Veckobrev v.10 Dax att sänka räntan när tillväxten kommer ner?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.

När rapportperioden är avslutad för denna gång och veckan hittills har saknat viktig makrodata, sysselsättningssiffror från USA kommer dock på fredagseftermiddagen, har marknaden utvecklats försiktigt.

Världsindex är därmed under veckan upp med knappt 1%.

Veckans Bolag
Vi har i veckan emottagit mycket fin information från portföljbolaget Alcadon. Alcadon har tecknat avtal om att förvärva irländska Wood Communications Ltd. som är en av Irlands ledade distributörer av nätverksprodukter. Genom förvärvet förväntas Alcadon erhålla ett flertal synergier på både kort och lång sikt, exempelvis en bredare kundbas i Europa, förbättrat samarbete med leverantörer, samt nya distributionsmöjligheter av Alcadons produkter. Förvärvet innebär också förbättrade nyckeltal enligt nedan:

Förvärvet finansierades genom en riktad nyemission på onsdagskvällen där vi deltog för fondernas räkning.

Alcadon är leverantör av infrastruktur för nätverk och datacenter. Bolaget har sedan starten 1988 etablerat sig som en ledande nordisk leverantör av produkter och system för data- och telekommunikation. Bolaget erbjuder ett brett sortiment av högkvalitativa lösningar från ledande varumärken och egenutvecklade varumärken som ECS, European Cabling Systems och DC-Line. Styrkan i Alcadons affärskoncept ligger i omfattande kompetens och erfarenhet från nätverkslösningar och den tekniska utvecklingen inom området, i kombination med ett stort fokus på kvalitet och service samt en bred diversifiering mot flera delar av infrastrukturledet.

Vi hade ett enskilt möte med bolaget efter rapporten och verksamhet går mycket bra, och kryddan för oss ligger i att fiberpenetrationen i länder som Storbritannien, Tyskland och Belgien ligger kring 10% eller lägre, att jämföra med Sveriges 70%. Många länder har avsatt pengar för utbyggnad av fibernätverk som man nu inser att man verkligen behöver. Problemet i flera länder har varit att stora monopolister, som Deutsche Telecom, har saknat intresse att bygga ut fiber utan i stället har velat kapitalisera på sina kopparnät och den politiska viljan har saknats för att driva utvecklingen framåt. Verksamheten inom datacenter går däremot för högtryck drivet av investeringar inom AI.

Värderingen har kommit ner och vi tycker inte att marknaden till fullo värderar de globala trender som för närvarande råder. Bolaget växer över 40% och handlas på P/E 10 med en EV/Sales multipel på 0,65 innan förvärvets positiva effekter är inräknade.

Veckans Händelse – Dax att sänka räntan när tillväxten kommer ner?
I den snabbrörliga modellen från Atlanta FED, GDP Now, ser vi att trenden för BNP i USA på prognosbasis tycks fortsätta ner i takt med att data kommer in. Viktigt dock att också se vad fredagseftermiddagens sysselsättningsdata har att säga, se nedan för senaste prognos för GDP Now.

Nedan kan vi tydligt se hur inkommande data den senaste tiden har påverkat utfallet i prognosmodellen.

Samtidigt ser vi fortsatt svaga utfall för tillväxten i Europa. Exempelvis fick vi i veckan orderingången till Tysklands tillverkningsindustri som sjönk 11,3 procent i januari jämfört med föregående månad. Jämfört med motsvarande månad året före sjönk orderingången 6,0 procent. Det är ganska drastiska tal som rimligen kommer att märkas i form av bolagsvinster, BNP-tillväxt och sysselsättning.

I linje med ovanstående rapporterar det tyska ekonomiska institutet DIW att man drar ned sin BNP-prognos för Tyskland till nolltillväxt i år, från tidigare +0,6 procent. För nästa år spås visserligen en liten förbättring till +1,2 procent (+1,0). BNP väntas dessutom sjunka med 0,1 procent första kvartalet efter -0,3 procent fjärde kvartalet, vilket gör att ekonomin därmed går in i en teknisk recession.

I Sverige rapporterar Finansinspektionen, FI, att hushållen fortsatte att pressas av både högre räntor och andra kostnader enligt en färsk rapport som släpptes på torsdagen. I rapporten tittar Finansinspektionen bland annat på nya bolånetagare hösten 2023. Man kan se att antalet nya bolånetagare var färre än tidigare år. Bostadsköparna köpte också billigare bostäder och lånade något mindre pengar. Den totala utlåningen till hushållen har stannat av, men trots detta är hushållens skuldsättning fortsatt hög enligt FI. Både den genomsnittliga skuldkvoten, och andelen hushåll med en skuldkvot över 450 procent är nu tillbaka på ungefär samma nivå som 2018 då det skärpa amorteringskravet infördes.

Sammantaget får vi en bild just nu att centralbankerna med stor sannolikhet snart lättar på räntetrycket. Tittar man på inflationsmålet på 6 månader, och inte på årsbasis, i Sverige befinner vi oss mycket nära 2 procent. Det är nu rimligt att börja sänka räntor om man vill, som man tidigare sagt, hitta en balans i ekonomin och inte tvingas in i en långvarig lågkonjunktur. Vi noterar dock att ECB valde att lämna räntan oförändrad på torsdagseftermiddagen, helt enligt förväntningarna visserligen. Nedan syns marknadens förväntningar på sänkning från den svenska Riksbanken.

Vi menar att det är dax att sänka räntorna i Europa nu, tyvärr lär ECB och RB som vanligt vänta och se vad storebror i väst (FED) gör, vilket i nuläget känns fel då den ekonomiska styrkan i den amerikanska ekonomin är något helt annat än i Europa.

