Marknaden har haft en stabil utveckling från månadsskifte till månadsskifte med en uppgång i Världsindex på 1,8% i lokal valuta eller omkring 2,9% i SEK på grund av förnyad försvagning av den svenska kronan. Under juli duggar bolagsrapporterna för det andra kvartalet tätt och vi har noterat att den knappast räcker att komma in i linje med förväntningarna, varken för svenska verkstadsbolag eller amerikanska teknikbolag, man måste slå förväntningarna för att aktierna inte ska falla. Vi ar därmed sett en klart ökad volatilitetsökning under juli och VIX är upp med 31,5%
Amerikanska räntor har trendat neråt under månaden där den 10-åriga räntan är ner från omkring 4,4% till 4,0%. Även den ökade osäkerheten i mellanöstern bidrar till ökad volatilitet.
Marknaden
Det är primärt de amerikanska börserna som har satt tonen för börsutvecklingen under månaden.
Volatilitetsindexet (VIX) steg alltså rejält under månaden, vilket indikerar ökad osäkerhet på marknaden. Samtidigt föll räntorna, särskilt på 10-åriga statsobligationer i USA, vilket delvis berodde på marknadens förväntningar om framtida räntesänkningar från FED. Investerare började åter prisa in en sannolik räntesänkning senare redan i september, med en förväntning om ytterligare 1-2 sänkningar i år.
Teknikbolagen har varit särskilt volatila. Efter initiala nedgångar, särskilt inom halvledarsektorn, återhämtade sig aktier som Nvidia och AMD efter bra resultatrapporter och fortsatt optimistiska prognoser för efterfrågan på AI-teknik. Osäkerhet kring framtida investeringar i AI och höga kostnader förknippade med detta har dock bidragit till ökad osäkerheten inom sektorn och inget av ovanstående bolag lyckades nå tillbaka till sina högsta nivåer från inledningen av juli.
Den ekonomiska amerikanska statistiken har varit åt det lite svagare hållet under månaden med fallande inflation, lite avvaktande konsumentaktivitet och något svalnande arbetsmarknad. Ovanstående är faktorer som hittills i år har tolkats positivt av marknaden. Nu verkar tolkningsföreträdet börja vända mot oro över att FED har varit för långsam och kommer att driva den amerikanska ekonomin in i recession. De närmaste veckorna fram till FED-mötet i september lär bli fortsatt nervösa och alla datapunkter kommer att analyseras, (och kanske överanalyseras).
Närmaste framtiden
Kortsiktigt kommer marknaden att styras av det osäkra geopolitiska läget i Ukraina och mellanöstern samt inflations- och ränteutvecklingen. Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. Värderingar ser attraktiva ut på många håll och lyckas vi avvärja hotet om recession ser vi en hel del köpvärda bolag.