Marknadsräntorna avgör den närmaste framtiden

Novo Nordisk tillhör veckans vinnare och steg med 5,2 procent. Amerikanska Eli Lilly har presenterat statistik för två läkemedel som “inte skrämmer” jämfört med konkurrerande produkter från Novo. Även lilla läkemedelsbolaget Biogaia hör till portföljernas vinnare i veckan.

Broadcom kom under torsdagskvällen med en vinstvarning för helåret i samband med sin rapport. Man skyller det hela på handelsproblematiken som hindrar vissa av deras kunder att göra affärer, till dessa hör väl bl.a. Huawei får man gissa. Den stora teknikmässan E3 pågår i veckan och ett av våra bolag, Ubisoft, hade ingen positiv överraskning att komma med. Positiva överraskningar på E3 från Ubisoft har annars varit mer regel än undantag, varför Ubisoft föll i veckan.

Vi vill uppmärksamma våra investerare om vår hållbarhetsstrategi där vi utesluter bolag och branscher som inte är hållbara. Vi är övertygade om att hållbara bolag kommer att utvecklas bättre än övriga bolag över tid. Under de två senaste månaderna har dock fonden tappat till följd av hållbarhetsstrategin. Olje- och energibolag samt till dessa relaterade bolag har gått mycket starkt på sistone. Aktiedelen i Cicero World 0-100 och 0-50 har tappat drygt 1,5% avkastning i år på grund den starka kursutveckling i olje- och energibolag. Eftersom Cicero World 0-100 har en aktieexponering på 60% så förklarar detta 0,9% av underavkastningen.

Makro

Marknaden vände under veckan upp igen en liten bit och vi noterar Världsindex (MSCI World) för en uppgång på 1,3%. Kina annonserade nya stimulansåtgärder och Trump drog tillbaka sitt hot om mexikanska tullar vilket gav marknaden förnyat mod. Det som i övrigt präglat marknaden under veckan är förväntan om de kommande veckornas händelser.

Under nästa vecka har vi ett Amerikanskt Centralbanksmöte där marknaden hyser en liten förhoppning om en räntesänkning eller i alla fall ett uttalande om att det är sannolikt med en räntesänkning senare i år. Vi har under den gångna veckan sett marknadsräntor som fortsatt något ner i USA efter att FED:s chef Jerome Powell vid en konferens i Chicago, den 4 juni, signalerade beredskap att svara på potentiella negativa konsekvenser av handelsspänningarna mellan Kina och USA. Självklart kommer dessa spänningar att få negativa konsekvenser för världsekonomin om de fortsätter, vilket kan leda till en räntesänkning. Vi tror dock att det är för tidigt att vänta sig denna sänkning redan nu. Varför denna eviga diskussion om räntesänkningar? Svaret på denna fråga blir naturligtvis att årets positiva börsutveckling framförallt härrör från de oväntade ränteuttalandena från FED efter decemberhöjningen. Börsen har helt enkelt primärt utvecklats i takt med marknadsräntornas nedgång. Prognoserna för bolagens vinster har däremot utvecklats i helt motsatt håll i likhet med nationella ekonomiska tillväxtprognoser, som vi tidigare har diskuterat här. Vi vill påpeka att denna anomali potentiellt kan skapa en negativ reaktion längre fram om inte förväntningarna kring ränteutvecklingen infrias.

Den därefter kommande händelsen som tilldrar sig marknadens intresse är G20 mötet sista veckan i juni. Trump har under veckan twittrat om att han, trots allt, har höga förhoppningar om fortsatt fruktbara samtal med Kinas president Xi. Här tror vi inte att man ska ha allt för högt ställda förväntningar, då agendan för mötet är pressad och det finns ganska lite utrymme för fruktbara diskussioner. G20 hade kunnat fungera som en plattform för en underskrift av ett redan framförhandlat avtal men då detta inte tycks troligt, eftersom förhandlingarna verkar ha gått i stå, bör förväntansbilden vara låg. Spänningarna har dessutom hårdnat en aning under veckan då av Trump säkerhetsrisk-klassade Huawei har tydliggjort för en av sina kunder, amerikanska Verizon, att man önskar ha betalt för de Huawei-patent som Verizon använder. Detta anser man är värt 1 MDR USD. Självklart är detta ett svar på de senaste veckornas amerikanska försök att utestänga kinesiska teknikbolag från USA och fördjupar klyftan mellan länderna ytterligare. Många bedömare anser vidare att Kina inte behöver ha någon brådska, kanske borde man invänta ett nytt presidentval i höst innan man väljer att sluta ett (ofördelaktigt) avtal med Trump. Det är ju inte säkert att han vinner, det kan ju bli en mer frihandelsorienterad vinnare. Vinner Trump kan man fortsätta förhandlingarna senare. Kinas ekonomi står inte och faller med USA, som står för ca 20% av exporten.

Bågen spänns således och det känns lite läskigt när marknaden snarare lutar sig mot centralbanksstimulanser än företagsvinster även om det ena självklart kan leda till det andra. Trots att vi i grunden är försiktigt positiva

är det emellertid viktigt att vara extra försiktig när man känner till underliggande avvikelse mellan bolagsvärderingar och marknadens förväntningar.

Vi noterar att spänningarna i mellanöstern stiger efter torpederingar av två oljetankers i Oman under torsdagen. Hittills har ingen tagit på sig dådet, men oljepriset stiger kraftigt och vi noterar även en viss flykt till den amerikanska dollarn, som även den stiger.

Räntor

Som väntat så fortsätter nyemissionsmarknaden att gå på högvarv här just nu. Mönstret är identiskt med tidigare år där bolagen vill säkra finansieringen innan sommaruppehållet som alltid uppstår någon vecka efter midsommar i vår marknad. Av det som emitterats i marknaden denna vecka så har vi bland annat haft intressen i Boliden, SBAB´s gröna obligation samt solcellsbolaget European Energy som även de emitterade grönt. Nästa veckas kalender är redan fulltecknad med en lång rad intressanta bolag som vill emittera obligationer innan sillen.

I veckan presenterade Fondbolagens Förening fondflödesstatistiken för maj månad. Den bekräftade vår uppfattning om att det är fortsatta starka flöden in i företagsobligationer. Totalt var det 6,9 miljarder in i ”långa räntefonder” och utav dessa så var 2,5 miljarder till just företagsobligationsfonder.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.28 Överraskande låg amerikansk inflation

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.27 Aktiespararna Småbolag Edge firar 3 år och får 5 stjärnor av Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.26 ”Vad väntar Riksbanken på?”

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.25 S&P 500 ska fortsätta uppåt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.