Månadsbrev maj – Flöden styr börsutvecklingen

Maj har varit ytterligare en trist börsmånad om än med mindre nedgångar än i april.

Efter en stark avslutning på månaden var Världsindex slutligen ner med 0,2% i lokal valuta under maj.

Marknaden
Inflationen fortsätter att oroa marknaden. Inflationstakten i EU steg till 8,1 procent i maj jämfört med 7,4 procent i april och förväntningarna som låg på 7,7%. Vi ser tydligt att den största boven i dramat för närvarande är livsmedel, vilket man ju hade kunnat ana när man besöker en ICA-butik nu för tiden. Som vi tidigare har diskuterat är det av största vikt att inte avtalsrörelsen tar fasta på de inflationssiffror vi nu ser i förhandlingarna efter sommaren. Då hamnar vi lätt i en negativ spiral a la 1970-talet. Innan vi ser en vändning i förändringstakten är det svårt att se att börsen kan gå bra.

En händelse som fick mycket genomslag på marknaden var ett uttalande från FED-chefen Powell där han är mycket tydlig med vikten av inflationsbekämpning. Beslutsamheten ska inte ifrågasättas, även om det kräver att arbetslösheten pressas upp, menar han. Det är något vi måste göra, sade han, och tillade att det kan “involvera viss smärta”. Uttalandena skapade negativt sentiment i marknaden och bidrog till tydliga nedgångar på aktiemarknaden samtidigt som räntorna steg.

Inte alla höjer räntan, Kinas centralbank, PBOC, sänkte den femåriga räntan, LPR, till 4,45% från tidigare 4,60. LPR-räntan är tänkt att vara ett marknadsbaserad benchmark för nya lån till företag och hushåll. Det vi ser är självklart ett tecken på den avmattning Kinas ekonomi upplever för tillfället, inte minst drivet av den strikta kampen mot Covid. Den kraftiga försvagningen i kinas ekonomi är ytterligare ett hot under uppsegling, inte bara för Världens ekonomiska tillväxt utan även för stabiliteten i landet. Under våren har vi sett, för Kina, mycket kraftfulla protester mot nedstängningarna.

Inflödet till den globala aktiemarknaden har under det senaste 1,5 åren varit hela 1 400 miljarder USD. Nu under april och maj har säljtrycket i stället varit på rekordnivåer men om alla pengar som flödat in under de senaste åren ska ut igen från börsen så kommer det bli fortsatt dramatiska kursfall. Även om börsen påverkas av värderingar och andra positiva eller negativa händelser så är det de facto flödena som i slutändan styr kursutvecklingen. Bara 2 procent har tagits ut hittills av de senaste årens inflöde.

Närmaste framtiden
Kortsiktigt kommer marknaden att styras av det osäkra geopolitiska läget i Ukraina och inflations- och ränteutvecklingen. Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. Värderingar har kommit ner och lyckas vi avvärja hotet om recession ser vi en hel del köpvärda bolag.

Blandfonderna:
Cicero Hållbar Mix sjönk med 1,9% medan Cicero World 0-50 sjönk med 1,7% under månaden. Index slutade +0,2% respektive +0,4% Fonderna gick därmed något sämre än sina jämförelseindex.

Quesada Yield sjönk med 1,7% medan Quesada Balanserad sjönk med 0,9% och Quesada Offensiv sjönk med 1,5% under månaden. Index slutade -1% respektive -1,1% samt -0,8%. Fonderna gick därmed något sämre än sina jämförelseindex.

Räntefonderna:
Cicero Nordic Corporate Bond slutade -1,2% under maj månad, Cicero Avkastning var -1% medan jämförelseindex var –0,7%.

Quesada Ränta slutade -0,5% under maj månad, Quesada Bond Opportunity sjönk med 0,2%.

Aktiefonderna:
Cicero Sverige slutade -2,4% i maj medan jämförelseindex var ner 0,5%.

Aktiespararna Småbolag Edge har haft en bra fondstart och under maj var fonden ner med 2,2% medan jämförelseindex var ner med 1,2%.

Cicero Offensiv Hållbar sjönk med 1,2%. Detta var något sämre än jämförelseindex som sjönk med 0,2%.

Quesada Global steg med 0,4%. Detta var klart bättre än jämförelseindex som sjönk med 0,2%.

Quesada Vision sjönk med 1,5%. Detta var något sämre än jämförelseindex som sjönk med 0,3%.

Quesada Sverige sjönk med 1,2%. Detta var något sämre än jämförelseindex som sjönk med 1,1%.

Indexfonderna:
Aktiespararna Direktavkastning sjönk med 1,8%, vilket var i linje med jämförelseindex.

Aktiespararna Topp Sverige sjönk med 0,9%, vilket var i linje med jämförelseindex.

USA-fonder:
Nystartade Cicero Optimum Fixed Income samt Sector. Sector var ner 0,2% och Fixed Income ner med 0,5%.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.13 Stilla veckan gav små marknadsrörelser

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.12 FED sänkte inte… men börserna steg ändå!

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.11 Ny besvikelse för USA-inflationen

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Månadsbrev Februari – Amerikanska börser tar fart igen

Efter lite lugnare utveckling i januari har marknaden åter fått upp ångan rejält i februari. Amerikanska S&P 500 är exempelvis …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.