Under månaden har vi sett svaga svenska börser emedan våra fonder med utländska innehav vittnar om uppgångar. Det är emellertid den svaga svenska kronan som står för stora delar av avvikelsen. Världsindex i SEK var därför upp 3,06% men samma index i lokal valuta var ner 2,24%.
Marknaden
Kronans försvagning beror delvis på att spänningarna i mellanöstern har ökat mellan Iran och Israel efter Israels markoffensiv i Libanon mot Hizbollah. Ett annat skäl är sannolikt att opinionssiffrorna under månaden har svängt till Trumps favör. Trumps förväntat ökande handelshinder leder till att investerare ser USA som en mer stabil och attraktiv plats för sina tillgångar. Handelshinder leder dessutom sannolikt till högre priser i USA och därmed mer inflation och färre räntesänkningar, vilket även detta förväntas stärka dollarn.
Rapportsäsongen startade fint med starka bankrapporter både i Sverige och internationellt, vilket gynnade både svenska och internationella aktiefonder då vi har övervikt i banker generellt av värderingsskäl.
Det är tydligt att det är lite tuffare för konjunkturen, framför allt i Europa. Enligt en sammanställning från Dagens Industri har cirka 60 % av de rapporterande bolagen på Stockholmsbörsen levererat bättre resultat än väntat i Q3.
I USA har 79 % av de S&P 500-bolag som rapporterat hittills överträffat förväntningar på vinst (EPS). Detta är något högre än det femåriga genomsnittet på 77 % och det tioåriga genomsnittet på 74 %. Det är dock värt att notera att den genomsnittliga överraskningen i EPS endast är 6,1 %, vilket är lägre än det femåriga genomsnittet på 8,5 % och det tioåriga genomsnittet på 6,8 %
Samtidigt rapporterade flera globala teknikjättar, inklusive ASML, Meta och Microsoft, resultat som inte levde upp till marknadens förväntningar, vilket påverkade tekniksektorn globalt negativt. Ett undantag var Tesla som kom in med bättre vinst och en fantastisk tillväxt i affärsområdet Megapack som producerar stora batterier för ellagring i samband med exempelvis produktion av förnyelsebar energi. Megapack växte med över 100% och det är tydligt att denna marknad nu börjar lämna försöksstadiet och bli kommersiell på riktigt.
Närmaste framtiden
Kortsiktigt kommer marknaden att styras av det osäkra geopolitiska läget i Ukraina och mellanöstern samt inflations- och ränteutvecklingen. Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. Värderingar ser attraktiva ut på många håll och lyckas vi avvärja hotet geopolitisk instabilitet ser vi en hel del köpvärda bolag.