Juli har varit en bra börsmånad med fokus på återhämtning efter flera trista månader.
Efter en stabil återhämtning under hela månaden var Världsindex slutligen upp med 6,6% i lokal valuta under juli.
Marknaden
FED levererade åter 75 punkters räntehöjning på i juli, hädanefter menar Fedchefen Powell att storleken på kommande höjningar kommer att vara mer beroende av inkommande data. Då vi åter har fått se nya högsta-nivåer för både total KPI (9,1%) och löneökning (6,7% – Atlanta Fed Wage growth tracker) fanns det inte mycket annat att göra än att leverera ytterligare 75 punkters höjning trots vikande konjunkturindikatorer.
Dock anser sig FED nu ha höjt till en neutral nivå för räntan och betonar att storleken på höjningen vid nästa möte om åtta veckor, och framöver, kommer att vara beroende av inkommande data. Marknaden tog avsaknaden av en tydlig guidning till ytterligare kraftiga höjning som duvaktigt och en signal att FED är på väg att svänga. Vi förväntar oss nu att man gör just vad man säger och studerar data och om det behövs höjer med 25 punkter i taget.
Den senaste tidens nedgång i råvarupriser pekar mot något ljusare utsikter för KPI, men marknadens fokus på löner kanske nu i stället kommer att intensifieras. Avtalsrörelsen i Sverige drar i gång snart och det är inte svårt att tänka sig höga krav givet inflationen. Som vi tidigare har påpekat är detta dock något som vi helst vill undvika då det endast skulle skruva inflationsspiralen ett varv till.
Det är inte alltid helt enkelt att förklara marknadens rörelser, vi har fått få handfasta skäl till marknadens uppgång under juli. Marknadsräntorna har fortsatt ner och vi handlar idag den amerikanska 10-åringen på strax under 2,8% i jämförelse med toppnoteringarna från juni på över 3,5%. Marknaden tolkar förmodligen för närvarande situationen som att FED via sitt kraftfulla agerande kommer att ta kontroll över inflationen. Marknaden hoppas just nu därmed på att räntehöjningscykeln blir kortvarig och byter riktning vid årsskiftet.
Vi hoppas att marknaden har rätt men är också förberedda för bakslag i det korta perspektivet.
Närmaste framtiden
Kortsiktigt kommer marknaden att styras av det osäkra geopolitiska läget i Ukraina och inflations- och ränteutvecklingen. Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. Värderingar har kommit ner och lyckas vi avvärja hotet om recession ser vi en hel del köpvärda bolag.
Blandfonderna:
Cicero Hållbar Mix steg med 5,4% medan Cicero Yield (tidigare Cicero World 0-50) steg med 2,9% under månaden. Index slutade +3,9% respektive +2,5% Fonderna gick därmed något sämre än sina jämförelseindex.
Quesada Yield steg med 6,1% medan Quesada Balanserad steg med 3,6% och Quesada Offensiv steg med 6,4% under månaden. Index slutade +6% respektive +6,9% samt +7,9%.
Räntefonderna:
Cicero Nordic Corporate Bond slutade +1,7% under juli månad, Cicero Avkastning var +0,5% medan jämförelseindex var +0,8%.
Quesada Ränta slutade +-0,0% under juli månad, Quesada Bond Opportunity steg med 2,2%.
Aktiefonderna:
Cicero Sverige slutade +15,8% i juli medan jämförelseindex var upp 8,5%.
Aktiespararna Småbolag Edge har haft en bra fondstart och under juli var fonden upp med 14% medan jämförelseindex var upp med 13,6%.
CIcero Offensiv Hållbar steg med 7,9%. Detta var bättre än jämförelseindex som steg med 6,6%.
Cicero Global (tidigare Quesada global) steg med 7,2%. Detta var klart bättre än jämförelseindex som steg med 6,6%.
Quesada Vision steg med 9%. Detta var bättre än jämförelseindex som steg med 8,1%.
Quesada Sverige steg med 10,8%. Detta var klart något sämre än jämförelseindex som steg med 12,2%.
Peabfonden steg med 12,4%. Detta var bättre än jämförelseindex som steg med 10,1%.
Indexfonderna:
Aktiespararna Direktavkastning steg med 8,6 vilket var i linje med jämförelseindex.
Aktiespararna Topp Sverige steg med 8,7%, vilket var i linje med jämförelseindex.
USA-fonder:
Nystartade Cicero Optimum Fixed income samt Sector. Sector var upp 6,4% och Fixed Income var upp med 2,8%.