Månadsbrev februari – Bra start på månaden förbytt i ränteoro

Börserna runt om i världen var stigande under första hälften av februari varefter en oro för stigande räntor fick börserna att falla tillbaka. Världsindex är upp ca 3% i SEK under månaden.

Marknaden

Börjar inflationen krypa sig på? Vissa investerare tycks åtminstone tro det. Vi har sett räntor stiga under det senaste halvåret, exempelvis har amerikansk tioårsränta stigit från 0,5% i sommar till över 1,50% som högst i februari. Under andra hälften av månaden har marknaden tydligt börjat att fokusera på de stigande räntorna.

Det är viktigt att vara vaksam kring inflationen då börsvärderingarna är tilltagna på grund av förväntningen om att centralbankerna kommer hålla nere räntorna mycket länge. En förändring i detta sentiment kan snabbt ta ner värderingarna på snabbväxande bolag. Än så länge navigerar vi efter att vi fortfarande befinner oss i en låginflationsmiljö drivet av teknikskifte och globalisering men detta är en av de risker vi försöker hålla ett extra vakande öga över.

Även den amerikanska centralbankschefen, Powell, har flera gånger försökt lugna marknaden med löften om fortsatt expansiv finanspolitik under lång tid framöver. Han sade bland annat vid ett anförande inför senaten att den amerikanska ekonomin ännu är långt ifrån Feds mål för sysselsättning och inflation. Centralbanken bedömer att det är lämpligt att behålla nuvarande intervall för styrräntan till dess att arbetsmarknadsförhållandena har nått nivåer som är förenliga med full sysselsättning och inflationen har stigit till 2 procent och är på väg att måttligt överstiga denna nivå. Han tillade att Fed också kommer att fortsätta köpa värdepapper i åtminstone nuvarande takt till dess att substantiella ytterligare framsteg mot målen har gjorts.

Under andra hälften av månaden har marknaden dessutom fokuserat på vaccinförseningar samt en tredje C19-våg.

Närmaste framtiden
Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. De massiva finans- och penningpolitiska stimulanserna som just nu pumpas ut för att stödja återhämtningen borgar för ett klimat som normalt gynnar aktieinvesteringar. Det kan dock alltid komma rekyler om osäkerheten ökar.

Blandfonderna:

Cicero Hållbar Mix sjönk med 0,09% medan Cicero World 0-50 sjönk med 0,17% under februari månad. Index slutade +1,13% respektive +0,12%. Båda fonderna tappade mot sina jämförelseindex och skillnaderna förklaras främst av fall i miljöinriktade invalda hållbara bolag som fonderna äger.

Räntefonderna:

Cicero Nordic Corporate Bond slutade +0,32% under februari månad, Cicero Avkastning steg med 0,15% under en månad då jämförelseindex i stället föll med 0,19%.

Aktiefonderna:

Cicero Sverige har sammantaget haft en bra start under sina första arton månader med en uppgång på ca 43%. Under 2020 var Cicero Sverige ca 12% bättre än sitt jämförelseindex. Under februari var fonden upp med 4,53% och jämförelseindex +3,31%.

Eligo Strategifond Offensiv steg med 0,84%. Detta var sämre än jämförelseindex som steg med 3,31%. Skillnaderna förklaras främst av fall i miljöinriktade invalda hållbara bolag som fonden äger.

Indexfonderna:

Aktiespararna Direktavkastning steg med 2,78%, vilket var i linje med jämförelseindex.

Aktiespararna Topp Sverige steg med 3,27%, vilket var i linje med jämförelseindex.

Cicero China Index steg med 0,65% under månaden, vilket var sämre än jämförelseindex som steg med 3,78%.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.