Månadsbrev Januari – Cicero Nordic Corporate Bond skördar framgångar

Cicero Nordic Corporate Bond skördar framgångar

Det har varit en händelserik första månad 2020, där rapportperioden samt FED- och Davos mötena har varit på agendan. Tyvärr flyttades dock fokus över till Coronaviruset under senare delen av månaden.

Vi är glada att kunna meddela att Cicero Nordic Corporate Bond har valts ut som en av de fem bästa korträntefonderna de senaste fem åren i en undersökning utförd av Dagens Industri.

Allt började bra – sen kom Corona

Året inleddes i positiv riktning med ett Davosmöte som talade om ökat medvetande och ansvarstagande från företag och politiker för en hållbar ekonomisk utveckling.

Rapportsäsongen drog också igång fint och hittills kan vi notera att 72% av bolagen på S&P 500 har överraskat med bättre vinster än väntat.

Därefter började Coronavirusets spridning över världen att dominera och man får nog tyvärr medge att oavsett utvecklingen av själva sjukdomsförloppet, så kommer de ekonomiska tillväxteffekterna inte att bli försumbara. Världen har tidigare drabbats av bl.a. Svininfluensan och SARS, vilka också startade just i Kina.  Vid SARS föll börserna i genomsnitt ca 20% under en tremånaders-period från december -02 till mars -03. Dock kan det vara intressant att studera andra ekonomiska variabler – under SARS-utbrottet föll både privat konsumtion och industri-produktion i Kina under inledningen av 2003 med ca 15% Liknande effekter är inte orimliga att vi får se i snarlik magnitud även denna gång, då restriktioner och karantän helt enkelt gör det omöjligt att bedriva affärsverksamhet. Därmed grusas förhoppningarna om en stundande ekonomisk tillväxtökning kortsiktigt.

Detta bakslag i den ekonomiska tillväxten kommer dessutom i ett känsligt läge där det fanns förhoppningar om att ledande ekonomiska indikationer skulle vända till det bättre. Nu ser det istället ut som om 2020 åtminstone inledningsvis kommer likna 2018 och 2019 med fallande ekonomiska prognoser. Nu ska man kanske inte se detta som ett större hot mot marknaderna, då vi upplevt liknande situationer de senaste åren med bl a handelskrig, Brexit och Mellanösternoro. Bolagen fortsätter att leverera och centralbankerna stimulerar de underliggande ekonomierna. Därmed finns ett stöd för börserna att luta sig emot. Dock är det naturligtvis viktigt att inte sjukdomens dödlighet eskalerar och skapar ytterligare oro.

Närmaste framtiden

Vi är försiktigt optimistiska inför 2020.  Någorlunda global BNP- och vinsttillväxt samt det låga ränteläget i kombination med penning- och finanspolitiska stimulanser talar för fortsatt stigande börskurser. Vi får dock räkna med fortsatt volatilitet då både det politiska- och ekonomiska läget framstår som ganska instabilt. Risken för att ovanstående scenario skjuts lite på framtiden är dock överhängande pga. Coronaviruset.

Blandfonderna:
Cicero Hållbar Mix och Cicero World 0-50 steg med 1,69% respektive 0,72% under januari månad medan index slutade +1,45% respektive +0,98%. Skillnaderna var små och fonderna får denna månad sägas ha presterat nära sina jämförelseindex.

Räntefonderna:
Cicero Nordic Corporate Bond slutade +0,46% under december månad, vilket var något sämre än jämförelseindex, som steg med 0,49%. Cicero Avkastning steg med 0,30% under månaden jämfört med index som var upp 0,34%. Skillnaderna var små men förklaras av fallande räntor och längre duration i Index i jämförelse med fonderna.

Aktiefonderna:
Cicero Sverige har haft en bra start under sina första fem månader. Januari innebar en uppgång för fonden på 0,75% medan jämförelseindex steg med 0,63%. Fonden har en diversifierad aktieportfölj som avviker markant mot index och det är kul att se att aktievalen fallit väl ut, även om skillnaden denna månad var ganska liten.

Eligo Strategi Offensiv steg med 1,56%. Jämförelseindex steg med 1,96%.

Indexfonderna:
Aktiespararna Direktavkastning steg med 2,84%, vilket var i linje med jämförelseindex.

Aktiespararna Topp Sverige steg med 0,62%, i linje med jämförelseindex.

Cicero China Index föll med 5,78% under månaden, vilket var bättre än jämförelseindex som föll med 7,06%.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.