Månadsbrev december – Fler börjar prisa in ökad inflation

Börserna runt om i världen har fortsatt upp under december även om vägen har varit något gropig, kantad av främst oro för inflation och den nya virusvarianten, Omnikron.

Världsindex var upp med drygt 3,5% i lokal valuta under december.

Marknaden
Inflationsförväntningar har varit ämnet på allas läppar under december.

Federal Reserve meddelade i samband med decembermötet att man lämnar målet för dagslåneräntan, Fed funds, oförändrat. Däremot säger man att tillgångsköpen ska trappas ner i en takt på 30 miljarder per månad, en justering från tidigare 15 miljarder per månad.

Fed-ledamöternas medianränteprognoser för styrräntan antyder att man kommer att höja styrränteintervallet till 0,9 procent till slutet av 2022, för att därefter höjas gradvis under kommande år till 2,1 procent i slutet av 2024.
Det senare är inte minst intressant mot bakgrund av marknadens förväntansbild på FED:s ränteförändringar som väntades nå 1,5% i slutet av 2024, klart lägre än FED-ledamöternas förväntansbild alltså.

Trots detta föll marknadsräntorna på centralbankens besked och dollarn försvagades. Marknaden har uppenbarligen numera räknat med tuffare retorik från centralbanken och aktiemarknaderna har därmed också gått mycket bra under december. Återstår att se om det bara är ett årsskiftesrally vi ser eller om vi kan förvänta oss varaktig styrka även etter årsskiftet.

I Europa går centralbankerna åt olika håll. Europeiska centralbankens råd beslutade att lämna räntorna oförändrade. ECB konstaterar att framstegen i den ekonomiska återhämtningen och mot inflationsmålet på medellång sikt tillåter en stegvis minskning i takten i tillgångsköpen de kommande kvartalen. Den brittiska centralbanken däremot höjde basräntan med 15 punkter till 0,25 procent och blir därmed den första av världens ledande ekonomier att höja räntan sedan pandemins nödutryckningar.

Närmaste framtiden
Vi vill understryka att vår relativt positiva syn på börsen kvarstår i det längre perspektivet. De massiva finans- och penningpolitiska stimulanserna som just nu pumpas ut för att stödja återhämtningen borgar för ett klimat som normalt gynnar aktieinvesteringar. Det kan dock alltid komma rekyler om osäkerheten ökar.

Blandfonderna:
Cicero Hållbar Mix steg med 1,41% medan Cicero World 0-50 steg med 2,35% under månaden. Index slutade +1,68% respektive +0,63%. Cicero World 0-50 gick därmed klart bättre än sina jämförelseindex emedan Hållbar mix var i linje.

Räntefonderna:
Cicero Nordic Corporate Bond slutade +0,25% under december månad, Cicero Avkastning steg med 0,08% emedan jämförelseindex var -0,17%.

Aktiefonderna:
Cicero Sverige har sammantaget haft en bra start under sina första tjugofem månader med en uppgång på ca 61%. Under 2020 var Cicero Sverige ca 12% bättre än sitt jämförelseindex. Under december var fonden ned med 0,39% och jämförelseindex +7,94%.

Aktiespararna Småbolag Edge har haft en bra fondstart och under december var fonden upp med 3,18% medan jämförelseindex steg med 2,76%.

Eligo Strategifond Offensiv steg med 4,05%. Detta var klart bättre än jämförelseindex som steg med 3,77%.

Indexfonderna:
Aktiespararna Direktavkastning steg med 3,87%, vilket var i linje med jämförelseindex.

Aktiespararna Topp Sverige steg med 6,83%, vilket var i linje med jämförelseindex.

Cicero China Index sjönk med 3,17% under månaden, vilket var sämre än jämförelseindex som steg med 0,77%.

USA-fonder:
Nystartade Cicero Optimum Fixed income samt Sector. Sector var upp 5,34% och Fixed Income ner med 0,68%.

Dela artikeln

Tidigare nyheter

Veckobrev v.8 Nvidia rapporterar bättre än väntat igen…

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Veckobrev v.7 Aktiespararna Topp Sverige nominerad till bästa aktiefond hos Morningstar

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer
Morningstar Awards

Aktiespararna Topp Sverige i rampljuset – nominerade till Morningstar Awards!

Nominerade till Morningstar Awards för andra året i rad! Vi kan glatt meddela att vår fina Sverige fond Aktiespararna Topp …

Läs mer

Veckobrev v.6 Kina vill reglera fram starkare aktiemarknad

Kika gärna in på App Store och ladda ner vår nya app. Du hittar nyheter, veckobrev och information om fonderna …

Läs mer

Följ oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Få vårt nyhetsbrev varje vecka eller månad och NAV-mail direkt till din e-post.

Kontaktuppgifter

Riskinformation

Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Det investerade beloppet kan såväl öka som minska i värde och det är inte säkert att hela det insatta kapitalet kan återfås.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Klicka i vad du önskar följa

Cicero Fonder AB kommer att använda dina kontaktuppgifter för att skicka ut information gällande bolaget och dess fonder. Vänligen godkänn vår hantering av dina personuppgifter:

Du kan när som helst ta bort dig från mailutskicket i dem mail du får, eller genom att kontakta oss på marknad@cicerofonder.se.

Information om hur vi behandlar dina personuppgifter finns i vår integritetspolicy.