Månadsbrev januari – Inflationsspöket oroar

Börserna runt om i världen har sjunkit under januari även om vägen har varit något svängig, kantad av främst oro för inflation.

Världsindex var ner med drygt 5% i lokal valuta under januari.

Marknaden
Inflationsspöket och höjda räntor har varit på allas läppar under årets inledande veckor. Trots bra rapporter överlag från bolagen för det fjärde kvartalet har börsen gått ner rejält. Vi tror emellertid att vi kommer att få se en lugnare utveckling av inflationen i takt med att vi kommer längre in på året. Vårt huvudscenario är att de stigande inflationssiffrorna som vi har sett under det senaste halvåret därmed är tillfälligt drivna av komponentbrist på bland annat halvledare, energipriser och ett återöppnande av ekonomierna som kortsiktigt skapar högre kostnader i form av exempelvis återanställningar och därmed driver inflationen.

I kölvattnet av stigande inflationssiffror har centralbankerna blivit mer återhållsamma i sin retorik under januari. Man signalerar åtstramningar både i form av neddragna stimulerande obligationsköp och höjda räntor. Bank of England var först ut med att höja styrräntan och det är marknadens uppfattning att amerikanska centralbanken, FED, höjer i april.

Man måste dock komma ihåg att inflation är lite lurigt då utvecklingen bygger på ett flockbeteende och speglar marknadens samlade förväntningar på prisförändringar. Tror man att mat och el ska bli dyrare vill man naturligtvis ha högre lön för att kompensera för detta och därmed bidrar man själv till att öka inflationen.

I det lite bredare perspektivet tror vi att deflationistiska trender råder i världen med teknikutveckling och globalisering som de främsta faktorerna. Detta är trender som är här för att stanna.

Närmaste framtiden
Vi vill därmed understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. De massiva finans- och penningpolitiska stimulanserna som just nu trots allt pumpas ut för att stödja återhämtningen via obligationsköp och låga räntor borgar för ett klimat som normalt gynnar aktieinvesteringar. Även om stimulanserna kortsiktigt skulle minska en del tror vi att vi även framledes kommer att ha låga räntor ur ett historiskt perspektiv. Det kan dock alltid komma rekyler om osäkerheten ökar som vi just har sett i inledningen av 2022.

Blandfonderna:
Cicero Hållbar Mix sjönk med 3,3% medan Cicero World 0-50 sjönk med 1,3% under månaden. Index slutade -1,23% respektive 0,87%. Fonderna gick därmed något sämre än sina jämförelseindex.

Räntefonderna:
Cicero Nordic Corporate Bond slutade +0,15% under januari månad, Cicero Avkastning steg med 0,04% emedan jämförelseindex var -0,31%.

Aktiefonderna:
Cicero Sverige slutade -9,11% i januari medan jämförelseindex var ner 5,35%.

Aktiespararna Småbolag Edge har haft en bra fondstart och under januari var fonden ner med 12,76% medan jämförelseindex var ner med 12,93%.

Eligo Strategifond Offensiv sjönk med 3,78%. Detta var något sämre än jämförelseindex som sjönk med 1,96%.

Indexfonderna:
Aktiespararna Direktavkastning sjönk med 4,55%, vilket var i linje med jämförelseindex.

Aktiespararna Topp Sverige sjönk med 4,05%, vilket var i linje med jämförelseindex.

Cicero China Index stängdes under januari.

USA-fonder:
Nystartade Cicero Optimum Fixed income samt Sector. Sector var ner 2,09% och Fixed Income ner med 0,82%.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.