Månadsbrev september – Räntehöjningar och inflation

September blev en trist börsmånad med nedgångar världen över. I fokus stod kraftiga räntehöjningar från centralbankerna i syfte att bekämpa inflationen.

Världsindex är ner med knappt 6% i svenska kronor men över 10% i lokal valuta. Det sistnämnda på grund av svag SEK.

Marknaden
Hela månaden har präglats av oro för inflationen, som inte tycks avta, stark dollar, samt stigande räntor vilket sammantaget skapar en trist miljö för aktier och andra riskfyllda tillgångar. Amerikanska centralbanken, FED, höjde som väntat sin styrränta med 75 punkter till 3,25%. Ledamöterna höjde dock också sina förväntningar på hur högt räntan kommer att gå, den s.k ”dot plot”. En tredjedel av ledamöterna tror nu att styrräntan kommer att nå en topp på nästan 5% nästa år. Fed-chefen Powell har tidigare betonat intentionen att få ner inflationen utan att orsaka en recession, dvs att få till en så kallad mjuklandning av ekonomin, men signalerar nu att en recession kan vara priset USA får betala för att kunna krossa inflationen. Börserna föll skarpt och dollarn stärktes hastigt på räntebeskedet i kombination med den amerikanska KPI-siffran för augusti, som visade på en prisökning jämfört med föregående månad om 0,1 procent, väntat var en lika stor nedgång. Det sistnämnda kan framstå som en liten skillnad men marknaden tog fasta på att inte heller augusti blev en vändpunkt för inflationen som i stället fortsatte upp.

Geopolitisk oro med vapenskrammel både från Nordkorea men framför allt president Putin i Ryssland bidrog också till osäkerhet. I ett TV-tal till nationen meddelade Kreml att man kommer att kalla in 300 000 soldater för att sättas in i kriget mot Ukraina. Putin aviserade också att Ryssland planerar att annektera delar av Ukraina efter att ha hållit folkomröstningar, i strid med internationell rätt, i de ockuperade delarna av Ukraina. Samtidigt hotade Putin i en fantasifull beskrivning av kriget med att använda kärnvapen om Ryssland och dess medborgare hotas. Då de annekterade delarna av Ukraina skulle kunna definieras som ryska efter folkomröstningarna har risken därmed ökat markant för att Putin skulle kunna använda kärnvapen. Det faktum att Ukraina har avancerat starkt i de östra och södra ockuperade områdena bidrar sannolikt till ytterligare rysk desperation vilket vi bedömer som mycket oroande.

Närmaste framtiden
Kortsiktigt kommer marknaden att styras av det osäkra geopolitiska läget i Ukraina och inflations- och ränteutvecklingen. Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. Värderingar har kommit ner och lyckas vi avvärja hotet om recession ser vi en hel del köpvärda bolag.

Blandfonderna:
Cicero Hållbar Mix sjönk med 4,8% medan Cicero Yield sjönk med 3,1% under månaden. Index slutade -3% respektive -1,3% Fonderna gick därmed något sämre än sina jämförelseindex.

Quesada Yield sjönk med 3,5% medan Quesada Balanserad sjönk med 3,7% och Quesada Offensiv sjönk med 4% under månaden. Index slutade -4,7% respektive -5,1% samt -5,7%. Fonderna gick därmed klart bättre än sina jämförelseindex.

Räntefonderna:
Cicero Nordic Corporate Bond slutade -1,3% under september månad, Cicero Avkastning var -0,8% medan jämförelseindex var -0,6%.

Quesada Ränta slutade -0,3% under september månad, Quesada Bond Opportunity sjönk med 0,6%.

Aktiefonderna:
Cicero Sverige slutade -8,2% i september medan jämförelseindex var ner -6,7%.

Aktiespararna Småbolag Edge har haft en bra fondstart och under september var fonden ner med 9,6% medan jämförelseindex var ner med 11%.

Cicero Offensiv Hållbar sjönk med 5,6%. Detta var något bättre än jämförelseindex som sjönk med 5,7%.

Cicero Global sjönk med 4,2%. Detta var klart bättre än jämförelseindex som sjönk med 5,4%.

Quesada Vision sjönk med 8,9%. Detta var sämre än jämförelseindex som sjönk med 4,9%.

Quesada Sverige sjönk med 5,4%. Detta var klart bättre än jämförelseindex som sjönk med 7,3%.

Peabfonden sjönk med 14,2%. Detta var något sämre än jämförelseindex som sjönk med 11,1%.

Indexfonderna:
Aktiespararna Direktavkastning sjönk med 7,8% vilket var i linje med jämförelseindex.

Aktiespararna Topp Sverige sjönk med 5,3%, vilket var i linje med jämförelseindex.

USA-fonder:
Nystartade Cicero Optimum Fixed income samt Sector :

Sector var ner 4,9% och Fixed Income var ner med 3,5%.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.9 Åter väntan på amerikansk inflation…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.