I förra veckans veckobrev skrev vi ” Det är möjligt att inledningen av 2022 kommer innebära fokus på inflation och en del höjda förväntningar på ränteläget.”. Vi visste inte då att vi skulle bli sannspådda så snart.
Veckan har framför allt präglats av marknadens fokus på FED:s protokoll från decembers räntemöte. Fed-deltagarna visade där på en fortsatt oro kring den höga inflationsnivån och flaggade för tidigare räntehöjningar och deltagarnas fortsatta oro kring den höga inflationsnivån. Räntan kan behöva höjas snabbare än vad som tidigare förväntats, menar man, och några ledamöter uppgav att Feds balansräkning också kan behöva minskas i snabbare takt än vad som kommunicerats. I allmänhet menar deltagarna dock fortsatt att inflationen minskar avsevärt under 2022, då utbudsbegränsningarna drivet av exempelvis flaskhalsar inom halvledarindustrin lättar.
En risk med de höga inflationsutfallen uppges vara att företag och konsumenter börjar vänja sig vid nivån och därmed börjar förvänta sig fortsatt snabb prisstegring och agera därefter.
Ovanstående besked från FED ledde till kraftigt negativa kursreaktioner, framför allt på tekniktunga Nasdaq som var ner över 3% under onsdagskvällen och vi kommer att få se sviterna av detta under fredagens handel på Stockholmsbörsen. Världsindex är på en vecka ner med ungefär 1,5%.
Vi noterar att räntorna steg till kurser vi inte sett på länge med 10-åringen över 1,7% och tvååringen kring 0,9%. Dessa nivåer har vi varaktigt inte sett sedan innan pandemin med undantag för några kortvariga toppar i oktober 2021. Vi bevakar utvecklingen och får se vad detta leder till men kan konstatera att exempelvis tekniska analytiker ser situationen som ett förebud på ett utbrott uppåt och därmed fortsatt stigande räntor, åtminstone kortsiktigt.
Som vi också diskuterade förra veckan tror vi att eventuella inflationistiska tendenser blir kortvariga. Pandemin har tagit ny fart och Omikron-varianten av covid-19 sprids nu med full kraft. Det är ett misstag att lättvindigt klassa virusvarianten som lindrig menar WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus. Även om omikron verkar mindre allvarlig än delta, särskilt för vaccinerade, innebär det inte att den ska klassas som mild säger han. WHO varnar också för att den kraftiga smittspridningen av omikron kan leda till att andra nya virusvarianter uppstår genom mutationer. Kortsiktigt måste vi komma ihåg att den ökande smittspridningen, med åtgärder som följd, sannolikt bidrar till att dämpa inflationistiska tendenser i ekonomierna.
Vidare menar vi dock att långsiktigt är vi inne i ett teknikskifte sedan 20 år tillbaka mot digitalisering och automation. Denna trend var i sin linda under -00 talet men har under tiotalet alltmer bidragit till effektiviseringar och besparingar för företag med bland annat marginalförbättringar som följd. Detta teknikskifte skapar underliggande deflationistiska drag i ekonomin. Man kan helt enkelt producera mer produkter billigare. Vi menar att teknikskiftet kommer att fortgå under många år framöver och har därmed svårt att se varaktig inflation under kommande år. Därmed tror vi att ränteläget kommer att förbli lågt endast avbrutet av kortvariga förväntningsförändringar. Detta är ett klimat som gynnar aktieägande på lite sikt.
Veckans Vinnare
I den svenska portföljen hittar vi vinnarna bland Alfa Laval, Volvo och Elux Pro som alla är upp mellan 4% – 5%.
I Småbolagsfonden hittar vi vinnarna bland OEM, Teqnion och Dedicare som alla är upp mellan 6% – 9%.
Det är roligt att se flera av topplaceringar denna vecka, i de globala portföljerna, åter knips av våra invalda hållbara bolag. Optomed, Taiwan Semiconductor och Stillfront som tillhör våra Hållbara Inval är upp 7% – 10%. I övrigt hittar vi, bland annat, M&T Bank, Vornado Reality och Bank of Ireland i topp med uppgångar på mellan 8%-13%.