Veckans Spaning – Vad händer i det amerikanska valet?
I veckan passerade ”Supertisdag” helt utan spänning. Normalt är marknaderna på helspänn inför primärvalssäsongens klimax, den så kallade supertisdagen. I år är dock intresset betydligt svalare. Trump leder stort och har redan samlat 244 delegater mot Haleys 46 på den republikanska sidan, på den demokratiska står Biden utan motstånd. Totalt behöver Trump 1215 delegater för att säkra nomineringen och även om den gränsen inte gick att komma över i veckan så är antagligen Haleys chanser framöver endast teoretiska.

I stället är marknadens fokus sedan länge riktat på kampen mellan Trump och Biden. I nationella mätningar leder Trump med i snitt ett par procentenheter över Biden men det är fortfarande många månader kvar till valet. Skämtsamt, men också lite på allvar har det hävdats i den lokala debatten att det för Trump handlar om att undvika att hamna i fängelse medan det för Biden handlar om att undvika att hamna på sjukhus.

HD:s beslut att pröva immunitetsfrågan har gett en välkommen respit för Trump i och med att det fördröjer de rättsliga processerna mot honom. Dessutom undanröjde HD i ett enhälligt beslut igår delstaternas möjligheter att hindra Trump från att ställa upp i valet. Biden har fortfarande ekonomin i ryggen men många väljare är ändå missnöjda och presidenten har haft svårt att omsätta den starka ekonomin till politiskt förtroende. Därtill väcker hans ålder allt större tvivel.

Att Biden redan idag ger ett mycket bräckligt intryck gör det onekligen svårt att se hur han ska klara det mycket tuffa presidentjobbet i nästan fem år till. Dock bör sägas att han verkade piggare än på länge under gårdagens State of the Union-tal där han välkomnade Sverige in i NATO. Ovanstående väcker självklart frågan om vad som skulle hända om Trump eller Biden av något skäl inte skulle kunna ställa upp i valet den 5 november. Om någon hoppar av innan partikonventet så kommer respektive kandidats redan vunna delegater att fritt kunna välja en ersättare på konventet och varken Trump eller Biden kan formellt styra vem deras delegater ska rösta på. Konventen behöver inte ens välja en kandidat som tidigare deltagit i primärvalen. Skulle ett avhopp ske efter att konventet redan valt en presidentkandidat så är det i stället ledningen för respektive parti som utser en efterträdare att ställa upp i presidentvalet.

Det blir mycket spännande att följa valet under året, men framförallt med tanke på det säkerhetspolitiska läget där utgången också kan få konsekvenser för Europas del. För utvecklingen på de amerikanska marknaderna kommer nog inte valresultatet initialt att innebära några större skillnader, ur det perspektivet har Trump möjligen visat sig vara mer marknadsvänlig i form av exempelvis sänkta företagsskatter. Däremot har Trump gjort klart att ett slut på konflikten i Ukraina är önskvärd då den är för dyr. Han har också meddelat att länder i NATO som inte investerar tillräckligt mycket på sin krigsmakt är snyltare som bör lämnas utan hjälp i händelse av konflikt. Det är tydligt att europeisk säkerhetspolitik inte ligger honom varmt om hjärtat och sannolikt kommer han att försöka förhandla fram en fred mellan Ryssland och Ukraina som kommer att tvinga Ukraina till eftergifter och därmed inbringa en seger för Ryssland som då också får tillfälle att bida sin tid inför nästa uppgift bland grannarna i närområdet…..

Vem skulle du välja att rösta på av nedanstående?

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Gubra, Tomra och Nvidia alla upp mellan 12%-26%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Raysearch, Camurus och Flat Capital med uppgångar mellan 4%-6%.

Veckans Räntespaning
ECB lämnade räntebesked under veckan och som väntat lämnades styrräntan oförändrad men man reviderade sina prognoser och sänkte både tillväxt- och inflationsutsikterna för de kommande åren. Räntesänkningar kan dröja till juni då man förväntar sig ha mycket mer data som stöd för ett beslut.

Månadsstatistik från Stamdata visade att default-rates i Norden ökade till 8,7% i februari, jämfört med 7,3% i januari. Ökningen är framför allt hänförlig till en stor ökning i antalet defaults inom svensk fastighetssektor.

Heimstaden AB meddelade att dess ägarbolag Fredensborg AS tecknat avtal om att sälja den isländska fastighetsportfölj som köptes av Heimstaden AB i det fjärde kvartalet 2023. Detta innebär att Heimstaden AB i mars kommer att erhålla ca 750 mkr som en försenad köpeskilling.

Vi har sett full aktivitet på primärmarknaden denna vecka efter att föregående vecka var väldigt lugn. Vi deltog i tre emissioner under veckan. Sanolium, leverantörer av IT-infrastruktur till sjukvården, emitterade 1 mdr SEK i en senior säkerställd obligation som betalar Stibor +400bps. Husqvarna gjorde sin första gröna obligation på 1,75 mdr SEK som betalar Stibor +95bps. Vi deltog även i en emission från ILOQ, ett intressant bolag som tillverkar och säljer elektroniska lås. Bolaget emitterade 55m EUR och betalar Euribor+400bps. Emissionen blev övertecknad hela 5 gånger.

Trevlig Helg önskar Cicero Fonder

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.28 Överraskande låg amerikansk inflation

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.27 Aktiespararna Småbolag Edge firar 3 år och får 5 stjärnor av Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.26 ”Vad väntar Riksbanken på?”

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.25 S&P 500 ska fortsätta uppåt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.