Börserna runt om i världen var avvaktande under maj med förnyad inflationsoro i inledningen av månaden. Viktigaste hållpunkt i juni blir den Amerikanska Centralbanken (FED) som håller möte och förhoppningsvis ger marknaden en tydlig hint om inflationsförväntningarna.
Marknaden
Marknaden slits just nu mellan två ytterligheter – de låga räntorna kommer att stanna för alltid vilket stödjer aktieinnehav – eller är inflationen på väg att göra sitt intåg efter alla kraftiga finansiella stimulanser som till slut eldar på prissättningen.
Det sistnämnda skulle innebära räntehöjningar från centralbankerna. FED släppte protokollet från det senaste räntemötet i början av maj och Robert Kaplan, Dallas representant i centralbanksledningen, vädrade här inflationsoro och menade att räntehöjningar borde diskuteras. Marknadsräntorna steg, och börserna tog genast ett steg tillbaka.
Vi noterade dessutom oväntat hög KPI-inflation i USA i maj. Vi tror dock att faktorerna som trycker upp inflationen nu huvudsakligen är tillfälliga då de jämförs med de stängda ekonomierna för ett år sedan, då blir tillväxttakten hög. En expansiv penning- och finanspolitik fortsätter att spela en viktig roll för att stötta återhämtningen.
Slutligen, Tesla och vd:n Elon Musks lappkast i fråga om att ta emot bitcoin för köp av bolagets elbilar sänkte bitcoinpriset med över 30 procent under maj. Elon Musk uppgav att bolaget hyser oro över hur mycket fossila bränslen som nyttjas i brytning och transferering av bitcoin. “Kryptovaluta är en bra idé på många nivåer och vi tror det finns en lovande framtid, men detta kan inte ske på bekostnad av miljön”, skrev Musk på Twitter. Vi lyfter ämnet då Bitcoin, och andra kryptovalutor har blivit så stort att en krasch potentiellt kan påverka marknadens humör i övrigt.
Närmaste framtiden
Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. De massiva finans- och penningpolitiska stimulanserna som just nu pumpas ut för att stödja återhämtningen borgar för ett klimat som normalt gynnar aktieinvesteringar. Det kan dock alltid komma rekyler om osäkerheten ökar.
Blandfonderna:
Cicero Hållbar Mix sjönk med 0,96% medan Cicero World 0-50 sjönk med 0,49% under maj månad. Index slutade -0,25% respektive -0,20%. Båda fonderna tappade något mot sina jämförelseindex och skillnaderna förklaras främst av sämre utveckling i miljöinriktade invalda hållbara bolag som fonderna äger.
Räntefonderna:
Cicero Nordic Corporate Bond slutade +0,28% under maj månad, Cicero Avkastning steg med 0,13%.
Aktiefonderna:
Cicero Sverige har sammantaget haft en bra start under sina första tjugoen månader med en uppgång på ca 56%. Under 2020 var Cicero Sverige ca 12% bättre än sitt jämförelseindex. Under maj var fonden upp med 1,04% och jämförelseindex +1,23%.
Eligo Strategifond Offensiv sjönk med 1,1%. Detta var något sämre än jämförelseindex som sjönk med 0,35%.
Indexfonderna:
Aktiespararna Direktavkastning steg med 1,93%, vilket var i linje med jämförelseindex.
Aktiespararna Topp Sverige steg med 1,18%, vilket var i linje med jämförelseindex.
Cicero China Index sjönk med 0,75% under månaden, vilket var sämre än jämförelseindex som steg med 2,70%.