Månadsbrev mars – Börsen gick starkt i mars

Börserna runt om i världen var stigande under mars i takt med att vaccinering fortskrider. Världsindex är upp ca 6,5% i SEK under månaden.

Marknaden

Under februari fokuserade marknaden mycket på stigande marknadsräntor framför allt i USA och en oro för att dessa rörelser var relaterade till en ökad oro för inflation driven av expansiv finans- och penningpolitik. Under mars har räntestegringen avtagit och marknadsoron därmed avtagit.

Centralbanker världen över har upprepade gånger varit ute och förvissat marknaden om att vi befinner oss mycket långt från räntehöjningar och att en eventuell sådan kommer att aviseras mycket långt i förväg. Vidare bekräftar man att pandemin är långt ifrån över och därmed är ekonomierna i behov av stöttning under lång tid framöver.

Marknaden har därmed återhämtat sig på bred front. Vi har sett stigande kurser från bolagssegment som är beroende av att pandemin avtar och ekonomierna återhämtar sig. Detta är typiskt större bolag inom exempelvis bank- och verkstadssegmentet. Detta exemplifieras inte minst via den fina utvecklingen i våra indexfonder Aktiespararna Direktavkastning och Aktiespararna Topp Sverige.

Då räntestegringen har avtagit har detta dessutom fått till följd av att vi har sett återhämtning i tillväxtbolag som gynnas av lägre räntor. Därmed har vi således sett en mycket positiv utveckling i alla våra aktierelaterade fonder.

Det är nu mycket viktigt att vaccineringarna fortlöper så snabbt som möjligt, ju snabbare samhället normaliseras desto bättre. I Europa har man hittills erbjudit ca 15% av befolkningen en första spruta medan man har hunnit betydligt längre i exempelvis USA och Storbritannien. I USA har vi sett att trycket ökar i ekonomin och exempelvis inköpschefsindexet Philly Fed-index steg i mars till den högsta nivån på 48 år.

Närmaste framtiden

Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. De massiva finans- och penningpolitiska stimulanserna som just nu pumpas ut för att stödja återhämtningen borgar för ett klimat som normalt gynnar aktieinvesteringar. Det kan dock alltid komma rekyler om osäkerheten ökar.

Blandfonderna:

Cicero Hållbar Mix steg med 4,53% medan Cicero World 0-50 steg med 2,82% under marsmånad. Index slutade +3,31% respektive +1,69%. Båda fonderna tog rejält mot sina jämförelseindex och skillnaderna förklaras främst av bra återhämtning i miljöinriktade invalda hållbara bolag som fonderna äger.

Räntefonderna:

Cicero Nordic Corporate Bond slutade +0,43% under mars månad, Cicero Avkastning steg med 0,14% under en månad då jämförelseindex i stället steg med 0,24%.

Aktiefonderna:

Cicero Sverige har sammantaget haft en bra start under sina första nitton månader med en uppgång på ca 49%. Under 2020 var Cicero Sverige ca 12% bättre än sitt jämförelseindex. Under mars var fonden upp med 6,13% och jämförelseindex +9,8%.

Eligo Strategifond Offensiv steg med 7,6%. Detta var bättre än jämförelseindex som steg med 6,6%. Skillnaderna förklaras främst av bra återhämtning i miljöinriktade invalda hållbara bolag som fonden äger.

Indexfonderna:

Aktiespararna Direktavkastning steg med 9,39%, vilket var i linje med jämförelseindex.

Aktiespararna Topp Sverige steg med 9,83%, vilket var i linje med jämförelseindex.

Cicero China Index steg med 1,3% under månaden, vilket var sämre än jämförelseindex som steg med 3,8%.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.