Oktober har varit en trist börsmånad globalt. Amerikanska S&P 500 har fortsatt ner och slutade exempelvis månaden 2,1% i lokal valuta, dock inte lika illa som de dryga -5% vi såg i september.
Den svenska kronan har gått ner igen efter en upphämtning under sista veckan i september när Riksbanken aviserade köp av svenska kronan.
Marknaden
Börshumöret har inte varit på topp i oktober.
USA-BNP var mycket starkare än väntat i 3 kv. BNP, steg 4,9 procent i beräknad årstakt under tredje kvartalet enligt det första estimatet från BEA (Bureau of Economic Analysis). Väntat var +4,3 procent. Den privata konsumtionen steg dessutom med starka +4,0 procent under kvartalet. Ovanstående statistik fick marknaden att vända ner då den anses för starkt och därmed bidra till att de högre räntorna kommer att stanna längre. Vi noterar också förnyad styrka i räntorna i USA enligt nedan. Finansminister Yellen sa efter siffrorna att räntornas rally enbart beror på den starkare ekonomin. Det har ingenting att göra med de senaste veckorna alltmer diskuterade amerikanska budgetunderskotten och statsskulden. Som vi har noterat, har amerikanska räntor stigit till höga nivåer under de senaste veckorna och det faktum att finansministern väljer att kommentera detta tydliggör att det amerikanska finansdepartementet känner en viss oro iför utvecklingen och sannolikt också ovan nämnda heta potatis, statsskulden.
Även amerikansk detaljhandelns försäljning kom in stark under månaden och bidrog till styrkan i räntorna.
I den positiva vågskålen har vi fått uttalanden från FED, bland annat från ledamot Waller, som menar att den senaste tidens uppgångar på räntemarknaden kan hjälpa den amerikanska centralbanken i ansträngningarna att bromsa inflationen. De finansiella marknaderna stramas åt och de kommer att göra en del av arbetet åt oss, menar han.
Närmaste framtiden
Kortsiktigt kommer marknaden att styras av det osäkra geopolitiska läget i Ukraina och mellanöstern samt inflations- och ränteutvecklingen. Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. Värderingar ser attraktiva ut på många håll och lyckas vi avvärja hotet om recession ser vi en hel del köpvärda bolag.
Blandfonderna:
Cicero Hållbar Mix sjönk med 2% medan Cicero Yield sjönk med 1,3% under månaden. Index slutade -0,1% respektive +0,1%.
Räntefonderna:
Cicero Nordic Corporate Bond slutade -0,4% under oktober månad, Cicero Avkastning var +0,5% medan jämförelseindex var +0,6%.
Aktiefonderna:
Cicero Sverige slutade -4,2% i oktober medan jämförelseindex var ner 3,2%.
Aktiespararna Småbolag Edge var under oktober ner med 5,2% medan jämförelseindex var ner med 3,8%.
Cicero Offensiv Hållbar sjönk med 3,1%. Detta var något sämre än jämförelseindex som sjönk med 0,5%.
Cicero Global sjönk med 3,6%. Detta var något sämre än jämförelseindex som sjönk med 0,5%.
Peabfonden sjönk med 4,5%. Detta var något sämre än jämförelseindex som sjönk med 3,5%.
Indexfonderna:
Aktiespararna Direktavkastning steg med 1% vilket var i linje med jämförelseindex.
Aktiespararna Topp Sverige sjönk med 1% vilket var i linje med jämförelseindex.
USA-fonder:
Cicero Optimum Fixed income var ner med 2%
Cicero Optimum ESG Sector var upp med 1,4%.