Riksrätt mot Trump och eskalerande virusutbrott i Kina

New featured image - Trump

Riksrätt mot Trump och eskalerande virusutbrott i Kina

Riksrättsförfarandet mot Donald Trump började i veckan i Senaten. Vi skrev ingående om detta förra veckan. Sannolikt kommer utfallet att bli en friande dom.

Fokus har istället flyttats mot Kina och utbrottet av coronaviruset, vilket är en variant på SARS, ”fågelinfluensan”. Smittkällan härleds till en djurmarknad i staden Wuhan. I skrivande stund har 26 människor dött, 830 smittats och ett antal  miljonstäder hålls isolerade. Fall har även rapporterats i Thailand, Japan, Sydkorea, Taiwan och USA. På torsdagseftermiddagen bekräftade också Singapore ett första fall. Normalt brukar dessa sjukdomsdrivna orosmoment klinga av snabbt, men det är naturligtvis alltid lite oroligt innan konsekvenserna kan överblickas.

Världsindex är ner svagt under veckan efter en stark inledning följt av en svagare avslutning. Asiatiska börser är dock ner ganska rejält, där exempelvis Shanghai Composite är ner 3,5%.

Aktiemarknaden

Rapporterna fortsätter att komma in för det fjärde kvartalet och överlag får man säga att mottagandet är gott. Vi har dock haft några bolag, såsom Sandvik och Avanza, som har motsvarat förväntningarna och stigit första dagen för att sedan falla tillbaka dagen efter. Detta kan nog förklaras av att marknaderna har stigit rejält de senaste månaderna, samtidigt som den ekonomiska tillväxttakten, i bästa fall, visar tecken på att sluta falla. Vi får hoppas att den sammanlagda styrkan i rapporterna kan bidra till att fortsätta hålla marknaden vid gott mod.

Den för oss viktiga halvledaresektorn har fortsatt att leverera och bland annat ASML har kommit in med fina siffror. Våra fonder har även fått draghjälp av bl.a. Eolus Vind och Novozymes, vars aktier stigit kraftigt efter att bolagen inkommit med bra årsrapporter.

Makro

Veckan inleddes med helg i USA då Presidents Day firades.

Europeiska centralbankens råd beslutade vid torsdagens möte att lämna räntorna oförändrade. Styrräntan ligger därmed kvar på 0,00 procent. Det finns vissa tecken på en måttlig ökning i den underliggande inflationen i euroområdet, men inflationsutsikterna är fortsatt dämpade. Det sade nye ECB-chefen Christine Lagarde vid presskonferensen efter beskedet. ECB kommer att fortsätta nettoköpa statsobligationer för 20 miljarder Euro per månad och räknar med att programmet ska pågå så länge det behövs för att förstärka de låga styrräntornas stimulerande effekt. Nettoköpen av statsobligationer kommer således att fortgå ända tills strax innan ECB börjar höja räntorna. Denna kommunikation är identisk med den man fört de senaste månaderna och vi tror att banken vill vara tydlig i budskapet för att inge marknaden förtroende.

Den ekonomiska elitens årliga konferens pågår i Davos. Årets tema är hållbarhet och ämnena som diskuteras är många, men den genomgående röda tråden är att mycket måste göras och det är bråttom. Glädjande nog konstaterar vi att Donald Trump denna gång tycks ha vänt kappan efter vinden i rätt riktning. Han sade i en intervju att han inte längre tror att klimathotet är ”fake news” och dessutom skulle han gärna träffa och diskutera med Greta Thunberg. Greta har han ju tidigare ogillat skarpt och trakasserat på Twitter.

Räntor

Räntorna har rört sig måttligt under veckan med undantag för de längre amerikanska räntorna. Den amerikanska 10-åringen är ner ca 10 bps. Emissionsaktiviteten på räntemarknaden har åter kommit igång efter julledigheterna och vi har bl.a. deltagit i en transaktion i norska laxodlingsbolaget Marine Harvest.

Dela artikeln

Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on print
Share on whatsapp

Tidigare nyheter

Månadsbrev maj – Avvaktande utveckling

Börserna runt om i världen var avvaktande under maj med förnyad inflationsoro i inledningen av månaden. Viktigaste hållpunkt i juni …

Läs mer

Veckobrev v.23 – Aktiespararna Småbolag Edge – ny fond tisdagen den 15/6

Världens börser har varit avvaktande i väntan på torsdagens amerikanska inflationssiffror. Inflationsoron avtar ytterligare en aning, kanske till följd av …

Läs mer

Veckobrev v.22 – Inflationsoron släpper sitt grepp?

Världens börser har varit avvaktande med en försiktigt positiv underton i veckan. Inflationsoron verkar avta och som följd faller marknadsräntorna …

Läs mer

Lansering av Aktiespararna Småbolag Edge den 15 juni

Den 15 juni lanserar Cicero Fonder Aktiespararna Småbolag Edge i samarbete med medlemsorganisationen Aktiespararna.  Den nya aktivt förvaltade fonden investerar …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.