Månadsbrev juni – Räntemarknaden leder utvecklingen

Börserna runt om i världen var avvaktande under juni med en viss förnyad inflationsoro. Viktigaste hållpunkt i juni var den Amerikanska Centralbanken (FED) som höll möte i mitten av juni och lämnade styrränta och stimulerande åtgärder oförändrade. Världsindex är upp med ca 1,5% i lokal valuta. Notera att då dollarn har varit stark, efter FED:s räntebesked, är uppgången för Världsindex i SEK hela 4%.

Marknaden

Trots ovanstående centralbanksbesked fick inte marknaden alla frågetecken uträtade. Den s.k ”Dot Plot”, centralbanksledamöternas estimat på den framtida ränteutvecklingen, visar att ledamöterna förväntar sig i snitt två räntehöjningar fram till slutet av 2023. Detta var en något mer hökaktig bild än vad marknaden hade förväntat sig varför kortdaterade räntor fortsatte att stiga. De längre löptiderna som exempelvis den 10-åriga obligationen sjönk emellertid. Marknaden är därmed således fortsatt osäker på vilket ben man ska stå rörande oro kring räntehöjningar och inflation kontra viljan att köpa mer riskfyllda tillgångar såsom aktier. Utvecklingen i år har varit fin på världens börser men för att marknaden ska ta ytterligare ett steg krävs nya tydliga tecken på uthålligt låg inflation.

Notera att Securitas lämnar storbolagsindex, OMXS30, efter 21 år och ersätts vid halvårsskiftet av snabbväxande teknikbolaget Sinch. Detta kommer att innebära att dessa förändringar blir aktuella att genomföra i vår Indexfond Aktiespararna Topp Sverige. Vi gillar Sinch, som de flesta av våra aktivt förvaltade fonder innehar, och det ska bli roligt att bolaget nu även kommer att ägas av vår fina Indexfond.

Ytterligare en nyhet för Aktiespararna Topp Sverige är att fonden nu blir hållbar med nytt namn, Aktiespararna Topp Sverige Hållbar, och nytt jämförelseindex SIX30SRI. Det är roligt att alla fonder hos Cicero nu är hållbara.

Närmaste framtiden

Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. De massiva finans- och penningpolitiska stimulanserna som just nu pumpas ut för att stödja återhämtningen borgar för ett klimat som normalt gynnar aktieinvesteringar. Det kan dock alltid komma rekyler om osäkerheten ökar.

Blandfonderna:

Cicero Hållbar Mix steg med 2,49% medan Cicero World 0-50 steg med 1,63% under juni månad. Index slutade +2,4% respektive +1,35 %. Båda fonderna tog något mot sina jämförelseindex och skillnaderna förklaras främst av bättre utveckling i miljöinriktade invalda hållbara bolag som fonderna äger.

Räntefonderna:

Cicero Nordic Corporate Bond slutade +0,51% under juni månad, Cicero Avkastning steg med 0,12%.

Aktiefonderna:

Cicero Sverige har sammantaget haft en bra start under sina första tjugotvå månader med en uppgång på ca 58%. Under 2020 var Cicero Sverige ca 12% bättre än sitt jämförelseindex. Under juni var fonden upp med 1,21% och jämförelseindex +0,95%.

Eligo Strategifond Offensiv steg med 4,41 %. Detta var något sämre än jämförelseindex som steg med 4,49%.

Indexfonderna:

Aktiespararna Direktavkastning steg med 1,53%, vilket var i linje med jämförelseindex.

Aktiespararna Topp Sverige Hållbar steg med 0,92%, vilket var i linje med jämförelseindex.

Cicero China Index steg med 1,3% under månaden, vilket var bättre än jämförelseindex som steg med 0,1%.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.