Sommarvärmen tågar in med stormsteg – även på börsen

Campbell Soup, Westrock, Broadcom och Eolus Vind tillhör fondernas bästa placeringar de senaste dagarna. Campbell Soup kom in med ett kanonresultat, Westrock fick en köprekommendation av Goldman Sachs och teknikjätten Broadcom återhämtade tidigare förlorad mark i den lite starkare aktiemarknaden. Vårt lilla vindbolag Eolus Vind fortsätter att gå bra och är upp 43% sedan köp i mars i år och sällar sig till veckans vinnare med en uppgång på 15%. Vi tycker det är särskilt roligt när våra långsiktigt valda bolag med extra tydlig hållbarhetsinriktning lyckas prestera.

FaceBook är vårt sämsta bolag i veckan då dessa har drabbats av det nya intresset som de amerikanska myndigheterna riktar mot teknikgiganterna och deras dominerande ställningar. Justitiedepartementet får ansvaret för eventuella konkurrensutredningar som rör Google, Apple, Facebook och Amazon vilket fick alla ovanstående bolag att tillhöra förlorarna.

I veckan har vi med framgång deltagit i nyemissionen i fastighetsbolaget Johan Mattson samt en placering i nischbanken Resurs.

Makro

Marknadsräntorna fortsätter att falla, den amerikanska 10-åringen föll ytterligare närmare 10 punkter ner till 2,12% under veckan. Veckans rörelser har i huvudsak präglats av det skärpta tonläget i handelsförhandlingarna mellan USA och Kina, sannolikheten för en positiv utveckling i närtid anses sämre och därmed sänker många bedömare sina utsikter för den globala tillväxten. Vi har bland annat sett OECD sänka sina tillväxtprognoser rejält för både 2019 och 2020.

Till följd av fallande marknadsräntor, och ökade förväntningar på en amerikansk räntesänkning senare i år, faller även den amerikanska dollarn. I veckan har vi sett en försvagning av Dollar Index (dollarn i förhållande till en korg av övriga viktiga valutor) med ca 1,2% och mot den svenska kronan har dollarn försvagats med ungefär detsamma.

När dollarn faller stiger vanligen utvecklingsländers (s.k Emerging Markets) aktiemarknader då dessa länder ofta har statsskulder i amerikanska dollar och en försvagning av densamma bidrar därmed till en makroekonomisk förbättring i dessa länder.

Paradoxalt nog har vi sett starkare aktiemarknader de senaste dagarna. En orsak till detta är ett fenomen vi tidigare har berört, många investerare reagerar positivt, ur ett riskhänseende perspektiv, på de fallande räntorna då man söker avkastning på en viss nivå och därmed känner sig tvingade att gå längre ut på riskskalan, mot aktier. Världsindex (MSCI World) har därmed återhämtat nästan 1,8%. Det blir intressant att följa utvecklingen under de närmaste veckorna då vi får ganska lite företagsspecifik data och därmed leder makrostatistik vägen, vilket torde ha en dämpande effekt på marknaderna då förändringstakten för närvarande tycks vara åt det negativa hållet.

Det politiska läget efter Therersa May blir intressant att följa då elva personer verkar vilja ta över. Kampen står mellan den förre utrikesministern Boris Johnson och den av de tio andra kandidaterna som motståndarna kan samla sig bakom. Den osäkra situationen ökar risken för avtalslös Brexit vilket för närvarande pressar pundet.

Den amerikanska presidenten Donald Trump har hotat med att införa tullar på 5 procent på alla produkter från Mexiko till USA från måndag. Detta då han inte anser att Mexiko gör tillräckligt för att stoppa den illegala invandringen från Mexiko till USA. På torsdagen rapporterades dock att USA överväger att skjuta fram tullhöjningen vilket fick USA-börserna att avancera ytterligare.

Räntor

Den har veckan har varit relativt lugn på den svenska kreditmarknaden då det var avbrott mitt i veckan för det svenska nationaldagsfirandet. Vi förväntar oss betydligt mer aktivitet på primärmarknaden kommande veckor.

Vi noterar till vår glädje att Castellum har fått en höjd kreditrating från Moodys. I onsdags tilldelades bolaget en uppgraderad Invesment Grade rating med betyget Baa2 med stabila utsikter. Ratingen bygger på bolagets starka fastighetsbestånd och finansiella ställning. Vi tycker att detta är extra roligt då vi har varit investerade i bolaget i många år och har det som ett av våra största innehav i fonderna.

I Europa hade den europeiska centralbanken, ECB, räntemöte med efterföljande presskonferens. ECB gav besked om att räntan nu ska hållas oförändrad t o m första halvåret 2020. Man sköt alltså fram den planerade höjningen med ett halvår. ECB-chefen Draghi försökte på presskonferensen övertyga marknaden om att ECB kan sänka både räntor och återstarta återköpsprogrammet om så skulle behövas. Vi ser alltså ut att få leva i en fortsatt lågräntemiljö i Europa ett bra tag framöver.

 

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.