Börserna runt om i världen var avvaktande under juli med en svagt positiv trend. Viktigaste hållpunkt i juli var den Amerikanska Centralbanken (FED) som höll möte i mitten av månaden och åter lämnade styrränta och stimulerande åtgärder oförändrade. Världsindex är upp med knappt 1,5% i lokal valuta.
Marknaden
Bolagsrapporterna har kommit in starkt för det andra kvartalet och det är nog huvudskälet till att världens börser ändå stängt juli i positivt territorium. Tittar man exempelvis på amerikanska bolag har 74% överraskat positivt på försäljning och 69% på vinst.
Marknaden skakade till lite under mitten av månaden. De farhågor som då belystes var framför allt att världens ekonomier skulle ha nått en topp i återhämtningen, inte minst då man samtidigt fick motgångar i pandemibekämpningen från flera länder med ånyo ökade restriktioner som följd. FED:s lugnande räntebesked och bra rapporter fick dock in marknaden på det positiva spåret igen. Man bör vara vaksam på eventuellt återkommande oro kring pandemin då orosmoln under senare tid snarast har handlat om inflation drivet av för stark återhämtning.
Bland månadens viktigaste händelser noterar vi att Kina på senare tid har ställt allt fler krav på multinationella kinesiska bolag med nedgångar som följd. Bland annat har man krävt att teknikjätten Tencent ger upp sina exklusiva musikrättigheter. Enligt myndighetsdirektivet har Tencent efter köpet av China Music 2016 en för dominant ställning på marknaden. Vi tror att orsaken till att man gör så här är att de kinesiska Fintech-bolagen har blivit för stora och mäktiga. De har gått från att vara ”too big to fail” till att vara ”to big to obey”. Alibaba och Tencent har 1 miljard konsumenter i sina nätverk. Kommunistpartiet i Kina har bara 280 miljoner medlemmar. Denna obalans kommer inte att accepteras och därmed bör man vara lite försiktig med investeringar i dessa bolag just nu även om nedgångarna på sina håll känns lockande.
Närmaste framtiden
Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. De massiva finans- och penningpolitiska stimulanserna som just nu pumpas ut för att stödja återhämtningen borgar för ett klimat som normalt gynnar aktieinvesteringar. Det kan dock alltid komma rekyler om osäkerheten ökar.
Blandfonderna:
Cicero Hållbar Mix steg med 1,14% medan Cicero World 0-50 steg med 0,84% under juli månad. Index slutade +1,04% respektive +0,91 %. Båda fonderna gick därmed i det närmaste i linje med sina jämförelseindex.
Räntefonderna:
Cicero Nordic Corporate Bond slutade +0,51% under juni månad, Cicero Avkastning steg med 0,12%.
Aktiefonderna:
Cicero Sverige har sammantaget haft en bra start under sina första tjugotre månader med en uppgång på ca 66%. Under 2020 var Cicero Sverige ca 12% bättre än sitt jämförelseindex. Under juli var fonden upp med 4,93% och jämförelseindex +4,72%.
Aktiespararna Småbolag Edge Steg hade en bra fondstart men under juli var fonden upp med 6,07% och jämförelseindex +9,51%. Skillnaden förklaras av stark utveckling i fastighetsbolag.
Eligo Strategifond Offensiv steg med 1,04 %. Detta var något sämre än jämförelseindex som steg med 1,3%.
Indexfonderna:
Aktiespararna Direktavkastning steg med 3,81%, vilket var i linje med jämförelseindex.
Aktiespararna Topp Sverige steg med 4,33%, vilket var i linje med jämförelseindex.
Cicero China Index sjönk med 12% under månaden, vilket var sämre än jämförelseindex som sjönk med 4,6%.