Amerikanska centralbanken i fokus
Vecka inledde avvaktande i väntan på Amerikanska Centralbankens räntebesked på onsdagskvällen. Nya vaccinförseningar har också påverkat börshumöret. Världsindex är ner med omkring 0,5 procent under veckan.
Veckans Hållbara Bolag
Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen i enlighet med FN:s hållbarhetsmål. Denna vecka tänkte vi presentera ett mycket spännande bolag, Prysmian SPA. Vi har ägt bolaget under en tid för fondernas räkning, men ökade i veckan. Prysmian tillverkar och säljer kablar för alla typer av större elektriska installationer, inklusive kraftnät, och växer så det knakar. Bolaget arbetar aktivt med FN:s hållbarhetsmål och anser att man uppfyller flera. Vi menar att Prysmian primärt verkar i linje med FN:s mål nummer 7, Hållbar Energi åt Alla. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling givet en fin accelererande tillväxt hittills.
Veckans händelse
Den Amerikanska Centralbanken lämnar som väntat dagslåneräntan, Fed funds, oförändrat inom intervallet 0,00-0,25 procent. Fed upprepar i pressmeddelandet att man åtar sig att använda alla sina verktyg för att stödja den amerikanska ekonomin i dessa utmanande tider, och därmed stödja målen om maximal sysselsättning och prisstabilitet. Kommittén upprepar vidare att den kommer att sikta på att uppnå en inflation “måttligt över” 2 procent “under en tid”. Kommittén tillägger återigen att den räknar med att behålla räntan på nuvarande nivå till dess arbetsmarknadsförhållandena har nått nivåer i linje med FOMC:s bedömning om full sysselsättning och inflationen har stigit till 2 procent “och är på väg att måttligt överstiga 2 procent under en tid”. Kommunikationen är helt i linje med vad Powell har upprepat många gånger under den senaste tiden och fick också marknadsräntorna att falla, tillfälligt skulle det dock visa sig under torsdagen då räntorna åter tog en vändning uppåt.
Veckans spaning
Trycket ökar i den amerikanska ekonomin. Philly Fed-index steg i mars till den högsta nivån på 48 år. Indikatorn är volatil men allt talar nu för en riktig rökare när inköpschefsindex presenteras nästa vecka.
Förra våren haglade det noteringar som var de sämsta på årtionden. Nu är det tvärtom. Indexet publiceras av den amerikanska centralbanken Federal Reserves filial i Philadelphia och visar humöret i tillverkningsindustrin i regionen.
Det är med andra ord ingen heltäckande indikator och indexet har en tendens att svänga kraftigt, men det är ändå en tydlig signal om att det blåser upp till en rejäl medvind i den amerikanska ekonomin. När månadens preliminära inköpschefsindex för industrin presenteras onsdagen den 24 mars lär en uppgång vara att vänta från nivåer som redan är rejält uppskruvade. Det indexet var i februari 60,8. Samma nivå nåddes i februari 2018, men sedan får man gå tillbaka till 2004 för att hitta lika höga tal. Den amerikanska tioårsräntan steg också markant på torsdagen, efter att ha sjunkit något efter Federal Reserves mjuka räntebesked på onsdagskvällen. Därmed föll också högvärderade teknikbolag tillbaka igen. De senaste veckornas inflationsoro får därmed ytterligare bränsle. Vi tar turbulensen med viss ro då vi tror att det finns starka krafter såsom teknikskifte, digitalisering, mer flexibel arbetsmarknad, svagare fackföreningar och ökat globalisering som har verkat inflationshämmande under det senaste årtiondet. Dessa krafter styr fortfarande världsekonomin och kommer enligt vår bedömning att fortsätta att hämma inflationen. Dock kan ju marknaden kortsiktigt fortsätta att oroa sig för inflationsspöket.
Veckans Vinnare
I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Husqvarna, Vitec, Camurus och ByggMax som alla gått fint och stigit mellan 3% -5%.
Globalt är det roligt att se att två topplaceringar i veckan i de globala portföljerna knips av våra invalda hållbara bolag. Nexans och Borregaard. Därutöver har även Porsche och Norsk Hydro gått bra, är alla upp mellan 6%-13%.
Veckans Viktigaste
Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA steg för första gången på flera veckor, och uppgick till 770.000 personer. Antalet personer som fortsatte att få bidrag minskade dock med 18.000 personer och uppgick till 4 124.000 personer. Väntat var 4.070.000 personer och utfallet blev därmed bättre än förväntningarna. För den ekonomiska återhämtningen är det viktigt att dessa siffror fortsätter att minska vecka för vecka i enlighet med vad vi har sett under de senaste månaderna, vi får hoppas att veckans mindre ökning är tillfällig.
Oljepriset fick sig en rejäl törn under torsdagshandel med en nedgång på över 6%. Orsakerna sägs vara högre oljelager i USA, mindre oljeköp från Kina samt en oro för att vaccineringsförseningarna ska leda till avtagande oljekonsumtion hos slutkunderna. Efter de senaste veckornas starka oljeprisutveckling kanske vi har sett toppen för ett tag. Det är också intressant och lite motsägelsefullt att oljepriset sjunker samtidigt som räntor stiger då dessa borde vara korrelerade och båda indikationer på framtida ekonomisk tillväxt och därmed inflationsförväntningar. Det kanske är för tidigt att tvärsäkert uttala sig om oljeprisfallet som naturligtvis kan vara en kortsiktig vinsthemtagning, vi fortsätter att noga följa utvecklingen.
Veckans räntespaning
De långa räntorna fortsätter att stiga i takt med den inflationsoro som befinner sig i marknaden just nu. Den amerikanska 10-årsräntan handlades under veckan på årshögsta strax över 1,7 procent och den motsvariga svenska 10-årsräntan handlas strax över 0,4 procent.
Det har varit en relativt lugn vecka på primärmarknaden men vi deltog i en emission. ICA Gruppen gjorde 1,5 mdr i en 3-årig obligation fördelat på två olika trancher med rörlig och fast ränta. Den rörliga som vi deltog i betalar Stibor+37bps.
Nordic Credit Rating gav Offentliga hus en uppgraderad rating till BB+ från tidigare BB. Bolaget sattes också på bevakningslistan för en uppgradering till investment grade (minst BBB-) vilket är kopplat till nya huvudägaren SBB.