Månadsbrev augusti – Återhämtningen stagnerar efter Jackson Hole

Augusti har varit en blandad börsmånad med förnyat fokus på högre räntor och elpriser samt inflationsoro efter återhämtningen i juli. Första delen av månaden fortsatte i positiv riktning varefter andra hälften förbyttes i fallande kurser i takt med att oron tilltog.

Den tilltagande oron bidrog till att Världsindex slutligen slutade relativt oförändrat på +0,3% i SEK under augusti. Notera att den svenska kronan åter har varit svag och Världsindex i lokal valuta faktiskt är ner omkring 5% under augusti.

Marknaden

En händelse som marknaden väntade på hela månaden var centralbankskonferensen i Jackson Hole, USA. Historiskt har Jackson Hole ofta använts av amerikanska centralbankschefer för att annonsera skiften i penningpolitiken eller markera mot marknadsaktörernas syn på densamma. Backar vi tillbaka en månad eller så var det i högsta grad aktuellt. Börsen gick under sommaren mycket starkt. En viktig orsak var att många började tro på ett mindre aggressivt Fed i kölvattnet av svalare konjunktur. I linje med det sjönk marknadsräntorna. Dessutom vände inflationen i juli äntligen ned. Förhoppningar av stramare penningpolitik grusades under konferensen där FED:s ledamöter unisont proklamerade högre räntor i närtid för att bekämpa inflationen. Man oroar sig fortsatt för stigande priser och en mycket stark arbetsmarknad.

Energipriser i Europa stiger kraftigt efter ryska begränsningar av gasflödet till Tyskland via Nordstream 1. Energianalytiker har avlöst varandra i att prognostisera kraftfullt stigande priser fortsättningsvis under höst och vinter. Ransoneringar kan bli aktuellt och det står klart att statliga stödåtgärder behövs för att stödja både hushåll och företag i syfte att inte förvärra krisen via massuppsägningar och företagsnedläggningar.

Som en följd av ovanstående har ett flertal banker reviderat ner BNP-prognoser under de senaste veckorna då man ser avtagande ekonomisk aktivitet både hos företag och hushåll på grund av att ökat kostnadstryck äter upp stora delar av överskottskapital som annars kunde ha använts till investeringar och konsumtion. För den ekonomiskt intresserade befinner vi oss åter i ett mycket spännande läge där rätt åtgärder från centralbanker och regeringar kan utgöra skillnaden mellan mjuklandning och djup recession.

Närmaste framtiden
Kortsiktigt kommer marknaden att styras av det osäkra geopolitiska läget i Ukraina och inflations- och ränteutvecklingen. Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. Värderingar har kommit ner och lyckas vi avvärja hotet om recession ser vi en hel del köpvärda bolag.

Blandfonderna:
Cicero Hållbar Mix steg med 1% medan Cicero Yield (tidigare Cicero World 0-50) steg med 2,2% under månaden. Index slutade -0,6% respektive -1,1% Fonderna gick därmed klart bättre än sina jämförelseindex.

Quesada Yield steg med 2,2% medan Quesada Balanserad steg med 0,5% och Quesada Offensiv steg med 0,2% under månaden. Index slutade -1,1% respektive -2,3% samt -2,7%. Fonderna gick därmed klart bättre än sina jämförelseindex.

Räntefonderna:
Cicero Nordic Corporate Bond slutade +1,2% under augusti månad, Cicero Avkastning var +0,4% medan jämförelseindex var -0,7%.

Quesada Ränta slutade +0,3% under augusti månad, Quesada Bond Opportunity steg med +0,5%.

Aktiefonderna:
Cicero Sverige slutade -5,6% i augusti medan jämförelseindex var upp -6,8%.

Aktiespararna Småbolag Edge har haft en bra fondstart och under augusti var fonden ner med 9,1% medan jämförelseindex var ner med 9%.

CIcero Offensiv Hållbar sjönk med -0,7%. Detta var något sämre än jämförelseindex som steg med 0,3%.

Cicero Global (tidigare Quesada global) steg med 0,8%. Detta var klart bättre än jämförelseindex som steg med 0,3%.

Quesada Vision sjönk med 6%. Detta var sämre än jämförelseindex som sjönk med 2,6%.

Quesada Sverige sjönk med 6,8%. Detta var klart bättre än jämförelseindex som sjönk med 7,2%.

Peabfonden sjönk med 2,4%. Detta var något sämre än jämförelseindex som sjönk med 1,5%.

Indexfonderna:
Aktiespararna Direktavkastning sjönk med 3,5% vilket var i linje med jämförelseindex.

Aktiespararna Topp Sverige sjönk med 5,2%, vilket var i linje med jämförelseindex.

USA-fonder:

Nystartade Cicero Optimum Fixed income samt Sector :

Sector var ner 0,1% och Fixed Income var upp med 0,4%.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.9 Åter väntan på amerikansk inflation…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.