Juli har åter varit en stark börsmånad globalt där exempelvis S&P 500 var upp 3,11% och världsindex var upp med 3,23%, i lokal valuta.
Då den svenska kronan har varit stark ser avkastningen dock annorlunda ut i svenska kronor, som alla våra fonder avräknas i. Kronan gick 2,7% starkare än USD vilket förklarar avkastningen i fonderna med internationella inslag.
Marknaden
Även om den amerikanska centralbanken FED lät bli att höja räntan i juni har centralbankschef Powell fortsatt att vara hökaktig i sina uttalanden under inledningen av juli. Och mycket riktigt valde man också att höja räntan ytterligare en gång i juli. Marknaden tror för närvarande att detta var den sista höjningen. Man åsätter endast 35% sannolikhet för ytterligare en höjning och första sänkningen med över 50% sannolikhet blir i mars nästa år.
Riskviljan har varierat under månaden men rapporter har givit stöd givet att ungefär 80% av bolagen på S&P 500 har överraskat positivt för Q2. Räntorna, som var stigande i juni, har varit mer stillastående i juli där exempelvis amerikansk 2-åring är i princip oförändrad kring 4,80%. Efter räntehöjningen har FED varit avvaktande i sina kommentarer. Kommande data får peka ut den fortsatta vägen.
Kanske minns Powell 1970-talet. Då praktiserade Fed sin ”stop-and-go”-strategi, som gick ut på att balansera mellan inflationsbekämpning och upprätthållen tillväxt. Resultatet blev att man misslyckades på bägge punkter. När inflationen blivit för hög höjde man räntan. Men när recessionsrisken steg sänkte man den igen, och den inflationstakt som börjat dämpas vände åter upp. Sent 1970-tal låg inflationen på 12 procent och den nye centralbankschefen Paul Volcker fick i uppdrag att knäcka den, kosta vad det kosta ville. Han höjde räntan till som mest 20 procent i juni 1981, vi hoppas verkligen att vi slipper det denna gång.
Vi befinner oss i ett viktigt läge där det är viktigt att göra rätt, vilket är mycket svårt. Man kommer dessutom att få kritik i efterhand oavsett vad man gör. Många menar att Fed missbedömde kraften i inflationen, samtidigt kan man väl tycka att andra gjorde det ännu mer. När Fed hade börjat höja räntan i början av 2022 menade ju vår egen Ingves att nollräntan skulle bestå under överskådlig tid.
Närmaste framtiden
Kortsiktigt kommer marknaden att styras av det osäkra geopolitiska läget i Ukraina och inflations- och ränteutvecklingen. Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. Värderingar ser fortfarande attraktiva ut och lyckas vi avvärja hotet om recession ser vi en hel del köpvärda bolag.
Blandfonderna:
Cicero Hållbar Mix steg med 0,2% medan Cicero Yield steg med 0,3% under månaden. Index slutade +0,6% respektive +0,4%.
Räntefonderna:
Cicero Nordic Corporate Bond slutade +1,1% under juli månad, Cicero Avkastning var +0,6% medan jämförelseindex var +0,6%.
Aktiefonderna:
Cicero Sverige slutade +0,1% i juli medan jämförelseindex var ner 1%.
Aktiespararna Småbolag Edge har haft en bra fondstart och under juli var fonden ner med 0,6% medan jämförelseindex var upp med 1,6%.
Cicero Offensiv Hållbar sjönk med 0,7%. Detta var något sämre än jämförelseindex som steg med 0,7%.
Cicero Global steg med 0,2%. Detta var något sämre än jämförelseindex som steg med 0,7%.
Peabfonden steg med 5,3%. Detta var något bättre än jämförelseindex som steg med 4,2%.
Indexfonderna:
Aktiespararna Direktavkastning steg med 2,5% vilket var i linje med jämförelseindex.
Aktiespararna Topp Sverige sjönk med 2,5% vilket var i linje med jämförelseindex.
USA-fonder:
Cicero Optimum Fixed income var ner 3,4%
Cicero Optimum ESG Sector var ner med 0,3%.