora kapitalbuffertar. Men det finansiella systemet är starkt sammankopplat på global nivå och det finns all anledning att vara vaksam enligt oss.

Veckans Spaning – Inflationens vinnare
Sveriges riksbankschef Erik Thedéen höll, som sagt, tal på torsdagen och menar att det finns en fara med att inflationen fastnar på en hög nivå och ju längre tid inflationen ligger över målet, desto större är risken att hushåll och företag blir mer benägna att fokusera på vad inflationen har varit och ställer in sina förväntningar därefter. Det blir då svårare att planera och fatta ekonomiska beslut och det leder till att ekonomin fungerar sämre i stort. En låg inflation skapar i stället förutsättningar för en miljö där inflationen inte blir en faktor som folk oroar sig för eller tänker på vid ekonomiska beslut till vardags. Inflationen behöver vända ner på ett tydligt sätt i år menar han.

Finansminister Elisabeth Svantesson träffade i veckan ICA, COOP och Axfood i ett försök att påverka dessa att ta ansvar för att inflationen inte fortsätter att stiga. Hon menar att man måste gå på sina leverantörer och försöka pressa priserna. Problemet på den svenska matmarknaden är ju dock att de tre jättarna är sina egna leverantörer till mycket stor del. Matjättarna menar också att deras marginaler har krympt. Det stämmer, med exempelvis mikroskopiska 0,5% i Axfood som rapporterar offentligt som börsbolag. Dock ska man komma ihåg att försäljningen under 2022 ökade med 15% då allt blir dyrare men mat måste man ha. Försäljningsökningen beror därmed sannolikt uteslutande på inflationen. Således steg också vinsten med 10%. Så kan man säga att Axfood har tagit sitt ansvar för inflationen, knappast. Sannolikt är situationen likartad hos de andra två onoterade jättarna och de gynnas enligt ovan av inflationen så viljan att ändra på detta är sannolikt liten.

Det blir intressant att följa diskussionen och som en liten bubblare dök Lidl upp i veckan och meddelade att man sänker och låser priserna på flera hundra varor, i likhet med vad vi har sett från utmanare i exempelvis Norge. Det kan nog vara ett bra läge att kapa åt sig lite större marknadsandelar och med ovan resonemang kring Axfoods vinst behöver det inte kosta en krona på sista raden att framstå som en vit riddare.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Cambi, Enphase Energy och Canadian Solar med uppgångar mellan 7%-9%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Hexpol, Beijer Ref och G5 Entertainment med uppgångar mellan 7%-8%.

Veckans Räntespaning
Inledningen av veckan präglades av oron i banksektorn både i USA och i Europa. Under helgen blev det klart att UBS köper den krisande banken Credit Suisse. En anmärkningsvärd sak var att obligationsinnehavare av bankens AT1:or (efterställda obligationer) blev helt lottlösa samtidigt som aktieägare fick en viss ersättning vilket inte är normalfallet. Detta fick bland annat svenska bankers AT1:or att falla i början av veckan. Men dessa obligationer återhämtade sig under tisdagen och onsdagen. Ser vi till svenska banker är dom väl kapitaliserade och tjänar bra med pengar dessa tider så vi ser ingen anledning till oro för svenska banker i dagsläget.

Centralbankerna fortsätter höja styrräntorna, FED lämnade sitt besked i veckan och som väntat höjdes räntan med 0,25%. Man annonserade också att man är beredd att höja med 0,25% om så behövs vid nästa möte. Utöver FED höjde Norge, England och Schweiz centralbanker styrräntan under veckan.

Fastighetsbolaget Cibus genomförde under torsdagskväll en riktad nyemission och tog därigenom in 810 mkr i nytt eget kapital. Syftet med emissionen var att skapa förutsättningar för att lösa obligationsförfall under hösten 2023 och därmed minska belåningsgraden. Ett flertal svenska institutioner deltog i den riktade nyemissionen. Intressant att notera är att bolaget samtidigt väljer att fortsätta dela ut pengar till aktieägare.

 

Trevlig Helg önskar Cicero Fonder

 

 

 

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.41 FED-protokoll och inflationssiffror från USA

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Månadsbrev September – September blev starten på amerikanska räntesänkningar

Internationella riskaptiten fortsatte att vara volatil under september och satte även sin prägel på den svenska marknaden. Den internationella händelseutvecklingen …

Läs mer

Veckobrev v.40 “Buy to the sound of cannons and sell to the sound of trumpets”

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.39 Riksbanken sänkte (bara) med 25 bps

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.