Månadsbrev Juli – Starka internationella marknader – men inte i SEK

Juli har åter varit en stark börsmånad globalt där exempelvis S&P 500 var upp 3,11% och världsindex var upp med 3,23%, i lokal valuta.

Då den svenska kronan har varit stark ser avkastningen dock annorlunda ut i svenska kronor, som alla våra fonder avräknas i. Kronan gick 2,7% starkare än USD vilket förklarar avkastningen i fonderna med internationella inslag.

Marknaden
Även om den amerikanska centralbanken FED lät bli att höja räntan i juni har centralbankschef Powell fortsatt att vara hökaktig i sina uttalanden under inledningen av juli. Och mycket riktigt valde man också att höja räntan ytterligare en gång i juli. Marknaden tror för närvarande att detta var den sista höjningen. Man åsätter endast 35% sannolikhet för ytterligare en höjning och första sänkningen med över 50% sannolikhet blir i mars nästa år.

Riskviljan har varierat under månaden men rapporter har givit stöd givet att ungefär 80% av bolagen på S&P 500 har överraskat positivt för Q2. Räntorna, som var stigande i juni, har varit mer stillastående i juli där exempelvis amerikansk 2-åring är i princip oförändrad kring 4,80%. Efter räntehöjningen har FED varit avvaktande i sina kommentarer. Kommande data får peka ut den fortsatta vägen.

Kanske minns Powell 1970-talet. Då praktiserade Fed sin ”stop-and-go”-strategi, som gick ut på att balansera mellan inflationsbekämpning och upprätthållen tillväxt. Resultatet blev att man misslyckades på bägge punkter. När inflationen blivit för hög höjde man räntan. Men när recessionsrisken steg sänkte man den igen, och den inflationstakt som börjat dämpas vände åter upp. Sent 1970-tal låg inflationen på 12 procent och den nye centralbankschefen Paul Volcker fick i uppdrag att knäcka den, kosta vad det kosta ville. Han höjde räntan till som mest 20 procent i juni 1981, vi hoppas verkligen att vi slipper det denna gång.

Vi befinner oss i ett viktigt läge där det är viktigt att göra rätt, vilket är mycket svårt. Man kommer dessutom att få kritik i efterhand oavsett vad man gör. Många menar att Fed missbedömde kraften i inflationen, samtidigt kan man väl tycka att andra gjorde det ännu mer. När Fed hade börjat höja räntan i början av 2022 menade ju vår egen Ingves att nollräntan skulle bestå under överskådlig tid.

Närmaste framtiden
Kortsiktigt kommer marknaden att styras av det osäkra geopolitiska läget i Ukraina och inflations- och ränteutvecklingen. Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. Värderingar ser fortfarande attraktiva ut och lyckas vi avvärja hotet om recession ser vi en hel del köpvärda bolag.

Blandfonderna:
Cicero Hållbar Mix steg med 0,2% medan Cicero Yield steg med 0,3% under månaden. Index slutade +0,6% respektive +0,4%.

Räntefonderna:
Cicero Nordic Corporate Bond slutade +1,1% under juli månad, Cicero Avkastning var +0,6% medan jämförelseindex var +0,6%.

Aktiefonderna:
Cicero Sverige slutade +0,1% i juli medan jämförelseindex var ner 1%.

Aktiespararna Småbolag Edge har haft en bra fondstart och under juli var fonden ner med 0,6% medan jämförelseindex var upp med 1,6%.

Cicero Offensiv Hållbar sjönk med 0,7%. Detta var något sämre än jämförelseindex som steg med 0,7%.

Cicero Global steg med 0,2%. Detta var något sämre än jämförelseindex som steg med 0,7%.

Peabfonden steg med 5,3%. Detta var något bättre än jämförelseindex som steg med 4,2%.

Indexfonderna:
Aktiespararna Direktavkastning steg med 2,5% vilket var i linje med jämförelseindex.

Aktiespararna Topp Sverige sjönk med 2,5% vilket var i linje med jämförelseindex.

USA-fonder:
Cicero Optimum Fixed income var ner 3,4%

Cicero Optimum ESG Sector var ner med 0,3%.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.16 Börjar aktiemarknaden att vackla?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.15 USA överraskar negativt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Månadsbrev Mars – Marknaden fortsätter att ånga på

Marknaden har fått upp ångan rejält i februari och mars 2024. Amerikanska S&P 500 är exempelvis upp över 10% i …

Läs mer

Veckobrev v.14 ISM i tillväxt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.