Månadsbrev oktober – Viss återhämtning

Bolagsrapporter har givit marknaden visst stöd under oktober. Dessutom har marknaden kanske förlikat sig med inflationssituationen och de ackompanjerande räntehöjningarna från centralbankerna.

Världsindex är upp med drygt 5%% i svenska kronor men hela 7% i lokal valuta. Det är åtminstone en viss återhämtning efter september som var ner över 10% i lokal valuta.

Marknaden
Fjärde kvartalet har börjat positivt för aktieinvesterare, men det kommer efter tre tunga kvartal där S&P500 fallit med över 20% när inflationen skenat och Fed och andra centralbanker accelererat räntehöjningscykeln. Sysselsättningsdata med färre lediga USA-jobb var ett tecken på att även arbetsmarknaden bromsar in vilket gav hopp om att Fed kan komma att sakta ner höjningscykeln framledes.

Bolagsrapporter ger också ett visst stöd där man på många håll faktiskt lyckas riktigt bra. Banker är en bransch som kortsiktigt tjänar på räntehöjningarna. Det är naturligtvis en balansgång på slak lina då man inte vill nå den punkt där låntagarna får problem med sina skulder, detta är naturligtvis inte bra för bankerna. Vi har under månaden ökat i framför allt svenska banker, vilket har visat sig vara bra.

En bransch som verkar ha det tufft för närvarande är annonsmarknaden, framför allt i USA. Annonsmarknaden ansätts sannolikt både av försiktigare kunder, som oroar sig för svagare konjunktur, och ökad konkurrens. Den ökade konkurrensen består i starkt tillväxande TikTok, som blir allt viktigare att finnas på för att nå yngre målgrupper. Streamingtjänsterna, såsom HBO, Disney och Netflix, har dessutom alla startat nya billigare abonnemang där kunden i stället får ta del av ett visst antal reklamminuter per timma i programmen. Ovanstående drabbade både Google och Meta (Facebook) under månaden som båda kom in med sämre rapporter, vilket kraftigt skakade aktiekurserna.

På den politiska scenen noterar vi att inflationen, eller kanske snarare förslag på dess bekämpning blev nytillträdde premiärministern i Storbritannien, Liz Truss, fall. Hennes förslag till kraftiga skattesänkningar och andra expansiva finanspolitiska åtgärder mötte både marknadens och Bank of Englands ogillande. Pundet föll som en sten och kreditmarknaden slutade att fungera då man menade att kraftfull finanspolitik i nuvarande läge enbart spär på inflationen.

Vi noterar att den nya svenska regeringen verkar ha tagit intryck av situationen i UK och är betydligt mer försiktiga vad gäller att föreslå expansiv finanspolitik. Liz Truss reverserade visserligen det mesta av förslagen men det räckte inte till att återskapa förtroendet inom partiet och därmed var hennes sorti ett faktum.

Närmaste framtiden
Kortsiktigt kommer marknaden att styras av det osäkra geopolitiska läget i Ukraina och inflations- och ränteutvecklingen. Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. Värderingar har kommit ner och lyckas vi avvärja hotet om recession ser vi en hel del köpvärda bolag.

Blandfonderna:
Cicero Hållbar Mix steg med 3,7% medan Cicero Yield steg med 1,6% under månaden. Index slutade +3,3% respektive +1,7% Fonderna gick därmed något sämre än sina jämförelseindex.

Quesada Yield och Quesada Balanserad har under månaden fusionerats med Cicero Yield ovan för att skapa en hållbar fond med bättre förutsättningar till bra avkastning. Likaså har Quesada Offensiv fusionerats med Cicero Global. Vi hoppas alla nya och gamla kunder ska bli nöjda och besvarar gärna alla eventuella frågor.

Räntefonderna:
Cicero Nordic Corporate Bond slutade -0,5% under oktober månad, Cicero Avkastning var -0,3% medan jämförelseindex var +0,2%.

Quesada Ränta har under månaden fusionerats med Cicero Avkastning ovan för att skapa en hållbar fond med bättre förutsättningar till bra avkastning. Vi hoppas alla nya och gamla kunder ska bli nöjda och besvarar gärna alla eventuella frågor.

Quesada Bond Opportunity sjönk med 0,6%.

Aktiefonderna:
Cicero Sverige slutade +7,8% i oktober medan jämförelseindex var upp 6,5%.

Aktiespararna Småbolag Edge har haft en bra fondstart och under oktober var fonden upp med 7,3% medan jämförelseindex var upp med 7,2%.

Cicero Offensiv Hållbar steg med 6,6%. Detta var något bättre än jämförelseindex som steg med 5,4%.

Cicero Global steg med 7,2%. Detta var klart bättre än jämförelseindex som steg med 6,5%.

Quesada Vision steg med 10,4%. Detta var sämre än jämförelseindex som steg med 7,2%.

Quesada Sverige har under månaden fusionerats med Cicero Sverige ovan för att skapa en hållbar fond med bättre förutsättningar till bra avkastning. Vi hoppas alla nya och gamla kunder ska bli nöjda och besvarar gärna alla eventuella frågor.

Peabfonden steg med 3,5%. Detta var något sämre än jämförelseindex som steg med 6,1%.

Indexfonderna:
Aktiespararna Direktavkastning steg med 8% vilket var i linje med jämförelseindex.

Aktiespararna Topp Sverige steg med 7,9%, vilket var i linje med jämförelseindex.

USA-fonder:
Cicero Optimum Fixed income var ner 3,7%

Cicero Optimum ESG Sector var upp 8,1%.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.28 Överraskande låg amerikansk inflation

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.27 Aktiespararna Småbolag Edge firar 3 år och får 5 stjärnor av Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.26 ”Vad väntar Riksbanken på?”

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.25 S&P 500 ska fortsätta uppåt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.