Efter den kraftiga uppgången i december har världens börser varit mer avvaktande i januari. Amerikanska S&P 500 är exempelvis endast upp knappt 1,7% i USD och svenska OMX är ner ungefär lika mycket. Den svenska kronan har åter blivit lite svagare och är ner 3,2% mot dollarn under månaden.
Marknaden
Under månaden har marknaden succesivt prisat in ett försiktigare scenario kring räntesänkningar i USA under 2024 i takt med att exempelvis arbetsmarknadsstatistik fortfarande visar förvånansvärd styrka, men också mot bakgrund av mer hökaktig retorik från FED:s olika ledamöter. Under månaden har marknaden därmed marknadens sannolikhet för en första räntesänkning i mars gått från 86% i slutet av december till endast 18% nu en månad senare. Marknaden tror nu att första räntesänkningen i USA kommer först i juni. Federal Reserve lämnade också som väntat styrränteintervallet oförändrat på 5,25–5,50 procent vid januarimötet. På den efterföljande presskonferensen förtydligade chefen Jerome Powell att en räntesänkning i mars inte är basscenariot. FED har förtroende för att inflationen är på väg ner, men behöver större evidens för att inflationen uthålligt är på väg mot 2 procent innan en räntesänkning kan övervägas. Ränterörelserna har inte varit stora under månaden, man kan notera att den amerikansk 10-åring både inledde och avslutade januari strax under 3,9% och har däremellan pendlat mellan 3,90% och 4,10% drivet av inkommande data och uttalanden.
Även Riksbanken lämnade styrräntan oförändrad på 4,00 procent vid januarimötet, helt i enlighet med förväntningarna. Riksbanken ändrade senast styrräntan vid det penningpolitiska mötet den 20 september, då den höjdes med 25 punkter till 4,00 procent. Intressant är att Thedéen i sitt tal nämner att styrräntan troligen kan sänkas tidigare än vad som indikerades i prognosen i november. Om utsikterna för inflationen fortsätter att vara gynnsamma är det inte uteslutet att styrräntan kan sänkas under första halvåret i år, säger han. Det är ju inte minst intressant med tanke på att undertecknad ej kan påminna mig någon gång under de senaste decennierna då Riksbanken har agerat före FED och ECB och vi är tveksamma till att det skulle hända nu, men varken ECB eller FED har uttalat sig med samma tydlighet som Thedéen.
Närmaste framtiden
Kortsiktigt kommer marknaden att styras av det osäkra geopolitiska läget i Ukraina och mellanöstern samt inflations- och ränteutvecklingen. Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. Värderingar ser attraktiva ut på många håll och lyckas vi avvärja hotet om recession ser vi en hel del köpvärda bolag.