Månadsbrev Maj – Oväntat starka marknader i maj

Marknaden har varit volatil under maj och ömsom fokuserat på stigande räntor men också ekonomisk återhämtning. En oväntat stark rapport från Nvidia bidrog också till att stärka börshumöret under den senare delen av månaden. Sammantaget leder ovanstående till att världsindex i lokal valuta är upp omkring 4,5% men endast 0,09% i SEK under månaden. Det senare förklaras av att den svenska kronan har varit stark i motsvarande utsträckning, alltså en förstärkning med ca 4,4 procentenheter.

Marknaden
Som vanligt har månaden styrts av händelseförloppet på de amerikanska marknaderna. Amerikanska räntor föll initialt under maj och 10-åringen föll från 4,68% ner mot 4,35% i mitten av månaden. Det var framför allt presentationen av protokollet från FED:s senaste räntemöte som inte var så munter ur ett räntesänkningsperspektiv. Protokollet visade en splittring bland medlemmarna där några ansåg att ytterligare räntehöjningar kunde vara nödvändiga för att få ner inflationen, medan andra trodde att tillräckliga åtgärder redan hade vidtagits och att det bara var en tidsfråga tills de tydliga effekterna ska framträda. FED:s medlemmar framhöll vikten av att förbli flexibla och beroende av inkommande data och man planerar att noga övervaka inflationsutvecklingen innan några räntesänkningar övervägs, vilket innebär att det dröjer. Efter presentationen av protokollet började räntorna stiga igen och den amerikanska 10-åringen han stiga till 4,61% igen innan den föll tillbaka något och stängde maj på 4,50%.

Den 22:e maj rapporterade Nvidia och infriade högt ställda förväntningar. Nvidia nådde en rekordkvartalsintäkt på 26 miljarder dollar, vilket är en ökning med 18% jämfört med föregående kvartal och 262% jämfört med samma period förra året. Nvidia uppdaterade också sin prognos och förväntar sig fortsatt stark tillväxt. De annonserade även en tiodelad aktiesplit och ökade sin kvartalsvisa kontantutdelning med 150%, det sistnämnda är dock endast 40 cent per år på en aktie som kostar USD 1100. Nvidia är för närvarande det enskilt viktigaste bolaget i världen för börstemperaturen och även denna gång lyckades bolaget att vända en aktiemarknad på lite surt humör.

Historien har visat att maj månad normalt sett är en relativt sett svag börsmånad då index sedan 1950 bara har avkastat 0,2 % i snitt. Att det går upp starkt i maj är en indikation på en positiv aggregerande psykologi och granskar vi alla maj månader där amerikanska S&P 500 har gått upp med tre procent eller mer så visar det en positiv börstrend för de resterande sju börsmånaderna, fram till årsskiftet. Historiskt har S&P 500 stigit med tre procent eller mer vid 17 tillfällen och vid 12 av dessa, dvs i drygt 70%, har börsen under de kommande sju månaderna också stigit.

Närmaste framtiden
Kortsiktigt kommer marknaden att styras av det osäkra geopolitiska läget i Ukraina och mellanöstern samt inflations- och ränteutvecklingen. Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. Värderingar ser attraktiva ut på många håll och lyckas vi avvärja hotet om recession ser vi en hel del köpvärda bolag.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.28 Överraskande låg amerikansk inflation

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.27 Aktiespararna Småbolag Edge firar 3 år och får 5 stjärnor av Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.26 ”Vad väntar Riksbanken på?”

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Veckobrev v.25 S&P 500 ska fortsätta uppåt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna direkt …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.