Månadsbrev november – Rapporter och inflation

Börserna runt om i världen har fortsatt upp under november även om vägen har varit något gropig, kantad av främst oro för inflation och den nya virusvarianten, Omnikron.

Världsindex var upp med drygt 3% i lokal valuta under november.

Marknaden

Fed-chefen Jerome Powell deltog i en utfrågning i representanthuset där han iögonfallande nog ändrade sin retorik kring inflationen.

Det mest iögonfallande i Powells uttalanden är att han tydligt har övergett tankarna kring tillfällig inflation. Nu medger han tydligt att den amerikanska ekonomin har inflationistiska tendenser. Detta är ett nytt sätt att tala om inflationen och tydliggör att sannolikheten för fortsatta åtstramningar av penningpolitiken samt sedermera möjliga räntehöjningar ökar.

Uttalandena ovan i kombination med en aning oroande efterfrågekommentarer från Apple har fått framför allt teknikbolag att prestera sämre under andra hälften av månaden. Apple ska ha meddelat sina komponentunderleverantörer att efterfrågan på mobilerna i serien Iphone 13 har försvagats. Apple har sedan tidigare sänkt sitt produktionsmål för Iphone 13 i år med upp till 10 miljoner enheter, efter att ursprungligen ha haft ett mål på 90 miljoner. Skälet till sänkningen då var den rådande bristen på komponenter. Nu informerar alltså Apple sina leverantörer att dessa order kan komma att utebli på grunda av lägre efterfrågan.

Utköp från börsen har under den senaste tiden ökat. Under november gjordes ett misslyckat försök i SOBI samtidigt som Ica-handlarnas Förbund lämnar, tillsammans med AMF Pensionsförsäkring, ett offentligt uppköpserbjudande att förvärva samtliga aktier i ICA Gruppen för 534 kronor kontant per aktie. Ica Gruppens styrelse rekommenderar enhälligt aktieägarna i Ica Gruppen att acceptera budet. Budet är villkorat av att ägare till mer än 90 procent av aktierna accepterar budet. Motivet från köpande Ica-Gruppen är att: “Vi behöver anpassa oss för att skapa optimala förutsättningar för verksamheten i Ica Gruppen och därmed för hela Ica-systemet, det har vi alltid gjort under vår 105-åriga historia. Nu behöver vi fokusera på tillväxtorienterade långsiktiga investeringar, vilka lämpar sig bäst utanför börsen.” Motivet är intressant och för tankarna till andra bolag under stort behov av transformation såsom H&M där mycket stora investeringar krävs för att anpassa sig till dagens marknad, vilket kanske inte alltid aktiemarknaden kortsiktigt uppskattar. Marknaden har också under en tid haft aningar om att familjen Persson kanske går i tankarna att köpa ut H&M från börsen. Framtiden får utvisa sanningen i dessa spekulationer.

Närmaste framtiden

Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. De massiva finans- och penningpolitiska stimulanserna som just nu pumpas ut för att stödja återhämtningen borgar för ett klimat som normalt gynnar aktieinvesteringar. Det kan dock alltid komma rekyler om osäkerheten ökar.

Blandfonderna:

Cicero Hållbar Mix steg med 3,77% medan Cicero World 0-50 steg med 2,30% under månaden. Index slutade +1,95% respektive +1,35%. Båda fonderna gick därmed klart bättre än sina jämförelseindex.

Räntefonderna:

Cicero Nordic Corporate Bond slutade +0,05% under november månad, Cicero Avkastning sjönk med 0,15% emedan jämförelseindex var +0,42%.

Aktiefonderna:

Cicero Sverige har sammantaget haft en bra start under sina första tjugofem månader med en uppgång på ca 61%. Under 2020 var Cicero Sverige ca 12% bättre än sitt jämförelseindex. Under november var fonden upp med 1,24% och jämförelseindex -1,93%.

Aktiespararna Småbolag Edge har haft en bra fondstart och under november var fonden upp med 4,05% medan jämförelseindex steg med 1,98%.

Eligo Strategifond Offensiv steg med 4,11%. Detta var klart bättre än jämförelseindex som steg med 3,16%.

Indexfonderna:

Aktiespararna Direktavkastning steg med 3,97%, vilket var i linje med jämförelseindex.

Aktiespararna Topp Sverige steg med 2,10%, vilket var i linje med jämförelseindex.

Cicero China Index sjönk med 0,07% under månaden, vilket var bättre än jämförelseindex som sjönk med 1,3%.

USA-fonder:

Nystartade Cicero Optimum Fixed income samt Sector. Sector var upp 6,17% och Fixed Income upp med 4,01%.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.48 Inflationen går i rätt riktning

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.47 Kalkonvecka i Open AI

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.46 Inflationen i USA verkar vara under kontroll

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.45 Ska börsen fortsätta uppåt?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.