Börserna runt om i världen har varit stigande efter den svagare månaden oktober. Världsindex är i lokal valuta upp ca 12%. I SEK är dock Världsindex upp ungefär 7%. Kronan har fortsatt att vara stark vilket är orsaken till skillnaderna ovan.
Marknaden
Redan någon dag innan valet i USA blev marknaden trött på att vänta på det slutgiltiga valresultatet. Det verkade som om man hade bestämt sig för att valresultatet var mindre viktigt. Både Trump och Biden sågs som hyfsade kandidater ur marknadens perspektiv. Det faktum att Biden inte skulle få demokratisk majoritet i båda kamrarna skulle försvåra för honom att införa exempelvis ”dyra” sociala reformer vilket tycktes vara det sista kvitto som marknaden behövde för att bli på bättre humör.
Under månaden har även vaccinnyheter bidragit till det muntra börshumöret. Tre bolag verkar ha vaccin som i princip är klara för leverans, kanske redan under december.
Trots tilltagande pandemisk spridning är marknaden positiv och fokuserad på ytterligare stimulanser som kommer att stötta världens ekonomier. Centralbankerna världen över utökar samtidigt sina penningpolitiska stimulanser genom att köpa mer obligationer (s.k QE). Vi har fått sådana besked från både vår egen Riksbank samt från de större ECB och FED. Därmed kommer räntorna att förbli låga länge vilket gynnar investerare i mer riskfyllda tillgångar såsom exempelvis aktier.
I Europa är det som vanligt problematiskt att komma överens om stimulanser. Polen och Ungern lade sina veton för att stoppa det föreslagna hjälppaketet i EU trots, eller kanske på grund av, att de båda är nettobidragstagare i programmet. Genom sitt veto vill Polen och Ungern tvinga övriga 25 medlemsländer att underlätta utbetalning av EU-pengar till länder som bryter mot EU-krav på god rättsstatlighet och demokratiska principer. Länderna vill få EU att slumpa kravet om eventuell förtida återbetalning av stöd till länder som bryter mot EU:s rättsstatsprinciper och menar att detta endast handlar om förmynderi och att alla länder ska vallas in i samma liberala, ideologiska fålla. Dödläget kvarstår trots att stödet behövs så väl. EU måste hitta en väg att bli mer handlingskraftigt nu när så många länder ingår. Det är ohållbart att det ska krävas absolut konsensus i de långsiktiga budgetfrågorna. Risken blir att inga svåra beslut kommer att fattas
Närmaste framtiden
Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. De massiva finans- och penningpolitiska stimulanserna som just nu pumpas ut för att stödja återhämtningen borgar för ett klimat som normalt gynnar aktieinvesteringar. Det kan dock alltid komma rekyler om osäkerheten ökar.
Blandfonderna:
Cicero Hållbar Mix steg med 2,81% medan Cicero World 0-50 steg med 1,4% under november månad. Index slutade 3,77% respektive 1,79%. Båda fonderna tappade därmed mot sina jämförelseindex och skillnaderna förklaras av räntedelen samt en nedviktning av försiktighetsskäl inför det amerikanska valet.
Räntefonderna:
Cicero Nordic Corporate Bond slutade +0,64% under november månad, Cicero Avkastning steg med 0,36% under månaden.
Aktiefonderna:
Cicero Sverige har sammantaget haft en bra start under sina första fjorton månader med en uppgång på ca 30%. Under 2020 är Cicero Sverige ca 5,5% bättre än sitt jämförelseindex. Under november var fonden upp med 11,45% och jämförelseindex +11,85%.
Eligo Strategifond Offensiv steg med 6,25%. Detta var något sämre än jämförelseindex som steg med 6,87%. Även här förklaras skillnaden av de invalda Hållbara bolagen som har klarat sig lite sämre än jämförelseindex i marknadsoron.
Indexfonderna:
Aktiespararna Direktavkastning steg med 9,62%, vilket var i linje med jämförelseindex.
Aktiespararna Topp Sverige steg med 11,82%, vilket var i linje med jämförelseindex.
Cicero China Index steg med 3,17% under månaden, vilket var något sämre än jämförelseindex som steg med 7,37%.