Under årets sista månad såg vi breda nedgångar på marknaderna, där exempelvis S&P 500 föll med 2% och europeiska Stoxx 600 sjönk med 1%. OMX-index i Sverige föll med 1,2%. Noterbart är att tyska DAX steg med 1,4% i december, vilket bidrog till en imponerande uppgång på 19% för året. Trots ekonomiska motvindar och politisk osäkerhet närmade sig DAX ett nytt rekord (ATH).
Den svenska kronan var något svagare igen under månaden mot de flesta valutor vilket gav ett visst stöd till fonder med utländska innehav.
Marknaden
Politiska faktorer spelade en betydande roll i marknadssentimentet under månaden. I Frankrike utsåg president Macron Bayrou till premiärminister efter att Barniers regering kollapsat. Bayrou står nu inför ökande press att minska budgetunderskottet till under 6% av BNP. Samtidigt förlorade Tysklands förbundskansler Olaf Scholz en förtroendeomröstning i parlamentet, vilket utlöste ett tidigt val som är planerat till den 23 februari.
I USA drevs marknadsaktiviteten i december i stor utsträckning av Megacap-teknikaktier (GSTMTMEG), som steg med 4,75%. Däremot föll S&P 500:s jämnt viktade index med 6,4 %. Småbolagsaktier presterade också sämre, där Russell 2000 (RTY) sjönk med 8,4 %, vilket återtog en del av november månads 11 % uppgång.
Centralbankerna bibehöll en expansiv hållning. Federal Reserve sänkte räntan med 25 räntepunkter, vilket var allmänt förväntat. Fed-tjänstemän signalerade dock en “ny fas” med ett mer gradvis tillvägagångssätt framöver. Marknaden prissätter för närvarande en 95 % sannolikhet för att ingen räntesänkning sker i januari. Samtidigt genomförde ECB sin tredje raka räntesänkning, medan Bank of England (BOE) lämnade sin policy oförändrad.
På hemmaplan såg vi Riksbanken som sänkte styrräntan med 25 punkter till 2,50%. Vi noterade också att KI släppte en ny prognos för den svenska ekonomins utveckling 2025 och framåt.
KI anser att lågkonjunkturen kommer att fördjupas i inledningen av 2025 och vändningen dröjer. KI kommer med svidande kritik och anser att Riksbanken borde varit snabbare med sina räntesänkningar, och tror på betydligt lägre ränta nästa år. KI menar att Riksbanken borde sänka styrräntan ner mot 1,5% under 2025 i syfte att stötta konjunkturen.
Närmaste framtiden
Kortsiktigt kommer marknaden att styras av det osäkra geopolitiska läget i Ukraina och mellanöstern samt inflations- och ränteutvecklingen. Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. Värderingar ser attraktiva ut på många håll och lyckas vi avvärja hotet geopolitisk instabilitet ser vi en hel del köpvärda bolag.