Veckobrev v.10 Aktiespararna Direktavkastning vann

Aktiespararna Direktavkastning och Cicero Hållbar Mix var nominerade till bästa fond 2022 i sina respektive kategorier hos Morningstar. Läs mer om fonden nedan.

Cicero Hållbar Mix är en global hållbar blandfond som investerar i hållbara bolag runt om i världen och är en ”Mörkgrön” (artikel 9) fond ur hållbarhetsperspektiv.

Aktiespararna Direktavkastning är en svensk aktiefond som investerar i de bolag på börsen som genererar högst utdelning åt aktieägarna.

Båda fonderna var i det absoluta toppskiktet i sina respektive kategorier och vi håller nu tummarna för vinst i mitten på mars.

Veckan har bjudit på förnyade smärre vinsthemtagningar. Ur ett positivt perspektiv konstaterar vi att både siffror för konsumentpriser och producentpriser i USA kom in lite sämre än väntat under veckan utan att bidra till några större fall på börserna. Det anser vi vara ett styrketecken.

Världsindex är därmed ner knappt 1% under veckan.

Aktiespararna Direktavkastning utsedd till ”Bästa Sverigefond 2023
Cicero Fonder erbjuder, som du vet, hållbara fondprodukter på den svenska fondmarknaden. Fondbolaget har både aktivt förvaltade fonder och indexprodukter med huvudinriktning mot Sverige och globalt.

Vår investeringsfilosofi, för de aktivt förvaltade fonderna, präglas av ett väl avvägt risktagande med fokus på kapitalbevarande och en långsiktig god värdetillväxt. De aktivt förvaltade aktiefonderna präglas av hållbarhet med en unik faktorförvaltning. Gällande indexprodukter ska de vara ett alternativ till de aktivt förvaltade fonderna.

Till följd av en mycket god avkastning under de senaste åren var två av Ciceros fonder nominerade till ”Årets fond” av Morningstar – i kategorierna Svensk Aktiefond och Svensk Blandfond. I tisdags stod det vid den årliga galan klart att Aktiespararna Direktavkastning vann.

Aktiespararna Direktavkastning förvaltas sedan länge av Cicero Fonder samtidigt som ett samarbete har etablerats med intresseorganisationen Aktiespararna. Samarbetet innebär bland annat att Aktiespararna representerar Cicero Fonder på de svenska bolagsstämmorna.

Veckans Händelse – Bank i trubbel i USA
Den teknikfokuserade banken Silicon Valley Bank föll handlöst på Wall Street efter beskedet om att bolaget måste stärka sin balansräkning för att hantera minskad inlåning.

Silicon Valley Bank, som framför allt lånar ut pengar till teknik- och tillväxtbolag, meddelar på torsdagen att banken ska genomföra en nyemission på 1,75 miljarder dollar, motsvarande 18,8 miljarder kronor. Banken uppger att inlåningen just nu sjunker snabbare än prognostiserat och att balansräkningen därför behöver stärkas.

I ett pressmeddelande uppger banken att den har sålt i stort sett alla sina värdepapper som är tillgängliga för försäljning. Banken rasade med över 60 procent på torsdagskvällen och drog med sig hela börsen till fall kring 2% vilket lär avspeglas i handeln även i Stockholm på fredagen.

Även om SVB är en mindre bank får det marknaden att börja snegla tillbaka på finanskrisen 2008, man ställer sig frågan om hur det ser ut med kapitaltäckningen i alla banker och detta kan vara en allmänt förekommande obalans.

Vår uppfattning är att detta inte är ett allmänt problem utan isolerat till en liten bank, SVB, i USA som inte har haft sin kapitaltäckning i ordning.

Veckans Spaning – Inflation och centralbanksagerande
Debatten om de höga livsmedelspriserna fick stort utrymme i media i veckan efter indikationer på att februaripriserna stigit brutalt mycket.

