Marknaden har varit relativt stabilt i juni, åtminstone på det internationella planet. Amerikanska räntor har hållit sig relativt stabila och marknaden har tuffat på, ledd av teknikbolagen. Sammantaget leder ovanstående till att världsindex i lokal valuta är upp 2,23% och ytterligare 0,6% i SEK under månaden. Det senare förklaras av att den svenska kronan har försvagats i motsvarande mån, 0,6%. Även S&P 500 har varit stark med en uppgång på 3,59% i lokal valuta. Den svenska marknaden däremot har inte hängt med riktigt. Exempelvis OMX-index är ner med 1,31% under månaden.
Marknaden
Som vanligt har månaden styrts av händelseförloppet på de amerikanska marknaderna. Bland annat kom positiva nyheter för inflationen i USA i form av minskad inflationstakt till 3,3% från 3,4% föregående månad, enligt US Bureau of Labor Statistics, vilket fick fart på aktiemarknaden. Inflationssiffrorna visade en relativt bred nedgång där flera faktorer bidrog till minskning: Energiindexet sjönk med 2,0%, främst på grund av en minskning med 3,6% i bensinpriserna. Matindexet ökade med blygsamma 0,1% totalt, medan mat hemma var oförändrad och mat på restauranger var upp med försiktiga 0,4%. Många ekonomer hade förutspått en inflationstakt på 3,4%, samma som i föregående månad. Givet de inflationsbesvikelser som har kommit succesivt under 2024 får detta ses som positiva nyheter och som en indikation på att inflationspressen börjar avta samt att de åtgärder som vidtagits från FED:s sida för att kontrollera inflationen börjar få effekt. Aktier steg och räntorna har hållit sig stabila under månaden efter beskedet.
Vi noterar att Goldman Sachs har tagit upp sitt S&P 500 forecast till 5600 från 5200 vilket är ett av de högsta estimaten i marknaden för 2024 och ger en hyfsad uppsida på 9% fram till årsskiftet härifrån. Man motiverar det med mindre vinstestimatsjusteringar och tror dessutom på en högre värdering där P/E multiplar ska gå från 19.5x to 20.4x. Framför allt är det Megacaps som har hållit upp EPS estimaten vilket har bidrar till att man vågar tro på högre värderingar. Av årets ungefär 15% uppgång i S&P har vinster & värdering bidragit lika mycket till uppgången.
Riksbanken valde att avvakta med ytterligare räntesänkningar i juni efter den inledande i maj. Enligt riksbankschefen tycks inte kronan ha straffats av beslutet av att gå före ECB med att sänka styrräntan, vilket i viss mån kan ha givit lite mer råg i ryggen för att Riksbanken nu öppnar för en ytterligare möjlig räntesänkning i år. Vi noterade också att ECB inledde sin räntesänkningscykel i juni med en sänkning på 0,25%.
Närmaste framtiden
Kortsiktigt kommer marknaden att styras av det osäkra geopolitiska läget i Ukraina och mellanöstern samt inflations- och ränteutvecklingen. Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. Värderingar ser attraktiva ut på många håll och lyckas vi avvärja hotet om recession ser vi en hel del köpvärda bolag.