Månadsbrev Maj – Skuldtaksförhandlingar – en våt filt

Maj har präglats av de amerikanska skuldtaksförhandlingarna som, om de inte går iland, riskerar att få USA att ställa in betalningarna från den 5:e juni enligt finansminister Yellen.

Ovanstående har också bidragit till viss volatilitet i marknaden.

Världsindex är trots allt upp med drygt 4,5% i svenska kronor under månaden. Hela den uppgången beror dock på svagare svensk krona. I lokalvaluta var världsindex ner bed drygt 1% i maj.

Marknaden
USA har som bekant en mycket hög statsskuld. Skuldtaket är den gräns för hur hög skulden maximalt får vara. Då USA kontinuerligt har budgetunderskott har man tvingats höja detta tak ett antal gånger under årens lopp. Pengarna är beräknade att ta slut 5 juni enligt finansminister Janet Yellen. Som svar satte ratinginstitutet Fitch USA på ”ratings watch” vilket har pressat upp statsskuldsväxlar med förfall strax efter 1 juni till flera procentenheter över Feds styrränta och den amerikanska 10-årsräntan har gått upp med 0,4% till 3,80 under maj. Vi är övertygade om att skuldtaksfrågan löses även denna gång. Det handlar om politiskt spel mellan Bidens utgifter och Republikanernas önskan att få igenom så mycket som möjligt av sina krav. Men marknaden blir alltid nervös vid dessa förhandlingar trots att skuldtaket har höjts 78 gånger sedan 1960 föregående av samma förhandlingar. (En lösning nåddes i början av juni)

Den amerikanska halvledartillverkaren Nvidia rapporterar ett justerat resultat per aktie på 1:09 dollar för det första kvartalet under månaden. Analytikernas förväntningar låg på 0:92 dollar, så redan resultatet var klart bättre än väntat men förklarade inte hela rusningen i aktien på 25%. Det var i stället bolagets kommentar att “I hela vårt produktsortiment för datacenter måste vi öka vårt utbud avsevärt för att möta den rusande efterfrågan på produkterna” Bolaget spår att intäkterna för det andra kvartalet uppgår till 11 miljarder dollar plus/minus 2 procent, jämfört med analytikernas snittestimat på 7,1 miljarder dollar och bruttomarginalen kommer att öka från 67 till 70%. Hela efterfrågeökningen är relaterat till AI och det lagringsbehov dessa nya tjänster kräver. Förändringen i guidning är häpnadsväckande.
I våra globala- och blandfonder är Nvidia 4:e största position och förutom Nvidia gick ett antal bolag relaterade till sektorn mycket bra. Nvidia, AMD, Lam Research, Servicenow, ASML och Taiwan Semiconductor var alla upp med 15%-40% under månadens handel.
Vi har länge varit positiva till halvledare- och lagringsbolag och vi har rejäla övervikter i portföljerna. Det ska bli mycket roligt att följa utvecklingen under den närmaste tiden.

Närmaste framtiden
Kortsiktigt kommer marknaden att styras av det osäkra geopolitiska läget i Ukraina och inflations- och ränteutvecklingen. Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. Värderingar ser fortfarande attraktiva ut och lyckas vi avvärja hotet om recession ser vi en hel del köpvärda bolag.

Blandfonderna:
Cicero Hållbar Mix steg med 1,4% medan Cicero Yield steg med 1,9% under månaden. Index slutade +2,5% respektive +1,4%.

Räntefonderna:
Cicero Nordic Corporate Bond slutade +0,1% under maj månad, Cicero Avkastning var 0,3% medan jämförelseindex var +0,2%.

Aktiefonderna:
Cicero Sverige slutade -2,8% i maj medan jämförelseindex var ner 3,5%.

Aktiespararna Småbolag Edge har haft en bra fondstart och under maj var fonden ner med 6,4% medan jämförelseindex var ner med 4,7%.

Cicero Offensiv Hållbar steg med 4,3%. Detta var något sämre än jämförelseindex som steg med 4,7%.

Cicero Global steg med 3,5%. Detta var något sämre än jämförelseindex som steg med 4,7%.

Peabfonden sjönk med 2,4%. Detta var något sämre än jämförelseindex som sjönk med 2%.

Indexfonderna:
Aktiespararna Direktavkastning sjönk med 9,5% vilket var i linje med jämförelseindex.

Aktiespararna Topp Sverige sjönk med 2,2% vilket var i linje med jämförelseindex.

USA-fonder:
Cicero Optimum Fixed income var upp 3,1%

Cicero Optimum ESG Sector var upp 6%.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.28 Överraskande låg amerikansk inflation

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.27 Aktiespararna Småbolag Edge firar 3 år och får 5 stjärnor av Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.26 ”Vad väntar Riksbanken på?”

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.25 S&P 500 ska fortsätta uppåt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.