Månadsbrev januari – Rivstart

Efter en svag avslutning av 2022 fick marknaden en riktig rivstart 2023. Fallande inflation i USA och lite försiktigare ränteuttalanden från centralbanken FED banade vägen.

Världsindex är upp med drygt 7% i svenska kronor och ca 6% i lokal valuta.

Cicero Fonder presterade bra under det tuffa 2022
Av våra aktivt förvaltade fonder presterade alla utom två bättre än sina jämförelseindex, vilket vi på förvaltningen är mycket nöjda med. Vi ser framåt med tillförsikt på 2023 och kommer göra allt som står i vår makt för att fortsätta generera god hållbar avkastning till alla våra sparare.

Marknaden
Inflationssiffran för december, som presenterades i början av månaden, visade att konsumentpriserna i USA sjönk med 0,1 procent i jämfört med november, vilket var marginellt bättre än analytikernas förväntningar om en oförändrad inflationstakt. Jämfört med december året innan var inflationstakten 6,5 procent, vilket var i linje med vad analytikerna väntade sig.

De slutsatser man kan dra, och som också kommenterades av en FED-ledamot efter siffrorna, är att det känns sannolikt med en eller två ytterligare höjningar från FED, givet den information vi har idag, men att dessa kommer att vara på endast 0,25%. Det är också i linje med marknadens förväntningar både innan och efter siffrorna. Under de senaste veckorna har därefter flera FED-ledamöter varit mer försiktiga i sina uttalanden kring fortsatta räntehöjningar. Det i kombination med att räntorna har fallit sedan början av januari har bidragit till att erbjuda marknaderna bränsle.

Generellt har vi också noterat att rapporterna kommer in ganska bra. Vi ser styrka från banksektorn, estimat som håller från industrisektorn och till och med att delar av konsumentsektorerna faktiskt också lyckas överraska analytikerestimaten (som ofta är lågt ställda) positivt.

I Europa har vi också sett fallande priser på både el och gas till nivåer som inte har setts sedan innan Rysslands anfall på Ukraina.

Sammantaget har börserna alltså startat året mycket bra och vi hoppas att det inte går för snabbt och att en besk eftersmak lurar runt hörnet. Samtidigt ser vi ingen anledning till det med nuvarande kunskap. Inflationen verkar ha nått sin topp och dämpas och räntehöjningsfasen verkar också vara på väg mot sitt slut. Under dessa omständigheter brukar börsen gå bra.

Närmaste framtiden
Kortsiktigt kommer marknaden att styras av det osäkra geopolitiska läget i Ukraina och inflations- och ränteutvecklingen. Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. Värderingar ser fortfarande attraktiva ut och lyckas vi avvärja hotet om recession ser vi en hel del köpvärda bolag.

Blandfonderna:

Cicero Hållbar Mix steg med 4,7% medan Cicero Yield steg med 4,3% under månaden. Index slutade +4,3% respektive +1,9% Fonderna gick därmed klart bättre än sina jämförelseindex.

Räntefonderna:

Cicero Nordic Corporate Bond slutade +1,7% under januari månad, Cicero Avkastning var +1% medan jämförelseindex var +1,5%.

Quesada Bond Opportunity steg med 1,7%.

Aktiefonderna:

Cicero Sverige slutade +7% i januari medan jämförelseindex var upp 7,9%.

Aktiespararna Småbolag Edge har haft en bra fondstart och under januari var fonden upp med 7,9% medan jämförelseindex var upp med 7,9%.

Cicero Offensiv Hållbar steg med 7,2%. Detta var något sämre än jämförelseindex som steg med 7,4%.

Cicero Global steg med 7%. Detta var klart bättre än jämförelseindex som steg med 7,4%.

Quesada Vision steg med 3,3%. Detta var bättre än jämförelseindex som steg med 7,5%.

Peabfonden steg med 7,2%. Detta var något sämre än jämförelseindex som steg med 8,6%.

Indexfonderna:

Aktiespararna Direktavkastning steg med 9,3% vilket var i linje med jämförelseindex.

Aktiespararna Topp Sverige steg med 7,2% vilket var i linje med jämförelseindex.

USA-fonder

Cicero Optimum Fixed income var upp 5,4%

Cicero Optimum ESG Sector var upp 6,5%.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.16 Börjar aktiemarknaden att vackla?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.15 USA överraskar negativt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Månadsbrev Mars – Marknaden fortsätter att ånga på

Marknaden har fått upp ångan rejält i februari och mars 2024. Amerikanska S&P 500 är exempelvis upp över 10% i …

Läs mer

Veckobrev v.14 ISM i tillväxt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.