Månadsbrev januari – Bra start på året och Short Squeeze

Avvaktande avslut på året

Börserna runt om i världen har varit försiktigt stigande under januari i rapporterna för det fjärde kvartalet Världsindex är upp ca 1,5%.

Marknaden

Januari var åter en fin månad för Cicero Fonder. Alla våra aktivt förvaltade fonder, utom Cicero Sverige, slog sina respektive jämförelseindex, vilket är kul.

GameStop har varit på allas läppar och fenomenet har blivit så viktigt att vi vill uppmärksamma det, då det påverkar marknaden, trots att vi inte har någon position i fonderna. Det krisande bolaget som primärt säljer dataspel i fysiska butiker har länge upplevt krympande försäljning då de flesta spel idag säljs på onlineplattformar. Pandemin blev ytterligare en nådastöt. Aktien handlades kring 5 USD under sommaren och var en mycket populär kortningskandidat bland Hedgefonder. Under hösten har aktien succesivt stigit utan att ha uppvisat underliggande verksamhetsförbättringar. De senaste veckorna steg aktien snabbt till som högst 483 USD. Det hela har sitt ursprung i att småsparare på forum som exempelvis Reddit har uppmärksammat att en mycket stor del av bolagets aktier har varit kortade. Genom att uppmana varandra att köpa aktier och samtidigt instruera sina mäklare att inte tillåta utlåning av aktierna har man lyckats skapa en s.k Short Squeeze. Aktien har stigit när småspararna köpt, Hedgefonderna gör förluster och tvingas köpa tillbaka aktier. Samtidigt har det funnits färre och färre aktier att låna och Hedgefonder som har lånat aktier har ombetts lämna tillbaka dem varför de har tvingats köpa tillbaka dem i marknaden. Förlusterna för blankarna har blivit gigantiska och fenomenet föremål för myndigheternas intresse. Likartade diskussioner har förts kring flera aktier, även i Sverige, och vi lär få höra mer om detta framöver.

De rapporter vi hittills har sett har varit ganska bra. Aggregerat har vi exempelvis sett positiva estimatrevideringar för försäljning och EBIT på ca 0,5%. Förväntningarna är dock höga och marknaden har varit lite avvaktande under de sista två veckorna av januari. Merparten av månadens positiva marknadsavkastning genererades istället under inledningen av januari.

Under andra hälften av månaden har marknaden istället fokuserat på vaccinförseningar och huruvida Biden ska lyckas få igenom sitt hjälpprogram trots allt.

Närmaste framtiden

Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. De massiva finans- och penningpolitiska stimulanserna som just nu pumpas ut för att stödja återhämtningen borgar för ett klimat som normalt gynnar aktieinvesteringar. Det kan dock alltid komma rekyler om osäkerheten ökar.

Blandfonderna:

Cicero Hållbar Mix steg med 2% medan Cicero World 0-50 steg med 0,99% under januari månad. Index slutade 0,63% respektive 0,2%. Båda fonderna slog sina jämförelseindex och skillnaderna förklaras av bättre aktieval.

Räntefonderna:

Cicero Nordic Corporate Bond slutade +0,36% under januari månad, Cicero Avkastning steg med 0,28% under en månad då jämförelseindex steg med 0,18%.

Aktiefonderna:

Cicero Sverige har sammantaget haft en bra start under sina första sexton månader med en uppgång på ca 32%. Under 2020 var Cicero Sverige ca 12% bättre än sitt jämförelseindex och har därmed stigit med över 19%. Under januari hade fonden det lite tuffare och var upp med 0,04% och jämförelseindex +3,95%.

Eligo Strategifond Offensiv steg med 2,45%. Detta var bättre än jämförelseindex som steg med 1,45%.

Indexfonderna:

Aktiespararna Direktavkastning steg med 4,19%, vilket var i linje med jämförelseindex.

Aktiespararna Topp Sverige steg med 3,93%, vilket var i linje med jämförelseindex.

Cicero China Index steg med 6,72% under månaden, vilket var något bättre än jämförelseindex som steg med 4,53%.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.