Pendeln har under februari för första gången på länge skiftat till inflöden i europeiska och svenska aktiefonder och en bättre utveckling för europeiska fonder än globala. Samtidigt har den svenska kronan stärkts i förhållande till flera valutor och dollarn försvagats. Sammantaget har detta lett till att fonder med globala inslag har påverkats negativt av båda faktorerna ovan medan svenska fonder har gynnats av bättre svensk aktiemarknad än global och inflöden.
Världsindex är därmed ner 0,69% i lokal valuta och 3,39% i SEK under månaden, mellanskillnaden förklaras av kronförstärkningen på 2,7%. Samtidigt var exempelvis OMX-index i Sverige upp 2,12%.
Marknaden
Marknaden har fokuserat mycket på Trump, hans åtgärdspaket och tullar där vi under månaden har sett nya tullar mot Kina samt hot om tullar mot Kanada, Mexiko och EU.
Det är tvära kast bland de ledande teknikbolagen med AI-inriktning på börserna i USA. Efter oron för DeepSeek, den nya kinesiska AI:n, i januari har marknaden börjat fundera över de gigantiska AI-investeringar som bland annat Google, Meta och Microsoft har annonserat, till nackdel för exempelvis aktieåterköp och andra investeringar. Som följd är teknikaktierna ner generellt under månaden, endast Nvidia och Netflix av de så kallade Magnificent 7 stängde månaden på svagt plus, övriga tydligt ner.
Vi har sett förnyad oro för inflationen där exempelvis KPIF i Sverige (KPI med fast ränta) steg 0,4 procent i januari något som SEB:s senior ekonom Robert Bergqvist kallade en “tvärnit i räntesänkningscykeln. Även i USA såg vi FED:s viktigaste mått kärn-KPI, ökade 3,3% i årstakt i januari, att jämföra med konsensus som låg på 3,1%. Både Thedéen och Powel har signalerat paus i räntesänkningarna under inledningen av februari med initialt stigande räntor.
De stigande räntorna har emellertid reverserats i takt med att framför allt amerikansk ekonomisk statistik har kommit in svagare i takt med att månaden har fortlöpt och marknaden i stället har börjat oroa sig för avmattning i konjunkturen.
Att europeiska börser har börjat gå bättre än de amerikanska efter en lång tid av motsatsen tror vi härrör sig till flera faktorer. Kanske börjar man skönja bättre konjunktur i EU, framför allt börjar marknaden tro på stora militära och infrastrukturella investeringar i takt med att Trump har tydliggjort minskat intresse att stötta Ukraina i kriget mot Ryssland. Värderingsskillnader samt avtagande amerikansk ekonomisk tillväxt, inte minst till följd av Trumps besparingsiver, är också faktorer som lyfts fram.
Närmaste framtiden
Kortsiktigt kommer marknaden att styras av det osäkra geopolitiska läget i Ukraina och mellanöstern samt inflations-, konjunktur- och ränteutvecklingen. Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. Värderingar ser attraktiva ut på många håll och lyckas vi avvärja hotet om recession ser vi en hel del köpvärda bolag.