Ökad geopolitisk oro?

Ökad geopolitisk oro?

Det verkar som det här med oro i Mellanöstern är yesterdays news. Trots USA:s eliminering av den iranske generalen Qassem Soleimani och efterföljande vedergällningar från Iran, har veckan varit positiv på världens börser. Världsindex är upp drygt 1,5%.

Aktiemarknaden

Vi noterar att klädbranschen har det fortsatt tufft. I veckan har vi sett vinstvarningar från både XXL, Marks & Spencer, Tesco, Fast Retailing (Uniqlo), L Brands (Victorias Secrets) och amerikanska varuhuskedjan Kohl´s. De vittnar alla om sämre julförsäljning och tuffare konkurrens från online. Vi vill tydliggöra att Cicero Fonder har mycket låg exponering mot denna bransch och inte äger något av ovanstående bolag. Det är emellertid trist att se denna utveckling och man undrar ibland vart vi är på väg. Butiksdöd och massor av ledig yta i shoppingcentrum är nog något vi får leva med under ganska lång tid framöver.

Veckans vinnare i Ciceros globala mandat är Pandora (som uppdaterade marknaden angående bra införsäljning), samt de stora drakarna FaceBook, Google och Apple som alla börjat året riktigt bra.

I våra svenska mandat gläds vi framförallt med att marknaden verkar börja förstå vikten av riksbankens räntehöjning i december för intjäningen i Avanza. Räntenettot kommer att påverkas rejält positivt, vilket marknaden nu börjar uppmärksamma. Avanza är upp 10% sedan årsskiftet. Även det lilla teknikbolaget Sinch är upp ca 10% och placerar sig därmed också i det absoluta toppskiktet.

Makro

Det är ganska vanligt att vi ser en positiv start på det nya året – analytikernas estimat, både rörande makro och bolag, är ofta positiva i början av året och investerarnas förväntansbild likaså. Detta brukar hålla i sig en bit in på senvintern, varför vi ofta numera brukar prata om att aktieinvesterande är en vintersport.

Det är inte så konstigt att det blir såhär ur ett psykologiskt perspektiv då slutet av året, liksom början av det nya, tenderar att nära förhoppningar om en bättre utveckling. När rapporterna för det fjärde kvartalet kommer investerare och analytiker att kunna hänföra detta till historien (dvs förra året) och därmed ha lite större fördragsamhet med missar än normalt. När sedan rapporterna för det första kvartalet (och makrodata för detsamma) dyker upp i början av april, brukar optimismen lägga sig en aning och eftertankens kranka blekhet infinna sig med rekyler som följd.

Om 2020 blir som ovanstående är naturligtvis svårt att säga, men det är inte omöjligt. Vi på Cicero har trots allt en fortsatt positiv börssyn.

Veckans statistikskörd har dock inte varit på den positiva sidan då vi både fått PMI data, som på aggregerad global nivå var något sämre än väntat, samt sänkta prognoser för BNP-tillväxten under 2020 och 2021 från Världsbanken.

Det måste också nämnas (även om börserna inte verkar fokusera på detta just nu) att det säkerhetspolitiska läget i Mellanöstern oroar oss en del. Både den politiska ledningen i Iran och Donald Trump känns aningen labila när brösttonerna skärps. Vi får hoppas att båda parter tar sitt förnuft till fånga och inte bidrar till att situationen eskalerar okontrollerat.

Vi på Cicero är dock relativt optimistiska till börsåret 2020 som ovan nämndes, där vi menar att det finns vissa tecken på att vi har sett åtminstone en riktningsförändring i ledande indikatorer från negativt till neutralt. Samtidigt är 2020 ett valår i USA och vi får inte glömma att Trump med all sannolikhet är intresserad av att kunna visa att det går bra i USA. Ett av hans älsklingsexempel brukar vara att påpeka att börsen går bra och det vill han med all sannolikhet kunna fortsätta att påvisa. Vi noterar också att det inte bara är börsen som stiger utan också bolagens vinster, varför vi inte anser att börsen är speciellt dyr. Åtminstone inte om man samtidigt betraktar det låga ränteläget som ser ut att bestå en bra tid framöver.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.28 Överraskande låg amerikansk inflation

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.27 Aktiespararna Småbolag Edge firar 3 år och får 5 stjärnor av Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.26 ”Vad väntar Riksbanken på?”

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.25 S&P 500 ska fortsätta uppåt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.