Veckobrev v.1 – Cicero Fonder önskar God Fortsättning

Cicero Fonder önskar God Fortsättning

Trots politiska oroligheter i USA och ett oljepris som går väldigt starkt inleder börsen året i positiv riktning. Världsindex är upp med omkring 2,2 procent under årets första vecka.

Veckans Hållbara Bolag

Bland de Hållbara bolag som vi ständigt letar efter för att addera i portföljerna vill vi hitta företag med en vilja att förbättra världen. Denna vecka tänkte vi presentera norska Atlantic Sapphire som är ett relativt ungt innehav i portföljerna då aktien köptes in under 2020.  Bolaget odlar primärt lax i moderna och högeffektiva, landbaserade, ekologiska anläggningar i Florida, USA. Man vill skapa en effektiv och hållbar proteinkälla som kan användas under lång tid framöver. Tillväxten är mycket god och det finns uppenbarligen ett stort intresse av den första kommersiellt drivna laxodlingsverksamheten på land i USA. Bolaget verkar alltså i linje med FN:s mål nummer 14 ”Hushålla med Hav och Marina resurser”. Man bidrar därmed till öka andelen av hållbart framställda marina livsmedel. Det ska bli väldigt roligt att följa detta företag under de närmaste åren, vi tror på en mycket bra utveckling. I veckan är aktien bland våra bästa och upp med 15% efter en trading update som pekar på bättre slutpriser för råvaran (laxen som odlas och säljs) än väntat.

Veckans Händelse

Fyra personer har dödats och 52 gripits efter massiva demonstrationer i Washington DC då kongressen hade samlats för att formellt godkänna Joe Biden som president.

Trumpanhängare forcerade barriärerna vid Capitolium och tog sig in i byggnaden. Efter att demonstranterna drivits ut ur Capitolium och polis och nationalgardet även avlägsnat demonstranterna från byggnadens trappor, återupptog USA:s kongressledamöter sitt arbete med att formellt godkänna valresultatet från november. Inne i kongressbyggnaden blev en kvinna skjuten och dog senare av sina skador. Ytterligare minst tre personer dog därefter under sammandrabbningarna. Sent under onsdagskvällen beslutade Twitter att tillfälligt stänga ner presidentens konto eftersom man menar en del inlägg brutit mot plattformens användarregler. Timmar senare följde både Facebook som Instagram efter. Människor som tidigare stött Trump, som exempelvis vice President Mike Pence, har dessutom valt att distansera sig från Trump genom att exempelvis avfölja honom på Twitter. Under torsdagen återvände Trump till Twitter med en U-sväng och utan att nämna Joe Biden lovade han ett ordnat överlämnande av makten till den nya regeringen den 20 januari. Trump menar att även om detta representerar slutet på den mest fantastiska första mandatperioden i presidenthistorien så är det bara början på en kamp för att göra USA Great Again. Demokraternas ledare på Capitolium, Chuck Schumer och Nancy Pelosi, anser att Trump måste avlägsnas enligt konstitutionens 25:e tillägg.

Veckans Spaning

Demokraterna lyckades ta båda platserna i omvalet till senaten i Georgia. Det innebär att det nu är 50/50 i senaten mellan demokrater och republikaner med vicepresident Harris som utslagsröst. Därmed är hela kongressen demokratisk vilket ger större svängrum för Biden i den ekonomiska politiken. Tolkningen är att finanspolitiken då kan bli mer expansiv. Värt att notera är att Trump tog över makten med hela kongressen under republikanernas kontroll och liknande förändring (att båda hus i kongressen och presidentskapet vänder under presidentperioden) skedde senast 1892. Räntemarknaden har ställt upp längre räntor på ökade inflationsförväntningar, men också på att penningpolitiken på marginalen inte behöver vara lika expansiv (t.ex. kanske kortare period av QE).

Kontroll av senaten innebär dock inget carte blanche för Biden. Flera konservativa demokrater kommer att opponera sig mot alltför mycket av vänsterpolitik. Högre räntor innebär press på tillväxtaktier så rotationen från tillväxt- till värdeaktier är den förväntade.

Det ovanstående scenariot passar Cicero Fonder ganska bra då vi har ett relativt stort fokus på traditionella bolag med ett valuefokus.

Veckans Vinnare

I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland G5 Entertainment, Boliden, Volvo och Atlas Copco som alla gått fint och stigit mellan 5%-8%.

Globalt är det roligt att se att alla topplaceringar i veckan i de globala portföljerna knips av endast våra invalda hållbara bolag. Cadeler, Sunrun, Scatec Solar samt veckans hållbara bolag ovan, Altantic Sapphire, alla upp mellan 10%-24%.

Veckans Viktigaste

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA minskade till 787.000 personer. Analytiker hade räknat med 800.000 nya sökande. Fyraveckorssnittet sjönk också till 818.750 jämfört med 837.500 förra veckan .

Antalet personer som fortsatte att få arbetslöshetsbidrag minskade med 126.000 personer och uppgick till 5.072.000 personer. Väntat var 5.200.000 personer.

För den ekonomiska återhämtningen är det viktigt att dessa siffror fortsätter att minska vecka för vecka i enlighet med vad vi har sett under de senaste månaderna förutom under ett par veckor i november och början av december.

Veckans räntemarknad

Det har varit en lugn start på det nya året på den nordiska kreditmarknaden.

Nivåerna på kreditspreadar har inte rört sig nämnvärt.  Långräntorna har ökat marginellt. En svensk 10-årig statsobligation handlar på 0,03% nu att jämföra med 0% i början av året.

I USA har räntemarknaden ställts upp mer. En 10-årig stastobligation har där ökat med nästan 20bps under veckan drivet av ökade inflationsförväntningar.

Det har inte varit några emissioner den här veckan men vi räknar med att det ska bli mer aktivitet på det området med start nästa vecka.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.28 Överraskande låg amerikansk inflation

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.27 Aktiespararna Småbolag Edge firar 3 år och får 5 stjärnor av Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.26 ”Vad väntar Riksbanken på?”

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.25 S&P 500 ska fortsätta uppåt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.