Veckobrev v.10 – ECB ökar stimulanserna och ytterligare ett vaccin blir godkänt

Veckan började med fortsatta vinsthemtagningar men succesivt har kurserna kommit tillbaka via nya vaccingodkännanden och ECB som levererar nya stimulanser. Världsindex är upp med omkring 2,6 procent under veckan.

Veckans Hållbara Bolag

Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen i enlighet med FN:s hållbarhetsmål. Denna vecka tänkte vi presentera ett mycket spännande bolag, Sunnova Energy. Vi har ägt bolaget under flera år för fondernas räkning, men ökade i veckan. Sunnova erbjuder solceller och lagring av energi till privatpersoner och växer så det knakar. Bolaget arbetar aktivt med FN:s hållbarhetsmål och anser att man uppfyller flera. Vi menar att Sunnova primärt verkar i linje med FN:s mål nummer 7, Hållbar Energi åt Alla. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling givet en fin accelererande tillväxt hittills.

Veckans händelse

Torsdagens höjdpunkt var ECB-beskedet. Som väntat lämnade centralbanken räntorna och programmet för tillgångsköp oförändrade. I pressmeddelandet skrev ECB dock att baserat på en samlad bedömning av de finansiella förhållandena och inflationsutsikterna, så väntar sig banken att QE-köpen under det kommande kvartalet kommer att genomföras i en betydligt högre takt än under de första månaderna i år. Det senare får anses som en ganska stark signal på att banken känner en viss oro kring återhämtningen. Marknadsräntorna föll genast tillbaka och börserna avslutade veckan i dur.

Veckans spaning

Alla nya och befintliga kunder hos Avanza Bank vars sparkapital ännu inte har överstigit 50.000 kronor kommer från och med nu att få tillbaka alla fondavgifter. “Kunder handlar som vanligt och i slutet av året räknas alla fondavgifter ihop och sätts tillbaka på kontot under första kvartalet. Allt sker helt automatiskt så länge man valt courtageklass Start och återbetalningen blir dessutom förtryckt i deklarationen på de konton där så krävs”, säger Avanza Bank. Detta är en bra chans att starta ett sparande tycker vi, varför inte kika på att köpa Cicero’s fonder åt barn eller barnbarn.

Veckans Vinnare

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Electrolux, Ericsson, Lifco och Husqvarna som alla gått fint och stigit mellan 9% -11%.

Globalt är det roligt att se att alla topplaceringar i veckan i de globala portföljerna knips av våra invalda hållbara bolag. Cadeler, Sunrun, SunPower, Canadian Solar samt veckans hållbara bolag Sunnova är alla upp mellan 14%-19%.

Veckans Viktigaste

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk åter, och uppgick till 712.000 personer. Antalet personer som fortsatte att få bidrag minskade också med 193.000 personer och uppgick till 4.144.000 personer. Väntat var 4.220.000 personer och utfallet blev därmed bättre än förväntningarna. För den ekonomiska återhämtningen är det viktigt att dessa siffror fortsätter att minska vecka för vecka i enlighet med vad vi har sett under de senaste månaderna, bortsett för de senaste två veckorna samt en period i november.

Astra Zeneca halverar sina vaccinleveranser till EU under det andra kvartalet. Nu finns en risk att den svenska planen spricker, säger vaccinsamordnaren Richard Bergström. Samtidigt har det kommit ett europeiskt godkännande för amerikanska J&J’s vaccin under torsdagen. Astra Zenecas problem att leverera till EU härrör sig från att en del av vaccinproduktionen sker i Indien och Storbritannien som belagt vaccin med exportförbud. Som en passus vill vi nämna att J&J sedan tidigare inte anses som ett Hållbart bolag av bland annat oss på Cicero Fonder då man har varit aktivt delaktig i den opioidskandal som för närvarande rasar i USA.

Läget ser ljusare ut nu än för några månader sedan, men en snabb utrullning av vaccinet är fortsatt en avgörande faktor. Policystödet bör inte dras tillbaka för snabbt. Dessa, lite positivare, tongångar presenterade OECD i en ny prognos som publicerades i veckan. OECD reviderar upp sin tillväxtprognos och spår att global BNP ökar 5,6 procent i år och 4,0 procent nästa år, efter -3,4 procent under 2020. I decemberprognosen spåddes en tillväxt på 4,2 procent i år. OECD konstaterar att de globala ekonomiska utsikterna har förbättrats betydligt de senaste månaderna, i spåren av den gradvisa utrullningen av effektiva vaccin, mer finanspolitiska stimulanser i en del länder och tecken på att ekonomierna på ett bättre sätt kan hantera restriktionerna för att minska smittspridningen. Vi balanserar fortsatt på en skör tråd och det är avgörande att vi tillsammans hanterar smittspridningen så mycket som möjligt.

Pandemin skördade ytterligare ett offer i veckan då R&B tvingas att sälja kronjuvelen, Polarn O. Pyret, för 300 MLN SEK. Det är intressant att se hur snabbt ekonomin transformeras mot online och marknaden är stenhård mot de bolag som inte har förståelse för, eller muskler, att anamma den digitala marknaden. I en sammanlagd värdering av företaget för fem år sedan kan man notera att P.o.P värderades till omkring en miljard på den tiden.

Veckans räntespaning

Efter en lugn sportlovsvecka på primärmarknaden rullades många emissioner ut under veckan. Vi deltog i tre emissioner. Mekonomen som emitterade 1,25 mdr i en obligation på 5 års löptid till Stibor +250bps, IF P&C Insurance som emitterade 1,5 mdr i en obligation till stibor+130bps samt Bank Norwegian som emitterade totalt 1 mdr fördelat på en NOK (700m) och en SEK obligation (300m) som vi deltog i och betalar stibor+140bps.

Under veckan har SBB fortsatt sina köp i andra fastighetsbolag. Men flaggade under veckan att man köpt 20,6 procent i fastighetsbolaget Heba samt att man köpt 5 procent i norska Entra där man tidigare var i en budstrid med Castellum men där båda parter dragit tillbaka sina bud.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.16 Börjar aktiemarknaden att vackla?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.15 USA överraskar negativt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Månadsbrev Mars – Marknaden fortsätter att ånga på

Marknaden har fått upp ångan rejält i februari och mars 2024. Amerikanska S&P 500 är exempelvis upp över 10% i …

Läs mer

Veckobrev v.14 ISM i tillväxt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.