Ett stökigt kvartal innehållande allvarlig partiell finansiell stress, avslutades i fredags med stigande börser och fallande långräntor. Under mars har främst bankers stabilitet globalt oroat marknaden.
Merparten av oron kanaliserade sig dock mot slutet av februari och början på mars, Därför är Världsindex trots allt upp med drygt 2% i svenska kronor under månaden.
Morningstar – ”Årets bästa fond”
Vi vill uppmärksamma våra läsare på att Cicero’s fond, Aktiespararna Direktavkastning, blev korad till ”Bästa Sverigefond 2022” på en galamiddag hos fondutvärderaren Morningstar i mitten på mars. Stort grattis till förvaltningsteamet.
Marknaden
Turbulensen kring banker internationellt har varit stor under mars. Silicon Valley Bank i USA visade sig ha stora hål i balansräkningen. Kapitaliseringen har gått från drygt 10% vid ingången av 2022 till 0,1% (Core Tier 1) när problemen uppdagades och banken i princip gick omkull även om FED till slut lyckades sälja banken till ett mycket reducerat pris. Även anrika Credit Suisse upphörde att existera som fristående bank efter 167 år vid en räddningsaktion från centralbanken där man tvingade konkurrenten UBS att köpa Credit Suisse under månaden.
Problemen som bankerna har hamnat i härrör sig från räntehöjningarna under 2022 i kombination med för stora och för långa obligationspositioner. När räntorna stiger faller obligationer i värde, framför allt de med längre löptid. Har man investerat för mycket av sin likviditet i långa obligationer kan fallen skapa dessa problem. När bankerna sedan visar sig vara på obestånd vill kunder dessutom ta ut sina insättningar och problemen förstärks ytterligare.
I takt med att månaden har gått har marknaden ändå bestämt sig för att problemen sannolikt är begränsade till ett fåtal banker samtidigt som bankoron sannolikt gör centralbanker mindre benägna att höja räntor i samma takt som tidigare.
Inflationen i framför allt USA verkar avta och vi har sett en tydlig börsåterhämtning under andra hälften av månaden.
Närmaste framtiden
Kortsiktigt kommer marknaden att styras av det osäkra geopolitiska läget i Ukraina och inflations- och ränteutvecklingen. Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. Värderingar ser fortfarande attraktiva ut och lyckas vi avvärja hotet om recession ser vi en hel del köpvärda bolag.
Blandfonderna:
Cicero Hållbar Mix sjönk med 0,5% medan Cicero Yield sjönk med 0,9% under månaden. Index slutade +2,1% respektive +0,8% Fonderna gick därmed något sämre än sina jämförelseindex.
Räntefonderna:
Cicero Nordic Corporate Bond slutade -1,4% under mars månad, Cicero Avkastning var -0,4% medan jämförelseindex var +0,8%.
Quesada Bond Opportunity sjönk med 1,1%.
Aktiefonderna:
Cicero Sverige slutade -1,8% i mars medan jämförelseindex var ner 1,1%.
Aktiespararna Småbolag Edge har haft en bra fondstart och under mars var fonden ner med 0,8% medan jämförelseindex var ner med 2,1%.
Cicero Offensiv Hållbar sjönk med 2,5%. Detta var något sämre än jämförelseindex som sjönk med 2,4%.
Cicero Global steg med 0,2%. Detta var något sämre än jämförelseindex som steg med 2,4%.
Quesada Vision sjönk med 3,6%. Detta var sämre än jämförelseindex som steg med 1,7%.
Peabfonden sjönk med 4,3%. Detta var något sämre än jämförelseindex som sjönk med 3%.
Indexfonderna:
Aktiespararna Direktavkastning sjönk med 4,8% vilket var i linje med jämförelseindex.
Aktiespararna Topp Sverige steg med 0,3% vilket var i linje med jämförelseindex.
USA-fonder:
Cicero Optimum Fixed income var upp 3,5%
Cicero Optimum ESG Sector var upp 2,1%.