Internationella riskaptiten fortsatte att vara volatil under september och satte även sin prägel på den svenska marknaden. Den internationella händelseutvecklingen sammanfattas med de ökade spänningarna i mellanöstern, den första räntesänkningen i denna cykel kom äntligen från FED och Kina som har presenterat massiva stödprogram för stöttning av konsumtion. Vi fick också en ny räntesänkning från Riksbanken. Kronan har stärkts och varför Världsindex i SEK var upp 0,41% emedan samma index i lokal valuta var upp 1,87%.
Marknaden
I mellanöstern har spänningarna ökat mellan Iran och Israel efter Israels markoffensiv i Libanon och de s.k. personsökarräden mot Hizbollah. Samtidigt har Irans svar fortsatt varit en markering mer än ett anfall med en lagom mängd missiler och drönare som har fångats av Israels luftförsvar. Iran vill inte ha en eskalerad konflikt
i detta läge.
Den amerikanska centralbanken Federal Reserve sänkte äntligen styrräntan men 50 bps och målnivån för dagslåneräntan Fed funds, hamnar då på 4,75 – 5,00%. En majoritet av tillfrågade ekonomer väntade att styrränteintervallet skulle sänkas med 25 bps, Federal Reserves styrränta ändrades senast den 26 juli 2023, då den höjdes med 25 punkter. Beslutet kom efter att inflationssiffrorna åter överraskat på nedsidan i augusti.
Även svenska Riksbanken samt ECB valde att sänka sina respektive styrräntor med 25 bps vardera, i linje med förväntningarna efter fallande inflationssiffror även i Europa.
Vi har under året diskuterat de växande ekonomiska problemen i Kina från olika synvinklar, nu börjar Peking vakna och det kanske faktiskt händer saker. Kina har under de senaste veckorna genomfört flera räntesänkningar som en del av sitt monetära åtgärdsprogram. Den kinesiska centralbanken, PBC, har sänkt både sin primära utlåningsränta (LPR) och reservkraven för banker. Det är kraftfulla åtgärder och dessutom utförda i kombination och syftet med dessa åtgärder är att öka likviditeten i ekonomin, uppmuntra utlåning och stimulera konsumtionen och investeringarna. Det har också cirkulerat rykten om att Kina har inlett ett program med helikopterpengar, dvs direkta kontantöverföringar till fattiga hushåll. Detta skulle vara en åtgärd för att direkt öka den inhemska konsumtionen. De kinesiska börserna har gått starkt och bidragit till uppgången i Världsindex. Shanghai börsens index CSI 300 är upp över 22% i september.
Närmaste framtiden
Kortsiktigt kommer marknaden att styras av det osäkra geopolitiska läget i Ukraina och mellanöstern samt inflations- och ränteutvecklingen. Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. Värderingar ser attraktiva ut på många håll och lyckas vi avvärja hotet om recession ser vi en hel del köpvärda bolag.