Veckobrev v.10 – Högsta inflationen på 40 år

Förutom oron för kriget i Ukraina återkommer en oro kring inflation efter skenande energi-, råvaru- och drivmedelspriser i konfliktens spår.

Världsindex är dock relativt oförändrat (-0,75%) efter en volatil vecka.

Veckobrev

Vi på Cicero Fonder vill inleda även denna veckas investerarbrev med att framföra vårt stöd för det ukrainska folket och tydliggöra vårt avståndstagande och avsky för Rysslands handlande.

Som vi tidigare har beskrivit har vi tagit ner risken i portföljerna i ett tidigt skede av ukrainakrisen, under veckan har vi dock justerat riskerna något i ett försök att fånga en rekyl efter kraftiga nedgångar. Vi försöker balansera riskerna så långt det är möjligt och utesluter inte ytterligare justeringar under kommande vecka. Samtidigt har vi en beredskap att snabbt återgå till normalvikter

Under onsdagen fick vi en kraftig positiv reaktion på börsen. I samband med att USA deklarerade att man inte kommer att köpa rysk olja eller gas längre. Efter visst övervägande tolkade marknaden informationen positivt då man menar att USA:s ryska köp är mycket små och signaler i stället kom från OPEC om att man är villiga att öppna kranarna lite mer. Oljeutvecklingen de senaste veckorna har oroat marknaden men under onsdagen föll priserna tillbaka.

Oljeprisutveckling 6 månader

Som kuriosa kan vi nämna att vi flera gånger under de senaste veckorna har hört svenska nyhetsuppläsare nämna att amerikanska konsumenter oroar sig för stigande bensinpriser. Igår, torsdag, kostade en amerikansk liter bensin lite drygt 11 SEK, i jämförelse med svenska priser, som är behäftade med mer skatt, ter det sig relativt modest.

Vi noterar även denna vecka stora valutarörelser. Både EUR och den svenska kronan har stärkts något mot dollarn som nu noteras runt 9,70 mot den svenska kronan.

På torsdagen kom nya amerikanska inflationssiffror för februari in på 7,9% vilket är 40-årshögsta vilket medförde att marknadens nyvunna optimism åter kom på skam.

Vidare kommer vi att vara uppmärksamma på inflationsutvecklingen under den närmaste tiden då energiprisökningarna riskerar att öka på den redan något höga inflationen vi har sett under det senaste halvåret. Högre inflation leder till risk för högre räntor vilket därmed missgynnar investeringar i riskfyllda tillgångar såsom aktier. Det finns naturligtvis en risk att inflationen i kombination med räntehöjningar riskerar att knäcka den positiva konjunkturen i världsekonomin.

Veckans ränteutveckling

ECB lämnade som väntat styrräntan oförändrad när dom lämnade sitt räntebesked under torsdagen. Men meddelade även att det vanliga stödköpsprogrammet av obligationer (APP) kommer att trappas ner under kommande kvartal.

Under veckan har räntorna stigit igen och den svenska 10-åringen har handlats upp från 0,42 % till 0,66% i slutet av veckan. Den motsvariga amerikanske 10-åringen handlas kring 1,99% nu i slutet på veckan, upp från 1,71% i början av veckan.

Ett av räntefondernas innehav, Storskogen, erhöll under veckan officiell rating med kreditbetyget Ba1 (BB+) från Moodys vilket såklart positivt för bolaget ur ett kreditperspektiv. Det även positivt för marknaden att allt fler bolag väljer en officiell rating med den extra genomlyssning det innebär.

Trevlig helg!

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.