Månadsbrev oktober – återhämtning och rapporter

Börserna runt om i världen har återhämtat merparten av den negativa avkastningen från september. Marknaden har gång på gång även i oktober försökt att ta fasta på negativa faktorer såsom kollapsen i den kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrande, minskade stimulanser, skenande energipriser, inflation och till och med hyperinflation. Marknaden har emellertid kortsiktigt valt att fokusera på bolagsrapporter och dessa är över lag bra.

Världsindex var upp med drygt 3% i lokal valuta under oktober.

Marknaden

Som vi nämner ovan saknar inte marknaden fantasi när det gäller att finna ämnen att oroa sig kring. Emellertid kan man notera att en del av ämnena är intimt sammankopplade. Stimulanser, inflation och energipriser har nära samband och marknaden ser just nu att energiprisstegringarna sannolikt är kortvariga och sprungna ur flaskhalsproblematik. Därmed oroar man sig också mindre för inflationen och tror fortsatt på låga räntor länge till även om FED sannolikt tar ett första försiktigt steg till minskade stimulanser i samband med novembermötet.

I stället väljer marknaden just nu att fokusera på fina rapporter från det tredje kvartalet. Bolag som kommer in bra i portföljerna såsom Peab, Lindab och Truecaller premieras också med rejäla kursuppgångar.

I USA noterar vi, efter att ca 60% av Q3 rapporterna är i hamn, att bolagen överraskar i 64% av fallen på vinst och ca 55% på försäljning, vilket är solida siffror som uppenbarligen är tillräckligt för att bära marknaden framåt.

Vi har också sett exempel på motsatsen, som exempelvis i Bygg Hemma där analytiker har tagit ner estimat inför rapport med fallande kurser som följd och rapporten sedan inte riktigt levererar på grund av problem med leveranskedjor och därmed stigande kostnader med ytterligare kursfall som följd. Detta kan skapa ypperliga köptillfällen på sina håll.

Vidare noterar vi att större bolag som bara ”nästan” når estimaten straffas hårt såsom Ericsson, ABB och Atlas Copco. Sannolikt är det senare ett utslag av höga värderingar där inga misstag tolereras.

Ytterligare en temperaturindikator för marknaden är att nyintroduktionerna (IPO:s) fortsatt är många men inte alltid tas emot positivt. Vi har under oktober hittat guldkornen Netel och Nordisk Bergteknik som vi tror kommer att bli fina investeringar där introduktionskurserna fortsatt är i linje med där aktierna handlas. Motsatsen finns också och det är med glädje vi kan berätta att vi har investerat i bolagen TrueCaller och Flat Capital för fondernas räkning med uppgångar på omkring 100% respektive drygt 300%.

Närmaste framtiden

Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. De massiva finans- och penningpolitiska stimulanserna som just nu pumpas ut för att stödja återhämtningen borgar för ett klimat som normalt gynnar aktieinvesteringar. Det kan dock alltid komma rekyler om osäkerheten ökar.

Blandfonderna:

Cicero Hållbar Mix steg med 0,77% medan Cicero World 0-50 steg med 0,43% under månaden. Index slutade +1,57% respektive +0,78%. Båda fonderna gick därmed något sämre än sina jämförelseindex.

Räntefonderna:

Cicero Nordic Corporate Bond slutade +0,09% under oktober månad, Cicero Avkastning sjönk med 0,06% emedan jämförelseindex var -0,46%.

Aktiefonderna:

Cicero Sverige har sammantaget haft en bra start under sina första tjugofem månader med en uppgång på ca 60%. Under 2020 var Cicero Sverige ca 12% bättre än sitt jämförelseindex. Under oktober var fonden upp med 3,87% och jämförelseindex +2,14%.

Aktiespararna Småbolag Edge har haft en bra fondstart och under oktober var fonden upp med 18,53% medan jämförelseindex steg med 6,16%.

Eligo Strategifond Offensiv sjönk med 3,61%. Detta var något sämre än jämförelseindex som sjönk med 2,89%.

Indexfonderna:

Aktiespararna Direktavkastning steg med 3,97%, vilket var i linje med jämförelseindex.

Aktiespararna Topp Sverige steg med 2,10%, vilket var i linje med jämförelseindex.

Cicero China Index sjönk med 0,07% under månaden, vilket var bättre än jämförelseindex som sjönk med 1,3%.

USA-fonder:

Nystartade Cicero Optimum Fixed income samt Sector rapporterar sina första hela månader. Sector var upp 4,83% och Fixed Income ned 0,74%.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.