Börserna runt om i världen var negativa under september. Viktigaste hållpunkten var den Amerikanska Centralbanken (FED) som skickade signaler om att minskade stödköp på obligationsmarknaden kan vara nära förestående. Detta och kollapsen för kinesiska fastighetsbolaget Evergrande har satt den negativa tonen på marknaden under månaden.
Världsindex var ner med drygt 4% i lokal valuta under september.
Cicero-Optimum US ESG Sector & Cicero-Optimum US Fixed Income
Vi har denna vecka nöjet att presentera två nya fonder i vårt utbud. I samarbete med meriterade amerikanska förvaltaren Optimum lanserar vi två UCITS-fonder i svenska kronor med Optimums beprövade värdestrategi i botten. Båda fonderna innehar endast hållbara bolag.
Aktiefonden, Cicero-Optimum US ESG Sector, är faktor- och makrodriven och screenar fram bolag efter faktorerna värde- och låg volatilitet. Branscherna i S&P 500 över- eller underviktas därefter beroende förvaltarens tro på de enskilda sektorerna.
Räntefonden, Cicero-Optimum US Fixed Income, är en aktiv förvaltad räntefond som placerar i räntepapper med lång duration (lång löptid kvar till förfall) mot amerikanska staten samt företagsobligationer med god kreditvärdighet.
Det ska bli väldigt roligt att förvalta dessa båda fonder och intresset från institutionella investerare var stort vid fondstart förra veckan varför båda fonderna redan förvaltar drygt 200 miljoner kronor vardera.
Marknaden
Det har talats mycket under månaden om den amerikanska centralbankens strategi för att lätta på gasen lite rörande de penningpolitiska stimulanserna, så kallad Tapering. Marknaden har reagerat kraftigt på oron för åtstramningar tidigare under året. I uttalandena efter FED:s räntemöte i mitten av september meddelade Centralbankens penningpolitiska kommitté att den ökande smittspridningen av coronaviruset har fått delar av den ekonomiska återhämtningen att sakta ned, men att den i stora drag har blivit starkare. Vår slutsats blir att man sannolikt drar ned stödköpen något i samband med räntemötet i november. Marknaden reagerade kraftigt på räntesidan där tex. Tioåringen i USA steg under månaden från 1,3 till 1,55%. I miljö av stigande räntor går sällan aktiemarknaden heller bra, vilket vi fick erfara denna månad.
Månadens andra orosmoment blev Evergrande, den kinesiska fastighetsjätten som står inför en möjlig kollaps, tyngd av ett berg av lån som är på väg att förfalla. I mitten av september rapporterades att Evergrande Group har meddelat banker om inställda räntebetalningar. Huvudvärken för Kinas regering är inte isolerad till Evergrande. Det finns över ett dussin andra stora överbelånade fastighetsbolag som står inför liknande dilemma. Goldman Sachs varnar för att skuldkrisen kan få följdeffekter inom Kinas finans- och fastighetssektor. Man noterar även att stora delar av de kinesiska hushållens sparkapital ligger placerat i fastigheter och en krasch skulle vara förödande för samhällsekonomin. Sannolikt kommer Kina att hjälpa bolaget ur krisen i utbyte mot ägande men vägen dit kantas av oro på de asiatiska marknaderna.
Närmaste framtiden
Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. De massiva finans- och penningpolitiska stimulanserna som just nu pumpas ut för att stödja återhämtningen borgar för ett klimat som normalt gynnar aktieinvesteringar. Det kan dock alltid komma rekyler om osäkerheten ökar.
Blandfonderna:
Cicero Hållbar Mix sjönk med 1,36 medan Cicero World 0-50 sjönk med 0,87% under månaden. Index slutade -1,8% respektive -1,25%. Båda fonderna gick därmed bättre än sina jämförelseindex.
Räntefonderna:
Cicero Nordic Corporate Bond slutade +0,19% under september månad, Cicero Avkastning steg med 0,10% emedan jämförelseindex var -0,35%.
Aktiefonderna:
Cicero Sverige har sammantaget haft en bra start under sina första tjugofyra månader med en uppgång på ca 55%. Under 2020 var Cicero Sverige ca 12% bättre än sitt jämförelseindex. Under september var fonden ned med 6,46% och jämförelseindex -3,84%.
Aktiespararna Småbolag Edge har haft en bra fondstart och under september var fonden ned med 4,23% medan jämförelseindex sjönk med -7,99%.
Eligo Strategifond Offensiv sjönk med 3,61%. Detta var något sämre än jämförelseindex som sjönk med 2,89%.
Indexfonderna:
Aktiespararna Direktavkastning sjönk med 4,25%, vilket var i linje med jämförelseindex.
Aktiespararna Topp Sverige sjönk med 3,85%, vilket var i linje med jämförelseindex.
Cicero China Index sjönk med 3,07% under månaden, vilket var sämre än jämförelseindex som sjönk med 1,38%.
USA-fonder:
Nystartade Cicero Optimum Fixed Income samt Sector hade en bra månad och slog bada sina respektive jämförelseindex. Sector var ner 0,76% och Fixed Income ned 1,97% vilket i båda fallen var bättre än index.