Månadsbrev december – Tunn handel

Under hela december har vi sett låg likviditet samt viss oro återkomma till marknaden, främst drivet av uttalandena i samband med den amerikanska centralbankens räntehöjning.

Världsindex är ner med knappt 5% i svenska kronor och ca 5,5% i lokal valuta.

Cicero Fonder presterade bra under det tuffa 2022
Av våra aktivt förvaltade fonder presterade alla utom två bättre än sina jämförelseindex, vilket vi på förvaltningen är mycket nöjda med. Vi ser framåt med tillförsikt på 2023 och kommer göra allt som står i vår makt för att fortsätta generera god hållbar avkastning till alla våra sparare.

Marknaden
Årets sista månad avslutade i linje med helåret 2022, nedåt. Det var framför allt den Amerikanska centralbankens räntehöjning med väntade 0,5% samt vidhängande kommentarer som fick marknaden på fall. Centralbankschefen Jerome Powell var under presskonferensen tydlig med att han kommer hålla kursen på att bekämpa inflationen tills jobbet är gjort. Det är ännu inte läge att lätta på bromsen. Fed höjer även räntebanan, nästa år väntas räntan toppa på 5,1% innan den sjunker till 4,1 procent i slutet av 2024. Powell menade också att marknaden verkade ha blåst faran över i ljuset av stigande börser och fallande räntor under oktober och november vilket han tyckte var olyckligt. För att räntepolitiken ska bita på inflationen krävs att alla måste, inklusive de finansiella marknaderna, känna allvaret i situationen annars kommer fler och större räntehöjningar krävas enligt Powell.

Ytterligare en orsak till den tuffa avslutningen på 2022 kan vara så kallad windowdressing vilket innebär att snabbfotade investerare, primärt hedgefonder, önskar snygga till siffrorna för att göra sina investerare så nöjda som möjligt vid årsskiftet. Under december noterade vi att hedgefonder aldrig har varit så kortpositionerade som nu under de senaste 10 åren. Genomsnittshedgefonden har dessutom förlorat ca 5% under 2022. Då investerarna i genomsnitt inte kan vara speciellt nöjda med årets utveckling på -5% bedömer vi sannolikheten som hyfsat hög att hedgefonder gärna ville avsluta året i moll givet sina negativa positioner.

Närmaste framtiden
Kortsiktigt kommer marknaden att styras av det osäkra geopolitiska läget i Ukraina och inflations- och ränteutvecklingen. Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. Värderingar har kommit ner och lyckas vi avvärja hotet om recession ser vi en hel del köpvärda bolag.

Blandfonderna:
Cicero Hållbar Mix sjönk med 2,7% medan Cicero Yield sjönk med 0,6% under månaden. Index slutade -3,2% respektive -1,1% Fonderna gick därmed klart bättre än sina jämförelseindex.

Räntefonderna:
Cicero Nordic Corporate Bond slutade +1,1% under december månad, Cicero Avkastning var +0,4% medan jämförelseindex var -0,4%.

Quesada Bond Opportunity steg med 1%.

Aktiefonderna:
Cicero Sverige slutade -0,9% i december medan jämförelseindex var ner 2,6%.

Aktiespararna Småbolag Edge har haft en bra fondstart och under december var fonden upp med 0,5% medan jämförelseindex var ner med 0,9%.

Cicero Offensiv Hållbar sjönk med 5,6%. Detta var något sämre än jämförelseindex som sjönk med 4,8%.

Cicero Global sjönk med 4,7%. Detta var klart bättre än jämförelseindex som sjönk med 4,8%.

Quesada Vision sjönk med 0,7%. Detta var bättre än jämförelseindex som sjönk med 3,8%.

Peabfonden sjönk med 1,4%. Detta var i linje med jämförelseindex som sjönk med 3,3%.

Indexfonderna:
Aktiespararna Direktavkastning sjönk med 2,7 vilket var i linje med jämförelseindex.

Aktiespararna Topp Sverige sjönk med 2,6 vilket var i linje med jämförelseindex.

USA-fonder:
Cicero Optimum Fixed income var ner 2,2%

Cicero Optimum ESG Sector var ner 5,8%.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.16 Börjar aktiemarknaden att vackla?

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.15 USA överraskar negativt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Månadsbrev Mars – Marknaden fortsätter att ånga på

Marknaden har fått upp ångan rejält i februari och mars 2024. Amerikanska S&P 500 är exempelvis upp över 10% i …

Läs mer

Veckobrev v.14 ISM i tillväxt

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.