Att svenska livsmedelspriser stigit mer än övriga nordiska länder lyfts också fram delvis pga svag växelkurs och dålig konkurrens, men det räcker med att lägga till länder som Tyskland och Storbritannien för att visa att Sverige må ligga högt, men inte högst av alla jämförbara länder. En snabb googling bekräftar också bilden att marknadskoncentrationen bland återförsäljare är minst lika stor i övriga nordiska länder och att marknaderna i de stora länderna i Europa också präglas av oligopolliknande situationer. Prisutvecklingen framöver ser ut att fortsätta uppåt, så denna fråga kommer troligen att vara ett hett ämne även kommande månader. En intressant notering är att Frankrikes största matvarujätte i veckan meddelande att de fryser priserna för 200 produkter i tre månader, det i en ekonomi som hittills har haft den lägsta inflationstakten i EU. En uppblossande debatt om stödåtgärder går inte att utesluta, men rena prisregleringar känns osannolikt i Sverige.

.

Samtidigt kommer konsumenterna sannolikt att fortsätta drabbas av högre räntor under våren. Det är extremt välkrattat i räntemanegen för ECB. Att det blir 50 räntepunkters höjning i samband med marsmötet, den 16 mars, känns som en självklarhet. Chefekonomen Lane fortsatte att peka på databeroendet inför majmötet medan Holzmann drämde till med att förutse fyra dubbelhöjningar för att nå en inlåningsränta på 4,50%, långt över rådande marknadsförväntningar på 4% i sina respektive uttalanden i veckan. Även om året inte börjat särskilt positivt ur ett inflationsperspektiv är sikten grumlig bortom ett, till två möten. Innan majmötet kommer antagligen statistiken inte kunna lugna ner ECB-rådet, men väl där bör även realekonomin ha börjat mattats tydligare i ljuset att höga priser och effekten av ECB’s egen åtstramning. Fokus på kommande ECB-mötet ligger med andra ord på vad de avser att göra efter just det mötet.

Bland annat Handelsbanken höjde också prognos för inflation och styrränta i Sverige i veckan. Banken bedömer att Riksbankens senaste inflationsprognos redan är passé efter att den underliggande inflationen kom in oväntat högt i januari, och banken tror nu att styrräntan kommer att höjas betydligt mer än vad Riksbanken själva indikerade i februarirapporten. Man höjer sin egen prognos för KPIF-inflationen exklusive energi 2023 med 1,3 procentenheter, till 7,5 procent. Riksbankens prognos i februari pekade mot 5,8 procent. Handelsbanken räknar därmed med att Riksbanken kommer att strama åt penningpolitiken ytterligare. Banken tror nu att styrräntan kommer att höjas med 75 punkter i april och med ytterligare 50 punkter i juni, till 4,25 procent. Därmed kommer rörliga boräntor att fortsätta att stiga under de närmaste månaderna.

Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av West Holdings, Ubisoft och Prysmian med uppgångar mellan 8%-10%.

I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland förra veckans nykomling veckans nykomling Smart Eye, Hexatronic och Xvivo med uppgångar mellan 5%-16%.

Veckans Räntespaning
Chefen för FED, Jerome Powell, talade inför amerikanska senaten där han anförde att man är redo att öka takten på räntehöjningarna om ekonomisk data visar att det är nödvändigt. Svenska Riksbankschefen Erik Thedéen upprepade i ett tal att inflationen fortsatt är allt för hög och att den måste ner snabbt vilket kommer kräva mer än finjusteringar. Inprisat i marknaden är att Riksbanken höjer med 0,5% i april och 0,25% till sommaren. Även Riksbankens Anna Breman anförde under veckan att penningpolitiken behöver vara tydligt åtstramande en betydande period framöver för att inflationen ska inte bara sjunka utan också vara kvar på låg och stabil nivå.

Efter sportlovsveckan tog primärmarknaden fart ordentligt under veckan men många emissioner. Vi deltog i emissioner från Vestas Wind, Autoliv och Telia. Vestas emitterade en 3,25-årig hållbarhetslänkad fastränteobligation på MS+60bps. Autoliv emitterade en 5-årig fastränteobligation som betalar MS+95bps. Telia emitterade totalt 4 mdr SEK fördelat på fyra olika obligationer, vi deltog i en 3-årig FRN som betalar 3m Stibor +75bps.

 

Trevlig helg önskar Cicero Fonder

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.9 Åter väntan på amerikansk inflation…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.