Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt i mobilen.
Trevlig helg önskar vi på Cicero Fonder!!
Veckan har bjudit på lite motgångar kursmässigt. Riskviljan som rådde i december har avtagit och vi har bland annat sett hur marknaden har prisat om sannolikheten för en amerikansk räntesänkning i mars från 97% till 70% på en vecka. I eftermiddag kommer viktiga amerikanska jobbdata som kan bli avgörande för nästa veckas börshumör.
Världsindex är därmed ner ca 2% under veckan.
Veckans Bolag – Loomis – Cash is King
Vi har under årets sista vecka, för fondernas räkning, investerat i Loomis. Några av våra kunder kanske blir förvånade över denna investering givet att kontanthantering tycks vara en sjunkande verksamhet, men mängden kontanter i världen ökar faktiskt i takt med den ekonomiska tillväxten. Kontanter är fortfarande globalt det dominerande betalningsmedlet och flertalet av alla transaktioner betalas kontant i både USA och Europa. I övriga världen är andelen transaktioner som betalas kontant ännu större än i Europa och USA. Även uttagen från uttagsautomater ökar. I Västeuropa finns cirka 400 000 uttagsautomater och i USA cirka 500 000. Loomis gör det möjligt att hantera kontanter på ett effektivt sätt så företag kan erbjuda sina kunder möjligheten att välja hur de vill betala. Loomis bidrar till att reducera kostnader, förenkla administration, bättre rapportering och god intern kontroll. Användning av kontanter är mycket viktigt för samhället i många länder.
Loomis ratas av börsen i nuläget, samtidigt som vinsten växer och värderingen ser lockande ut. En fin utdelning kombinerat med återköp gör också bolaget till en lämplig investering på nuvarande nivåer. Aktien har tyngts av en oro kring hur bolaget ska klara omställningen mot mindre kontantanvändning, vilket inte stämmer med verkligheten om man lyfter blicken utanför Sverige och Norden.
Veckans Händelse – God fortsättning – ett händelserikt 2024 väntar
2023 sista handelsdagar avslutades med ränteuppgångar för långa statspapper, en starkare dollar och en svagare krona. Amerikanska aktieindex stängde på röda siffror medan europeiska motsvarigheter steg svagt. En rad inköpschefsindex för tillverkningsindustrin, i bland annat Frankrike, Tyskland och Storbritannien, utgjorde veckans makrostatistik. Två händelser har fångat vårt intresse i veckan. Vi ser fortsatt oro för Kinas ekonomi 2024 som bekräftades av dels president Xis nyårstal, dels svaga inköpschefsindex för tillverkningsindustrin, samt att Iran skickar krigsfartyg till Röda havet. Oljepriset har stigit till följd av det sistnämnda.
2023 blev ett händelserikt år präglat av inflation, penningpolitik, geopolitisk osäkerhet och stora teknologiska framsteg. Mycket tyder på att samma teman kommer dominera även 2024.
De tragiska krigen i Ukraina och Gaza ser tyvärr ut att fortsätta samtidigt som situationen i Röda havet blir alltmer problematisk. Under förra helgen rapporterades exempelvis att Maersk fått ett av sina fraktfartyg attackerade, en attack som kommer kort efter att den danska regeringen sagt sig vilja delta i den USA-ledda koalition som syftar till att skydda Suez-passagen militärt.
Det blir också ett riktigt supervalår när hela 76 länder går till val 2024, bland annat USA, Indien, Taiwan, Ryssland och Storbritannien, och i EU stundar dessutom parlamentsval.
Inflationen förutspås äntligen falla tillbaka till mer normala nivåer och centralbankerna väntas börja sänka styrräntorna inom överskådlig framtid. Samtidigt brottas många länder med stigande skuldbörda, vilket kan begränsa utrymmet för finanspolitiska insatser. Som exempel har amerikansk statsskuld i relation till BNP stigit till krigstidsnivåer och ränteutgifterna väntas fortsätta stiga de kommande åren. Att årets viktigaste händelse sannolikt blir politisk känns inte särskilt långsökt, men den makroekonomiska utvecklingen blir givetvis också central. Under de sista dagarna av ett stökigt 2023 noterade flera amerikanska aktieindex rekordhöga nivåer. Rusningen i mer riskfyllda tillgångar som bevittnats under de senaste månaderna drivs av stora förändringar i förväntningarna på världens centralbanker; den ekonomiska tillväxten ser inte direkt ut att gnistra. Räntorna väntas sänkas, snart och mycket, och marknaden prissätter ett scenario där djupare recessioner och ekonomiska kriser undviks. Men riskerna är många och stora och alltihopa tycks hänga på att centralbankerna klarar av balansgången mellan realekonomi och inflation.
Även vi tror att räntorna sänks snabbt i år, men inte fullt så mycket och i vissa fall, som med svenska Riksbanken, inte fullt så tidigt som marknaden prissätter. Centralbankerna vill vara helt säkra på att inflationsspöket är bortmotat och kommer därför inte riskera att sänka för mycket och för tidigt. I just Riksbankens fall tror vi dessutom att de gärna vill stötta kronan, vilket är en anledning till att de kan vänta lite längre med sänkningarna än kollegorna i EU och USA. Om inflationen faller snabbare än vi och Riksbanken räknar med, eller om ekonomin viker kraftigare än spåkulan just nu säger, kan sänkningarna bli både fler och snabbare. Än så länge har svensk industri hållit emot väl, möjligen med stöd av en svag svensk krona, samtidigt som det går riktigt knackigt för några av våra viktigaste handelspartners. Regeringen inför vid årsskiftet flera åtgärder som får inverkan på svenskarnas inkomster och utgifter. Bland annat sänktes reduktionsplikten och skatten på bränsle den 1 januari, något som har störst inverkan på dieselpriset. Ett förstärkt jobbskatteavdrag införs och nuvarande avdrag justeras upp med inflationen, vilket för många innebär några extra hundralappar i plånboken varje månad. När inflationen verkligen faller väntar vi oss mer stimulansåtgärder från regeringen, vilket kanske till och med kan komma upp på agendan under våren, så snart kärninflationen ligger nära målet för Riksbankens prognos. Det blir mycket spännande att följa utvecklingen under det nya året, 2024.
Veckans Spaning – Aktier non grata
Under 2023 har vi verkligen fått en tydlig bild kring vilka bolag som är kortade av, oftast utländska, hedgefonder. Ovan ser vi vilka bolag som är mest kortade på stockholmsbörsen för tillfället. Detta är viktig information som varje investerare bör ta i beaktande. Blankning är en del av marknaden, och i vårt tycke, ett instrument som i allmänhet ökar likviditeten och genomlysningen i marknaden. En del aktörer på kort-sidan som exempelvis engelska Viceroy, har anklagats för att leta efter aktier som är populära bland privatinvesterare på Avanza och Nordnet och därefter kreera en negativ historia kring bolagen som delvis går att verifiera, men i huvudsak är ett fantasifoster. Detta får aktien att falla och givet många privata investerare, och kanske också några belånade, blir det en fantastisk resa för den som är kort då masspsykosen och tvångsförsäljningar (på grund av belåning) sätter in. Vi försöker att göra vår läxa på alla plan och vi måste tillstå att listan ovan är intressant. Flera bolag är sunda bolag med bra affärsmodell och fin vinsttillväxt, men för tillfället har man kanske drabbats av kortsiktigt negativt momentum i branschen eller lågt fokus hos investerare.
Vi är inte här för att döma utan vill i stället inspirera investerare att ibland försöka titta utanför boxen. När det gäller kortade aktier kan det faktiskt finnas guldkorn som har kommit ner i pris på grund av marknadens negativa syn. På listan ovan gillar vi exempelvis Hexatronic, Mips, Sinch, Avanza, Truecaller och Beijer Ref. Vi gillar alltså 6 av 15 bolag på ”mest kortade listan”. Dock måste man vara medveten om att de ”shorta” hedgefonderna kommer att vara uthålliga och man måste därför vara beredd att kanske ha en lite längre investeringshorisont än normalt. Som investerare måste man alltid beakta värdering och momentum, men om värderingen helt enkelt blir för låg kan det vara intressant att kika på bolagen ur ett långsiktigt perspektiv. Andra kortade bolag vi gillar är exempelvis Nibe och OX2. Vår tro är att en portfölj av de åtta bolag vi nämner ovan kommer att klara sig fint på fem års sikt även om de för tillfället tillhör stockholmsbörsens mest kortade, aktier non grata….
Veckans Vinnare
I de globala fonderna toppas listan denna vecka av Cinis Fertilizer, Scandinavian Enviro Systems samt Merck som alla är upp med mellan 9–20%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland Millicom, VBG och Loomis.med uppgångar mellan 2,5–3%.
Veckans Räntespaning
Vi har börjat året med stigande räntor och kreditspreadar. Den väldigt optimistiska synen kring förväntningarna på när centralbankerna börjar sänka styrräntorna har lugnat ner sig. Sannolikheten för sänkning under våren har blivit mer balanserad och osäkerheten kring när sänkningen kommer har ökat.
Som resultat har vi sett räntorna stiga något under veckan, den svenska 10 årsräntan har handlats upp från 2% till 2,13% i skrivande stund. Den motsvariga amerikanska räntan är åter igen över 4% efter att ha avslutat föregående år på 3,88%.
Ser vi på kreditspreadarna inom europeisk investment grade har spreadarna ökat från ca 58bps till närmare 65bps i skrivande stund. Motsvariga siffran för high yield har stigit från ca 311bps till 346bps.
Trevlig Helg önskar Cicero Fonder